Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Veličasten dan bo to, brezmejno radosten, ko bo vse zlo premagano, vsako sovraštvo, celo smrt in začela se bo čudovita bodočnost brez konca." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Veržej - seminar Karitas

sobota, 27.10.2012


Vsak zadnji petek in soboto v oktobru se dobimo v Veržeju na dvodnevnem seminarju, sodelavci Karitas.

Ob šestih zvečer se zberemo ob oltarju prečudovite župnijske cerkve Svetega Mihaela nadangela. Sveto daritev je vodil generalni vikar g. Franc Režonja ob somaševanju ravnatelja Škofijske karitas g. Simona Slana, domačega župnika mag, Jožeta Krnca, ravnatelja Zavoda Marianum g. Ivana Turka. Slovesnost daritve je povzdignila družina Ivančič iz Veržeja z lepim in ubranim petjem in igranjem.

Naše srečanje smo nadaljevali ob morsko murski slastni večerji.

Ob dvajsetih smo se zbrali pred okroglo mizo, ki so jo na vogalih podpirali: Alenka Fras iz Maribora, ki ima bogate izkušnje na področju pastorale družine, Karlo Smodiš urednik Naše družine, Sara Jerebic iz Družinskega inštituta Bližina, Štefan Kržišnik iz Zavoda Iskreni.net in mladi Bojan Močnik.

Okroglomizijanci so predstavili svoje osebne izkušnje iz življenja v solidarnosti med generacijami. Sto dvajset udeležencev seminarja je dodobra napolnilo zavodsko dvorano in aktivno sodelovalo v razpravi medgeneracijska solidarnosti v družini. Po skoraj dveh urah smo ugotavljali, da imamo na to temo si še veliko za povedati, a je le potrebno tudi se spočiti.

Sobotno jutranjo mašo je daroval ravnatelj Škofijske karitas g. Simon Slana.

Srečanje ob devetih je odprl p. dr. Karel Gržan. V plastičnem prikazu nas je opominjal, da lahko nekaj damo drugemu, če sami kaj imamo. Prav zato smo odgovorni sami zase, da smo srečni. Kajti samo srečen človek lahko le to srečo podeli z drugim človekom. Samo srečen človek se lahko sreča z drugim človekom. Če človek živi osebno srečo, jo deli z partnerjem, je srečen v svoji generaciji in se lahko poda tudi na iskanje poti do medgeneracijskega sožitja.

Pater Stane Bešter je iskal odgovore na vprašanje kako je sploh lahko človek resnično srečen. Posebej nam je predstavil razliko med veseljem in veseljačenjem. Svoje bogate izkušnje veselja, ki jih črpa pri Svetem Frančišku je podelil z nami.

Kako graditi odnose in živeti sožitje nam je zelo didaktično nazorno orisal Alojzij Štefan, nekdanji generalni tajnik Slovenske karitas. Zelo podrobno je gradil svojo temeljito predstavitev iz življenja v naravi. Vse od odnosov zajedanja preko bivanja drug ob drugem do življenju v sožitju. Kot vrhunec sobivanja pa nam je predstavil trojstvo Svete Trojice.

Udeleženci seminarja pa smo na svoj račun posebej prišli na dveh delavnicah, ko smo v dvanajstih skupinah iskali odgovore na vprašanja. V prvi delavnici: Kaj nas osrečuje, kje najdemo vir za veselje in srečo in kaj je pomembno pri odnosih. V drugi pa: Kako vključevati veselje do medgeneracijskega sobivanja pri našem delu v Karitas.

V petek zvečer pa smo si še na koncu s spoštovanjem ogledali kratek film, ki je naslikal velikih sto let uspešnega dela salezijancev v Veržeju.

Naše dvodnevno bogato in so-bivanjsko druženje smo pozno popoldne zaključili v soboto ob dobrotah jedi, ki so jih spoštljivo pripravili v Marianumu.

Jožef Kociper
 

FOTOGRAFIJE

Slovenska karitas ... več

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 nedelja, 28.11.2021 - petek, 24.12.2021

Advent

ADVENT začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje, ki bo letos  28. novembra več ...


 sobota, 04.12.2021 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...

Celotni seznam napovedi