2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Škofov pozdrav Kraljici miru

sobota, 23.11.2019


Pozdrav soboškega škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa nebeški Materi Mariji ob prihodu njene međugorske podobe v soboško stolnico, 23. 11. 2019

Presveta in nam tako draga nebeška Mati Marija. Med mnogimi kraji našega zemeljskega bivanja in popotovanja, ki jih ti izbiraš v svoji milostni naklonjenosti, da nam razodeneš, kako zelo v nebesih ljubiš Sina Jezusa in kako si mu blizu, nas na teh krajih tudi učiš, kako naj hodimo tudi mi po poti vere do Jezusa, da bi ta svet tako bolj postajal Božji in da bi tako sebe in vso stvarstvo približevali nebeškemu Jeruzalemu.
Pred nekaj leti si prišla k nam iz Fatime, od koder se tvoja slava razodeva v ta svet že dobrih 100 let. Danes prihajaš med nas iz Međugorja. Prihajaš v soboško škofijo in sedaj vstopaš v stolno cerkev sv. Nikolaja. Iz Međugorja  prihajaš k nam, ker so te mladi povabili. Nisi se obotavljala. Takoj si pristala. Očitno ti je zelo pri srcu, da mladi romajo k tebi v Međugorje. Tam se pri tebi počutijo kot doma. Sprejemaš jih s srcem matere, ki se veseli svojih otrok. V Međugorju jih poslušaš v njihovem nasmehu in mladostnem ter prešernem veselju.
Poslušaš pa jih tudi v njihovih solzah, razočaranjih, ki jih v njih tolikokrat povzročamo tudi mi odrasli. Poslušaš jih v njihovih hrepenenjih po smislu življenja. Poslušaš jih v njihovih strahovih zaradi negotove prihodnosti. Radi bi živeli lepo življenje, pa ne vedo, kako naj živijo. Slišiš nešteto molitev, prošenj, zahval, pa tudi vprašanj, za katere se zdi, da ne dopuščajo odgovora.
Vendar pa nikogar, ki prihaja k tebi v Međugorje ne puščaš brez svoje ljubezni, tolažbe in opogumljanja. Velike življenjske zgodbe pišejo mladi pri tebi v Međugorju. Tako velike, da jih lahko doumemo v občudovanju, ki jo premore samo vera. Mladi, ki te imajo radi in te častijo, so veliko upanje za ta svet in ta čas. To so tvoji mladi. Ti mladi so kot angeli, saj so s teboj znanilci Boga med nami. Njihov nekdanji strah se je umaknil pogumu, ki vabi  tudi tiste mlade, ki se še oklepajo omamnih ter zgolj hipnih prerokov sreče, naj se zatečejo k Jezusu in k tebi.
Dolga in težka je pot, da dojamemo, kako so omamni in hipni preroki sreče v resnici preroki nesreče. Do tega spoznanja ni mogoče priti z besedami ali raznovrstnimi prepričevanji. Potrebna je nam je mogočna pomoč. In to pomoč nam ti, Mati Marija, nadvse rada izprosiš pri Bogu. Če te nekdo ne zmore prositi za to pomoč, ker ne zna ali pa je v grehu, pa ti takoj prisluhneš tistemu, ki prosi za tega, ki ne prosi za pomoč. Ne obotavljaš se, da mu ne bi prisluhnila. Tako zmeraj pripravljaš čudovita presenečenja mnogih spreobrnjenj, ki rojevajo nova življenja v Jezusu. In ko se to dogaja z mladimi, je vsa Cerkev ganjena in tako tudi od tebe pozvana, da tudi sama bedi nad svojo svetostjo. Tvoji mladi so za Cerkev dolžnost, da je tudi sama nenehno v procesu spreobrnjenja.
Do sedaj so naši mladi in mnogi drugi romali k tebi v Međugorje, naša nebeška Mati Marija. Danes pa si ti iz Međugorja priromala k nam. Čeprav so te povabili mladi, da prideš, si  vendarle prišli tudi za nas, ki pa nismo več mladi.
Kot si nekoč v ponižnosti romala k sorodnici Elizabeti, da ji daš občutiti bližino tvojega Sina Jezusa, si ta večer nisi pomišljala, da ne bi z istim namenom prišla k nam tudi iz Međugorja. Prišla si, da bi nam dala še bolj občutiti Jezusa med nami. Zato nadvse dobrodošla.
Ko boš v prihodnjih mesecih romala tudi po naših župnijah, nam pomagaj utrditi vero v Boga in ljubezen do Jezusa. Po tvoji priprošnji naj Sveti Duh vžge ogenj ljubezni v vseh naših mladih in tudi v nas odraslih, da te bomo v mesecu maju prišli pozdravit in počastit semkaj v Mursko Soboto. Mladifest naj bo hkrati Marijafest, da se bodo tako že razodevala nebesa med nami v slavo Boga Očeta, Sina in Svetega Duha.
- amen


Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 06.06.2021 - nedelja, 27.06.2021

Priprava na zakon

Priprava na zakon v juniju 2021 v škofiji Murska Sobota preko zooma več ...


 petek, 25.06.2021

Obletnica

Obletnica rojstva in krsta Božjega služabnika Danijela Halasa. več ...


 sobota, 26.06.2021 - torek, 29.06.2021

Celonočna molitev

za nove duhovne poklice več ...


 nedelja, 01.08.2021 - petek, 06.08.2021

Romanje mladih na Mladinski festival v Medžugorje

Od 1. do 6. avgusta 2021 več ...

Celotni seznam napovedi