Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Duhovnikom je Bog zaupal v oskrbovanje največji zaklda, ki ga imamo ljudje na tem svetu, to je vero." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Vatikan: Škof na Kongregaciji za zadeve svetnikov

petek, 04.04.2014


V sredo, 2. aprila 2014, je škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf skupaj s postulatorjem p. dr. Vinkom Škafarjem OFM Cap., generalnim vikarjem msgr. Francem Režonjo in škofijskim ekonomom g. Alojzom Benkovičem ob 9. uri dopoldne najprej obiskal nadduhovnika papeške bazilike Marije Velike kardinala Santosa Abrila y Castelloja. V skoraj enournem pogovoru sta kardinal in škof govorila o poteku škofijskega postopka za priznanje Halasovega mučeništva, njegovih krepostih in o nadaljnjih postopkih na Kongregaciji za zadeve svetnikov, katere član je tudi kardinal Castello. Še kot papeški nuncij v Sloveniji je gospod kardinal imel priložnost od bližje spoznati svetniški lik tega mučeniškega duhovnika. Sam osebno je prepričan, da ni ovir za Halasovo beatifikacijo in da si bo tudi sam osebno prizadeval, da bi do nje tudi kmalu prišlo. Po pogovoru je gospod kardinal vsem pokazal zanimivosti bazilike Marije Velike, ki javnosti niso vsakodnevno dostopne: stanovanje papeža Pavla V. (1552-1621), papeževa liturgična oblačila in veličastni mozaik iz 16. stoletja, ki prikazuje prizore iz Marjinega življenja in slavne Berninijeve stopnice. Poseben pozdrav je gospod kardinal namenil škofovim staršem.
Ob 12. uri se je škof na Kongregaciji za zadeve svetnikov skupaj s spremljevalci srečal s prefektom kardinalom Angelom Amatom. Škof je gospodu prefektu predstavil življenje in delo duhovnika Danijela Halasa in okoliščine njegove smrti. Prefekta je zanimalo, zakaj je postopek o priznanju Halasovega mučeništva potekal tako pozno, šele dobrih 60 let po njegovi smrt. Škof je prefektu predstavil družbene razmere v takratni Jugoslaviji in mu povedal, da zaradi družbeno političnega stanja proces za beatifikacijo prej ni bil mogoč.  Prefektu je predstavil tudi sloves o Halasovem svetniškem življenju, ki je med ljudmi močno razširjen, kar posebej izpričujejo mesečni molitveni shodi v Veliki Polani, slovesnosti v Črensovcih, Lendavi in Murski Soboti, predvsem pa križev pot na Hotizi, kamor množično romajo ljudje tudi od drugod. V zvezi s tem je škof kardinaloma Amatu in Castelloju podaril knjižne izdaje odranskega župnika in dekana Lojzeta Kozarja. Prefekt Amato je bil publikacij o Halasu še posebej vesel, saj dokazujejo, kako močno Halas živi v duši pomurskih ljudi. ?Pomembno je sedaj, da ljudje molijo za beatifikacijo Danijela Halasa in da bi po njegovem zgledu vsi živeli in pričevali svojo vero ter pripadnost Kristusu in Cerkvi,? je prefekt dejal škofu. Postulator p. dr. Vinko Škafar je prefektu tudi predstavil svoje delo, nekatera uslišanja in težavnosti glede ugotovitve okoliščin Halasove smrti. Prefekt je poudaril, da je za beatifikacijo pomembno Halasovo svetniško življenje in ugotovitev, da je bil ubit zaradi sovraštva do vere. Vedenje o tem, kdo ga je ubil, ni odločilno za proces. ?Halas naj združuje in ne ločuje; ljudi naj spodbuja k veselemu podarjanju življenja Kristusu,? je še dejal prefekt. Že zato, ker je Halas doma iz majhne škofije, preganjan od totalitarnih režimov in pri ljudeh poznan po svoji pastoralni gorečnosti, saj je nekaj ur pred smrtjo celo spovedoval redovnice v Lendavi, daje prednost Halasovemu procesu za blaženega pred procesi kandidatov, ki pripadajo velikim narodom, kot so Italijani, Španci, Američani ? meni prefekt. Zato prefekt priporoča soboškemu škofu, naj čim prej imenuje novega postulatorja, ki biva v Rimu, da bo lahko nadaljeval zahtevno delo pisanja pozicije in nadaljnjega vodenja postopka. Z zaključkom škofijskega postopka je namreč ugasnila tudi služba dosedanjemu postulatorju in vsem članom komisije. Vsi ti in tudi s. Simona Komar in gdč. Klavdija Dominko so vložili izjemno veliko časa in energije, da je proces na škofijski ravni lahko bil zaključen.
Po srečanju s perfektom kardinalom Amatom na kongregaciji so se škof in spremstvo udeležili slovesnega kosila pri kardinalu dr. Francu Rodetu. Gostoljubje gospoda kardinala je povabljenim res dobro delo, saj so sredi Rima občutili, da so kot doma. Na grobu apostola Petra in bl. Janeza Pavla II. so škof in spremstvo molili za beatifikacijo Božjega služabnika Danijela Halasa, za Cerkev na Slovenskem in jezuitskega bogoslovca Andreja Brozoviča, nekdanjega škofovega veroučenca, ki bo v soboto, 5. aprila 2014, v Parizu posvečen v diakona.
Naj bo blagoslovljena pot v Rim, kjer nas od sedaj čaka Božji služabnik Danijel Halas, da pospremimo njegovo pot do oltarja z molitvijo in tudi žrtvijo.

Škof dr. Peter Štumpf o obisku na Kongregaciji

Predaja dokumentacije škofijskega postopka beatifikacije - Radio Ognjišče

Tako smo sedaj še posebej vabljeni k molitvi s prošnjo, da se postopek beatifikacije na Kongregaciji čim prej uspešno konča.

 

MOLITEV ZA BEATIFIKACIJO

BOŽJI SLUŽABNIK DANIJEL HALAS

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 ponedeljek, 22.11.2021 - nedelja, 28.11.2021

Teden Karitas

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 22. novembra, do nedelje, 28. decembra 2021. več ...


 sobota, 27.11.2021

Srečanje za mlade

Srečanje za mlade v Martjancih več ...


 nedelja, 28.11.2021 - petek, 24.12.2021

Advent

ADVENT začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje, ki bo letos  28. novembra več ...


 sobota, 04.12.2021

Predbožična Budimpešta

Romanje mladih v Budimpešto. več ...

Celotni seznam napovedi