Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Jezus zla in trpljenja ni odpravil, pomagal ga je blažiti. Vzel ga je nase in šel na križ. Trpljenje je pot, ne cilj, cilj je vstajenje in poveličanje." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov križevega pota Slovencev ob Muri, avtorja Lojzeta Kozarja ml.?
  Naša pot
  Skupaj z Gospodom
  Reka upanja
  In vendar živimo
  Smo tukaj
  Prehojena pot
  Vera nas utrjuje
  In vendar smo tukaj
rezultati anket

Škofovska sinoda pod geslom Mladi, vera in razločevanje poklicanosti

Od 3. do 28. oktobra 2018 bo v Vatikanu potekalo 15. redno generalno zasedanje škofovske sinode na temo Mladi, vera in razločevanje poklicanosti.

Izbrana tema je izraz pastoralne skrbi Cerkve do mladih in je v kontinuiteti s tistim, kar je prišlo v ospredje med zadnjima sinodalnima zasedanjema o sinodi in s posinodalno apostolsko spodbudo Amoris laetitia. Namen je spremljati mlade na njihovi življenjski poti do zrelosti, da bi s pomočjo procesa razločevanja lahko odkrili svoj življenjski načrt in ga z veseljem uresničili, tako da bi se odprli za srečanje z Bogom in z ljudmi ter aktivno sodelovali v izgrajevanju Cerkve in družbe.

Delegat Slovenske škofovske konference bo mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Instrumentum laboris
19. junija 2018 so v Rimu predstavili delovni document oz. Instrumentum laboris za 15. redno generalno zasedanje škofovske sinode. Instrumentum laboris ponuja številne iztočnice za razmislek in usmerja k iskanju konkretnih odgovorov. Dokument želi biti pripomoček pri spoznavanju, interpretiranju in izbiranju. Prav tako spodbuja k hoji, osvetljuje probleme in išče poti z rešitvami.

Prvi cilj sinode o mladih je ozavestiti celotno Cerkev o njeni pomembni in nikakor zgolj pomožni nalogi, da spremlja vsakega mladega proti veselju ljubezni. Izhajajoč iz tega poslanstva bo Cerkev sama lahko obnovila mladostni dinamizem. Za Cerkev je pomembno sprejeti to priložnost in začeti razločevanje poklicanosti, da bi tako lahko bolje odgovarjala na svojo poklicanost biti duša, luč, sol in kvas našega sveta.

Instrumentum laboris je urejen po metodi razločevanja. Sama sinoda je v bistvu urjenje v razločevanju, saj proces sledi istim korakom, ki pomagajo mlademu človeku, da odkrije lastno poklicanost. Trije elementi razločevanja so: spoznati, razlagati in izbrati (prim. Veselje evangelija, 51). Ravno to so naslovi treh glavnih delov dokumenta.

Prvi del pod naslovom Spoznati: Cerkev v poslušanju stvarnosti predstavi današnjo situacijo, v kateri se nahajajo mladi po vsem svetu. Globalizacija sicer res ustvarja veliko poenotenosti, a socialne, ekonomske, kulturne, verske in duhovne razlike ostajajo. V petih poglavjih je govor o tem, kaj danes pomeni biti mlad človek, predstavljene so različne izkušnje in jeziki, v ospredje je postavljena kultura odmetavanja, opredeljeni so antropološki in kulturni izzivi, poudarek pa je narejen tudi na poslušanju mladih.

Drugi del dokumenta, sestavljen je iz štirih poglavij, ima naslov Razlagati: vera in razločevanje poklicanosti. V luči vere je predstavljena panorama različnih zornih kotov v zvezi s ključnimi besedami sinode: mladost, poklicanost, razločevanje in spremljanje.

Naslov tretjega dela je vzet iz apostolske spodbude Veselje evangelija: Izbrati: poti pastoralnega in misijonarskega spreobrnjenja (prim. Veselje evangelija, 25). V štirih poglavjih je predstavljena celostna perspektiva, izpostavljena je potreba po vstopi v vsakdanje življenje, v ospredje je postavljena skupnost, ki je evangelizirana in ki evangelizira, opredeljena pa je tudi animacijska in organizacijska plat pastorale.

Instrumentum laboris predstavlja trenutek konvergence poslušanja vseh cerkvenih komponent in tudi različnih glasov, ki ji pripadajo. Dokument je namreč sad obsežnega posvetovalnega dela, ki ga je vodilo generalno tajništvo sinode. Med različnimi iniciativami je spomnil na mednarodni seminar o mladih, septembra 2017, spletni vprašalnih, na katerega so odgovarjali mladi, ter predsinodalno srečanje marca letos.

Več na spletni strani SŠK

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 06.03.2018 - sreda, 06.03.2019

Priprava na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 petek, 09.03.2018 - sobota, 09.03.2019

Alojzijanski jubilej

Sveti sedež je določil, da se od 9. marca 2018, za obdobje enega leta, praznuje Alojzijanski jubilej. več ...


 sobota, 04.08.2018 - torek, 08.01.2019

Molitveni shodi

v škofijskem romarskem svetišču v Turnišču več ...


 nedelja, 23.09.2018

Slomškova nedelja 2018

Osrednja slovesnost ob letošnji Slomškovi nedelji bo v nedeljo, 23. septembra, v nadžupnijski cerkvi v Vuzenici. več ...


 sobota, 29.09.2018

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 sreda, 03.10.2018

Pastoralni tečaj

za murskosoboško škofijo v Kančevcih več ...


 sreda, 03.10.2018 - nedelja, 28.10.2018

Škofovska sinoda pod geslom Mladi, vera in razločevanje poklicanosti

Od 3. do 28. oktobra 2018 bo v Vatikanu potekalo 15. redno generalno zasedanje škofovske sinode na temo Mladi, vera in razločevanje poklicanosti. več ...


 nedelja, 21.10.2018

Misijonska nedelja 2018

Vseslovensko srečanje ob misijonski nedelji bo potekalo v Trebnjem. več ...


 petek, 26.10.2018 - torek, 30.10.2018

Romanje mladih v Rim

Od 26. do 30. oktobra več ...


 sobota, 27.10.2018

Škofijsko romanje ministrantov

v celjsko škofijo več ...

Celotni seznam napovedi