Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kristus je rešil svet s trpljenjem - duhovniki nadaljujejo Kristusovo delo." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov križevega pota Slovencev ob Muri, avtorja Lojzeta Kozarja ml.?
  Naša pot
  Skupaj z Gospodom
  Reka upanja
  In vendar živimo
  Smo tukaj
  Prehojena pot
  Vera nas utrjuje
  In vendar smo tukaj
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Sv. maša za delavce in kmete

torek, 02.05.2017


Pridiga soboškega škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa pri sveti maši za delavce in kmete, pri sv. Vidu v Strehovcih – 2. maja 2017

 

Naš delo – poželenje ali »sobornost«?

Spoštovani bratje duhovniki, dragi bratje in sestre!

Precej tiho smo prišli v to katedralo narave pri Sv. Vidu v Strehovcih. Prišli smo, da bi obhajali sveto mašo ob včerajšnjem prazniku sv. Jožefa Delavca. V Jožefovi tesarski delavnici najbrž ni bilo pretiranega trušča ali hrupa. Tam je namreč delal tudi Božji Sin Jezus, ki mu je Jožef bil krušni oče. V to tesarsko delavnico je prihajala tudi Mati Marija klicat oba na skromen grižljaj, ki ga je Sveta Družina premogla. Tudi Jožefova tesarska delavnica je bil kraj tihe in spoštljive naklonjenosti do dela, ki se pridružuje stvariteljskemu delovanju Boga Očeta. Sveta Družina se ni umaknila posledicam iz raja, ki so na vse človeštvo naložile delo kot težavnost, ko si vsak človek mora v potu svojega obraza služiti svoj vsakdanji kruh. Bog si v svojem stvariteljskem načrtu dela ni zamislil kot težavnost, ki na človeka prikliče znoj in tudi trpljenje. Bog si je zamislil delo kot blago in prijetno harmonijo, ki razveseljuje človeka in ga povišuje na raven Božjega sodelavca pri stvarjenju. Satan si je dovolil, da v raju poseje poželenje kot navidezno prijeten sad. Adam in Eva sta podlegla. Raj jima naenkrat ni več zadoščal. Hotela sta več od raja. Hotela sta biti kakor Bog. To je poskušal že satan in se je opekel. Poželenje v raju je satan prenesel na človeka. Od takrat se ljudje mučimo z delom, in spremlja nas tudi poželenje, da bi imeli več,  kakor pa potrebujemo za dostojno življenje. V tem se skrivata nemir in strah, da bi izgubili odvečni višek, ki se nam ponuja kot varnost.

Ta odvečni višek, ki daje navidezno varnost, je za Pomurje katastrofalno nevaren. V Pomurju smo se kar nekako pomirili s podatkom, da je na Goričkem ljudi, ki so starejši od 65 let 2-krat več kot mladih do 14 leta starosti. Le na Kuzmi je ta indeks takšen, ki omogoča normalno demografsko strukturo tudi v prihodnjih letih. Število prebivalcev Goričkega se je v nekaj desetletjih zmanjšalo za eno tretjino - torej za več kot 10.000 ljudi.

Če o številu otrok v družini odloča dvom, ali bomo imeli za vsakega otroka nov moderen voziček, ali bomo še lahko hodili v tujino na počitnice in na vsake tri leta menjavali avte, potem smo presegli mejo dolžnosti zagotavljanja nujnega standarda in smo se znašli na drugi strani te meje – na strani poželenja, ki daje višjemu standardu prednost pred življenjem.

Slovenija ima eno najnižjih stopenj zaposlenosti starejših – torej med 55.  in 64. letom starosti. Medtem ko je povprečje zaposlenosti starejših v državah Evropske unije nad 45 %, je ta odstotek v Sloveniji le nekaj nad 30 %. Vsi ti statistični podatki pa so za Pomurje še slabši.

Kaj bomo naselili mlade in delovno silo iz drugih krajev, kultur ter verskega prepričanja, da bomo mi imeli sploh še za pokojnine? Bodo potem oni kulturno in versko nam na ljubo spremenili sebe, ali pa bodo prav oni pričakovali, da se mi spremenimo, kot to ustreza njim? Ljudje smo sicer zmožni dogovorov, preseganja samega sebe, vendar samo do neke meje. Ko prestopim svojo mejo, potem nisem več jaz, potem več ne vem, kdo sploh sem. Če me je že zasvojilo poželenje, potem je vseeno, a sem še kristjani ali pa to več nisem. Potem je vseeno, ali sem še Slovenec ali pa to več nisem.

Poželenje se ne spravlja samo na bogate. Poželenje se spravlja tudi na revne. Koliko socialno šibkih ljudi, ki že tako ali tako nimajo denarja, pa tisto malo denarja, kar ga imajo, redno troši za igre: med njimi jih je mnogo celo zasvojenih z lotom, s športnimi stavami, z jack-potom in drugimi igrami na srečo, ki obljubljajo velike zneske denarja, ki bi jim naj hipoma spremenili življenje na bolje. A to niso igre na srečni dobitek. To so igre na izgubo. Nekdo je najprej moral izgubiti denar, da ga sedaj lahko jaz priigram. Ko sem priigral denar, sem drugim odvzel, kar so oni izgubili. Tako sem izgubil druge. Če pa izgubim denar pri igri, tudi izgubim sebe in druge, ker sem sebe in druge pahnil v nesrečo. V obeh primerih pa izgubim Boga.

Danes že v zgodnjih jutranjih urah na stotine naših ljudi odhaja na dnevno delo čez mejo v Avstrijo. Nazaj prihajajo preveč izčrpani, preveč zgarani, da bi potem še lahko namenili svoj čas in svoje moči za družino. Zato ostajajo bodisi samski, bodisi z enim otrokom ali kvečjemu dvema; zato tudi opuščajo obdelovanje zemlje, ki so jo podedovali, saj enostavno nimajo ne časa ne moči. Ko analiziramo, komu na podeželju še uspeva, vidimo, da so to v prvi vrsti družinske zgodbe, kjer si delo deli več članov iste družine. Brez trdne družine, ki živi za isto poslanstvo, za isto zgodbo, danes na podeželju skorajda ni mogoče uspeti. Kako naj pride do takšnih zgodb, če pa še tisti redki mladi, ki se na podeželju še rodijo, po končani šoli komaj čakajo, da se odselijo? Včasih je pomenilo to, če si bil lastnik zemlje, si bil hkrati tudi njen obdelovalec. Danes je vse manj obdelovalcev. Le nekaj posameznikov obdeluje zemljišča mnogih drugih. Pa tudi ta zemljišča, zlasti ko gre za kakovostna zemljišča, se vse bolj koncentrirajo v rokah redkih posameznikov. Mislite, da najbogatejši zemljani danes kupujejo delnice na borzah? Niti slučajno. Kupujejo rodovitno zemljo in kupujejo izvire pitne vode.

Morda je rešitev nastalih težav v povezovanju manjših in srednje velikih lastnikov kmetijskih zemljišč pri skupnem trženju. Morda je to širitev tako imenovanih socialnih podjetij, ki so specializirane za usposabljanje različnih skupin za naravi prijazno kmetovanje. V Pomurju imamo glede tega dobre in slabe primere. Nekatere zadruge, ustanovljene z dobrimi nameni in z dobrimi možnostmi, da bi uspele, so propadle ali pa so v slabem položaju. Veliko dobrih idej za povezovanje rejcev drobnice ali goveda, za povezovanje pridelovalcev sadja, poljščin, povrtnin in drugega se je žal izjalovilo prav zaradi poželenja po čim hitrejšem zaslužku. Koncentracija lastništva rodovitne zemlje v rokah posameznikov, industrializacija kmetovanja, zanašanje na podjetja čez mejo in na velike tuje vlagatelje, ki bodo dajali delo našim delavcem – vse to ne more biti tista osnova, na kateri bi smeli brezskrbno graditi svojo prihodnost.

Pravoslavni kristjani na vzhodu so že pred mnogimi desetletji našli odgovor na vso to problematiko v tako imenovani »sobornosti«. Kaj je to »sobornost«? Gre za koncept, za celovit pristop pri postavljanju temeljev družbe. Bistvo »sobornosti« je v vzajemnosti in v prostovoljnem samoomejevanju zaradi skupnega dobrega, zaradi dobrega celotne skupnosti. »Sobornost« se ne naslanja toliko na bratsko ljubezen. Naslanja se predvsem na ljubezen do Boga. Gre torej za določeno mero askeze ali odpovedi, vendar ne v smislu pretiravanja, da bi jedli samo kruh in pili vodo ter nosili ponošene obleke, ampak v smislu najglobljega spoznanja, da ni prava pot sebičnost in pridobivanje čim večjega materialnega premoženja. Prava pot je v povezovanju našega življenja in našega dela z drugimi ljudmi pod blagoslovom Svete Trojice. Če bomo samo čakali na rešitve politike in drugih podobnih struktur, ki usmerjajo materialni in vrednostni tok razvoja naše družbe, potem bomo čakali zaman.

Že sveti Pavel je opozarjal Kološane: »Vse, kar delate, v besedi ali v dejanju, vse storite v imenu Gospoda Jezusa in po  njem se zahvaljujte Bogu in Očetu (Kol 3, 17).

Naj dobri Bog vedno blagoslavlja vse naše delo!

- amen

 

+ msgr. dr. Peter Štumpf, soboški škof

Ankete

O čem govorijo Zlata zrna v 97. številki škofijskega glasila Poti k Bogu?

o jeseni  3  15%
o stvarstvu  2  10%
o domovini  5  26%
o očetovstvu  0  0%
o materinstvu  2  10%
o duhovnih poklicih  5  26%
o starševstvu  1  5%
o veri  1  5%
Skupaj glasov:  19  

Ostale ankete


12.03.2018Kako je naslov križevega pota Slovencev ob Muri, avtorja Lojzeta Kozarja ml.?
05.12.2017Naslovnico Stopinj 2018 krasi fotografija župnijske cerkve iz:
13.01.2017Kdo je avtor članka v Stopinjah 2017 z naslovom Človekova pot svetosti?
17.11.2016Kako je naslov akademije ob 10. obletnici škofije?
18.08.2016Kako je naslov razstave ob 10. obletnici škofije?
09.04.2016Kje bo sklepna slovesnost ob škofijskem misijonu?
05.02.2016Kdaj bo slovesnost ob 10-letnici škofije Murska Sobota?
16.12.2015Katera cerkev je na naslovnici Stopinj 2016?
29.08.2015Kdaj se bo začel škofijski misijon?
10.04.2014Geslo škofijskega misijona je:
06.02.20148.obletnica ustanovitve škofije bo:
18.12.2013Kdo je avtor članka z naslovom Od kod izraz zmožna Gospa vogrska?, ki je objavljen v Stopinjah 2014?
25.11.2013Kdaj praznujemo 100-letnico Novin?
01.07.2013Kje je osrednje Marijino svetišče v soboški škofiji?
25.03.2013Kje bo osrednja vseslovenska slovesnost ob 1150-letnici prihoda sv. Cirila in Metoda v naše kraje
12.12.2012Katere po vrsti so STOPINJE 2013?
06.12.2012Kdaj bo potekal škofijski misijon?
29.10.2012Kje bo potekal letošnji Škofijski klic dobrote?
07.09.2012Na ravni vesoljne Cerkve se 11. oktobra 2012 začne:
14.08.2012Kdo je vodil slovesnost v Turnišču ob sklepu Klarinega leta?
27.07.2012Sklep čigavega leta bomo obhajali v nedeljo, 12. avgusta 2012?
25.04.2012Kateri župnijski zavetnik je predstavljen v 75. št. Poti k Bogu?
13.04.2012Kje bo 21. aprila 2012 potekal Škofijafest?
23.03.2012Katero obletnico ustanovitve Škofije Murska Sobota praznujemo 7. aprila 2012?
13.02.2012V katerem kraju naše škofije bodo svoje poslanstvo opravljale sestre klarise?
23.01.2012Na katero versko revijo ali časopis ste naročeni?
16.01.2012Kje bo potekalo ekumensko srečanje v soboto, 21. januarja 2012?
09.01.2012Kje bo potekalo letošnje škofijsko srečanje kolednikov?
16.12.2011Kje je bilo letošnje škofijsko advetno srečanje mladih?
21.11.2011Kje je bil 19.11. blagoslovljen kip Jožefa Klekla ml.?
28.09.2011Kdaj ste nazadnje prebrali kakšno knjigo?
12.09.2011Koliko časa v vaši družini posvetite skupni molitvi?
24.08.2011Kje bo v soboto, 10.9.2011 potekal škofijski molitveni dan za duhovne poklice?
22.08.2011Katera župnija pripravlja Halasov shod 21.9.2011?
04.07.2011V katerem kraju je cerkev Marijinega Vnebovzetja?
14.06.2011Kje je bil rojen Božji služabnik Danijel Halas?
19.04.2011Kje bo letos potekala binkoštna vigilija?
08.03.2011V katerem kraju, ki je povezan z Božjim služabnikom Danijelom Halasom, je postavljen križev pot?
15.01.2011Kako se imenuje glasilo murskosoboške škofije?
27.12.2010Kje bo škofijsko srečanje kolednikov v soboto, 15. januarja 2011?
20.11.2010Kaj se začenja 28. novembra 2010?
08.10.2010Koliko skrivnosti ima rožni venec?
18.09.2010Kako je ime voditelju Pastoralne službe v škofiji Murska Sobota?
02.08.2010Kdo je avtor prispevka v Stopinjah 2010 Blagor tebi, Blatenski Kostel?
01.07.2010Katera župnijska cerkev je posvečena sv. Heleni?
28.05.2010Kdo je letošnji novomašnik iz MS škofije?
10.04.2010Letos je 100-letnica rojstva katerega znanega duhovnika?
17.03.2010Kdaj bo škofijski evharistični dan?
17.02.2010Kako se imenuje prvi dan postnega časa?
18.01.2010Kakšno je geslo novega soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa?
04.01.2010Katera cerkev krasi naslovnico Stopinj 2010?
30.11.2009Kaj je geslo prvega soboškega škofa in novoimenovanega mariborskega nadškofa pomočnika msgr. dr. Marjana Turnška?
22.11.2009Kaj je geslo tedna Karitas (22.-29.11.2009)?
15.11.2009Kaj je Goran Merica postal v nedeljo, 15. novembra 2009?
03.11.2009Po katerem duhovniku se imenuje Dom starejših v Beltincih?
03.10.2009Kje je na ogled razstava Boj proti veri in Cerkvi?
16.09.2009Kdo je zavetnik učiteljev, vzgojiteljev, kmetov...?
05.09.2009Kdaj bo Slomškovo slavje v Mariboru?
20.08.2009Kaj pomeni svetopisemska kratica: Rim?
04.08.2009Kje bo škof msgr. dr. Marjan Turnšek vodil slovesnost na praznik Marijinega Vnebovzetja?
05.07.2009Kdaj je umrl sv. Metod, zavetnik škofije Murska Sobota?
15.06.2009Komu je posvečena stolnica v Murski Soboti?
18.05.2009Kako se imenuje pobožnost v mesecu maju v čast Božji materi Mariji?
20.04.2009Kateri župnijski zavetnik je predstavljen v 63. številki Poti k Bogu?
27.03.2009Kako se imenuje prireditev za mlade, ki bo v soboto, 18. aprila v Murski Soboti?
23.02.2009Kakšen naslov je nosil letošnji 39. katehetski simpozij, ki je potekal tudi v Kančevcih.
16.01.2009Kakšen dogodek je bil 11. januarja 2009 v stolnici ?
25.11.2008Kakšna je najprimernejša barva sveč na adventnem venčku?
28.10.2008Kaj praznujemo 1. novembra
21.09.2008Katerega leta je bil škof Slomšek razglašen za blaženega?
09.09.2008Se boste udeležili molitvenega denva za duhovne poklice v Turnišču v soboto, 13. septembra?
25.08.2008Koliko let je Avguštinova mati Monika zvesto molila za spreobrnjenje svojega sina?
21.07.2008Kdo je zavetnik murskosoboške škofije ?
26.06.2008V katerem kraju je murskosoboška škofija praznovala svojo drugo obletnico?
17.06.2008V katerem kraju v Sloveniji je od 12. do 22. junija milostni kip Fatimske Marije?
29.04.2008Kdaj in kje bo Slovenski pastoralni dan?
22.04.2008Ali ste že prejeli zakrament sv. birme?
02.04.2008Ali verujete v Jezusa Kristusa?
21.03.2008Kdo je snel Jezusovo telo s križa?
10.03.2008H kateremu kraju se je Jezus že bližal, ko je začela vsa množiča učencev z močnim glasom veselo hvaliti Boga in govoriti: Blagoslovljen kralj...? (pravilen odgovor išči v Lk 19)
03.02.2008Kdaj začnemo postni čas?
27.01.2008Kakšno nedeljo smo praznovali 27.01.2008
06.01.2008Kako je naslov zbranim delom Danijela Halasa?
19.12.2007Kakšna se vam zdi škofijska internetna stran?
08.12.2007Kateri svetnik je v 4. stoletju opeval Devico Marijo kot »polno milosti, vso čisto, vso brezmadežno, vso brez krivde«?
25.11.2007V kateri župniji bo Klic dobrote za murskosoboško škofijo?
18.11.2007Teden od 18.-24. novembra se glasi:
01.11.2007Kdaj smo bili zaznamovani v Jezusa Kristusa? (odgovor najdete v škofovi pridigi na praznik vseh svetih).
23.10.2007V kateri župniji je murskosoboška škofija slovesno praznovala misijonsko nedeljo?
18.09.2007Katera župnija je letos praznovala 200 letnico?
04.08.2007Katero božjepotno cerkev bo škof Turnšek v mesecu avgustu razglasil za osrednje romarsko središče?
23.07.2007Katero obletnico posvetitve cerkve obhaja 26. julija 2007 stolna cerkev sv. Nikolaja v M. Soboti?
25.06.2007H kakšni molitvi je škof Turnšek povabil vernike v zahvali ob koncu sv. maše na slovesnoti prve obletnice škofije? (pravilen odgovor najdete na tej spretni strani)
02.06.2007Kako imenujemo pobožnost na čast Jezusovemu Srcu?
11.05.2007Ali obiskujete šmarnice?
01.05.2007V maju častimo Devico Marijo z
19.04.2007Kako je naslov prve okrožnice papeža Benedikta?
09.04.2007Kako je bilo ime enemu izmed učencev, ki sta šla v Emavs?
06.04.2007Katere so Jezusove zadnje besede na križu?
04.04.2007Katera tri olja škof blagoslovi oz. posveti?
24.03.2007Teden družine:
13.03.2007Katere so tri Božje kreposti?
17.02.2007Kako se imenuje prvi dan posnega časa?
Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 06.03.2018 - sreda, 06.03.2019

Priprava na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 nedelja, 15.04.2018 - nedelja, 22.04.2018

Teden molitve za duhovne poklice

V času od 15. do 22. aprila 2018 bo pod geslom "Daj mi poslušno srce", potekal Teden molitve za duhovne poklice. več ...


 nedelja, 29.04.2018

Obletnica smrti B.s. A. Kozarja

»Jaz sem trta, vi mladike.« Te Jezusove besede bodo v naših mislih in srcih, ko bomo v nedeljo, 29. aprila 2018, obhajali 19. obletnico smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja. več ...


 sreda, 02.05.2018

Sv. maša za delavce in kmete

pri Sv. Vidu več ...


 sobota, 05.05.2018 - torek, 08.01.2019

Molitveni shodi

v škofijskem romarskem svetišču v Turnišču več ...


 nedelja, 13.05.2018

Majniško srečanje cerkvenih pevcev

Vabljeni na majniško srečanje cerkvenih pevcev in skupin ljudskega petja več ...


 nedelja, 18.11.2018

G. Radgona: Dekanijska revija cerkvenih PZ

Za Dekanijo Ljutomer več ...

Celotni seznam napovedi