Spodbude staršem za počitnice

Pismo staršem 4

Klavdija Dominko

Spodbude staršem za počitnice

?Družina je Cerkev v malem, družina je domače svetišče, saj imajo starši trojno službo: duhovniško ? vodijo domačo molitev; oznanjevalno - učiteljsko: so prvi veroučitelji; vodstveno ? vodijo otroke na poti nravnosti ? Središče družine pa je vedno BOG.? msgr. Lojze Kozar

Smo v času počitnic, ki jih otroci in mladi pričakujejo s tolikšnim veseljem, saj se nekaj časa ne bo
potrebno posvečati učenju, šolskim knjigam, nalogam, urniku ? ko ne bo potrebno tako zgodaj vstajati, ? ko ne bo obveznosti, ? skratka naenkrat bo ostalo toliko prostega in brezskrbnega časa. Le kaj naj bi počeli! Ja, otroci, mladi se že znajdejo po svoje, ? saj obstajajo računalniki, splet, razni mobilni mediji, ? dolgčas jim že ne bo. Bo to obogatilo njihova srca?
Poletni meseci so tudi čas dopustov, ko si odrasli želijo odpočiti od vsakdanjih skrbi in naporov, ? saj čez leto ostaja vse manj časa za bližnjega in prav to naj bi nekoliko nadomestili v teh dneh ? Kako, ko pa je tudi v tem času poplava prireditev in aktivnosti, ki privlačijo množice, od mladih, odraslih, družin, otrok ... Možnosti in priložnosti, kaj vse početi v poletnih mesecih, je ogromno. Kaj bo izbrala vaša družina?
Počitnice so vsekakor priložnost, da člani družine več časa posvetijo drug drugemu, medsebojnemu pogovoru, skupnemu preživljanju počitniških dni, ? vsaj v družinah, kjer je to še mogoče. Starši so odgovorni za odločitev o tem, kako bo družina, ki naj bi bila Cerkev v malem, tudi v počitnicah preživela ta čas. Bog je vedno in povsod z nami, se pravi tudi v počitnicah in na dopustu, zato so v nadaljevanju dodane možnosti, kako z mislijo na Boga preživeti počitnice v družini:
? Obiska nedeljske maše verjetno ni potrebno posebej poudarjati in spodbujati, saj se starši kot odrasli kristjani zavedate, da ni življenja brez evharistije, kjer nam je Bog še posebej blizu in naš privilegij je, da se lahko pri sv. maši zbiramo ob Njem.
? Vsakodnevna molitev naj ne bo odveč, saj gre za pogovor z Bogom, ki nas vedno posluša.
? Pokrižajte otroka - otrok bo začutil Božjo bližino tudi preko križca, ki mu ga starši vsak večer naredite na njegovo čelo.
? Če je središče vaše družine Bog, lahko na viden način pripravite Zanj poseben prostor npr. s postavitvijo družinskega molitvenega kotička, kjer se družina, vsaj občasno zbere k molitvi. Krašenje molitvenega kotička je lahko opravilo otrok, ki bodo to z veseljem storili, le možnost jim dajte.
? Otroci in mladi se lahko kot animatorji vključijo in udeležijo poletnega oratorija, ki poteka skorajda v vsaki župniji. Otroci se radi družijo s svojimi vrstniki, pa tudi mladi čutijo odgovornost za dogajanje. Omogočite jim to lepo izkušnjo, kjer bodo združili prijetno s koristnim.
? Po župnijah so organizirana romanja različnih oblik: peš, s kolesi, z avtobusi ? to je lepa priložnost, da se dogajanju pridruži vsa družina, ko bo preko spoznavanja krajev občudovala stvarstvo.
? Tudi kot družina se lahko kakšen dan ali popoldan podate na družinsko romanje s kolesi ali z avtomobilom. V naši škofiji je za to veliko možnosti:
? Da poromate po Halasovi romarski poti v kraje, ki so povezani Božjim služabnikom Danijelom Halasom in tako spoznavate njegovo življenje in delo. Več o Halasovi poti: http://www.skofija-sobota.si/halasova-romarska-pot
? Romanje po Metodovi pot, ki vodi po župnijah in krajih, kjer so kapele ali cerkve ali le slike sv. bratov Cirila in Metoda v cerkvah naše škofije, še posebej v tem letu, ki je posvečeno 1150-letnici prihoda sv. bratov v naše kraje. V pomoč je zemljevid, ki je objavljen v knjižici Metodovi koraki.
? Nedeljsko popoldne lahko družina izkoristi za spoznavanje krstnih zavetnikov članov družine tako, da obiščete kraje, cerkve, kjer so upodobljeni krstni zavetniki ?
? Vsekakor se lahko kadarkoli ustavite v tihoti pred Najsvetejšim pri sestrah klarisah v Turnišču in svojo družini izročite Njemu, ki prebiva med nami pod podobo kruha v Sv. Rešnjem Telesu. Njemu, ki nas vedno spremlja.
? Proščenja oz. prazniki zavetnikov kapel, cerkva so priložnost, da otroci, mladi spoznavajo svetnike in preko njih veličino Boga, h kateremu smo namenjeni.
? Družinske počitnice na morju ali v toplicah ali v obisku gora, drugih držav, so idealna priložnost za spoznavanje naravnih, kulturnih znamenitosti krajev pa tudi cerkva, kapel, ? Bog je vsepovsod, zato se udeležite sv. maše v kraju, kjer ste na počitnicah. Ko obiskujete kraje, lahko spotoma vsaj malo obstojite pri znamenju križa, kapele ? Tudi molite lahko kar v naravi, na sprehodu ? preko občudovanja stvarstva, vsakega najmanjšega kamenčka, rastlinice ? do morja, gora, ? saj smo vse to prejeli od Stvarnika, da bi nam bilo v pomoč za poglabljanje vere in pomoč na poti do Cilja.
? Povabljeni ste, da skupaj z otroki preberete kakšno versko knjigo, slikanico, pobarvanko z versko vsebino ? tudi to je srečevanje z Bogom. Morda si vzamete čas za družabne igre, ki jih je kar nekaj z versko vsebino. To je le peščica predlogov, kako lahko družina na zanimiv, preprost, prijeten, spoznaven in duhovno bogat način preživi, predvsem pa doživi počitnice, ki naj nato odmevajo skozi vso leto. Ne zamujajte priložnosti, ko lahko preživite skupaj kot družina. Čas prehitro mine, ostane le tisto, kar se zapiše v srce. To spoznanje pa nosimo vedno s seboj, zato vam je, dragi starši, zaupana trojna služba: duhovniška, da poskrbite za družinsko molitev; oznanjevalna, da krepite in utrjujete vero v družini in vodstvena, da vodite otroke po poti Luči do središča, ki je vedno Bog. Le to je potrebno, vse drugo je minljivo.

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 sobota, 23.01.2021 - petek, 29.01.2021

Spletni svetopisemski maraton

od 23. do 29. januarja 2021 več ...


 sobota, 30.01.2021 - nedelja, 14.02.2021

Dnevi odprtih vrat

Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. več ...


 nedelja, 07.03.2021

Priprava na zakon

preko spleta več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...

Celotni seznam napovedi