Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kristus bo prišel, da dokončno odpravi vse hudo in bo zavladalo božje kraljestvo pravice in ljubezni. Prizadevajmo si, da bomo med dobrimi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

Škofovska sinoda pod geslom Mladi, vera in razločevanje poklicanosti

Od 3. do 28. oktobra 2018 bo v Vatikanu potekalo 15. redno generalno zasedanje škofovske sinode na temo Mladi, vera in razločevanje poklicanosti.

Izbrana tema je izraz pastoralne skrbi Cerkve do mladih in je v kontinuiteti s tistim, kar je prišlo v ospredje med zadnjima sinodalnima zasedanjema o sinodi in s posinodalno apostolsko spodbudo Amoris laetitia. Namen je spremljati mlade na njihovi življenjski poti do zrelosti, da bi s pomočjo procesa razločevanja lahko odkrili svoj življenjski načrt in ga z veseljem uresničili, tako da bi se odprli za srečanje z Bogom in z ljudmi ter aktivno sodelovali v izgrajevanju Cerkve in družbe.

Delegat Slovenske škofovske konference bo mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Instrumentum laboris
19. junija 2018 so v Rimu predstavili delovni document oz. Instrumentum laboris za 15. redno generalno zasedanje škofovske sinode. Instrumentum laboris ponuja številne iztočnice za razmislek in usmerja k iskanju konkretnih odgovorov. Dokument želi biti pripomoček pri spoznavanju, interpretiranju in izbiranju. Prav tako spodbuja k hoji, osvetljuje probleme in išče poti z rešitvami.

Prvi cilj sinode o mladih je ozavestiti celotno Cerkev o njeni pomembni in nikakor zgolj pomožni nalogi, da spremlja vsakega mladega proti veselju ljubezni. Izhajajoč iz tega poslanstva bo Cerkev sama lahko obnovila mladostni dinamizem. Za Cerkev je pomembno sprejeti to priložnost in začeti razločevanje poklicanosti, da bi tako lahko bolje odgovarjala na svojo poklicanost biti duša, luč, sol in kvas našega sveta.

Instrumentum laboris je urejen po metodi razločevanja. Sama sinoda je v bistvu urjenje v razločevanju, saj proces sledi istim korakom, ki pomagajo mlademu človeku, da odkrije lastno poklicanost. Trije elementi razločevanja so: spoznati, razlagati in izbrati (prim. Veselje evangelija, 51). Ravno to so naslovi treh glavnih delov dokumenta.

Prvi del pod naslovom Spoznati: Cerkev v poslušanju stvarnosti predstavi današnjo situacijo, v kateri se nahajajo mladi po vsem svetu. Globalizacija sicer res ustvarja veliko poenotenosti, a socialne, ekonomske, kulturne, verske in duhovne razlike ostajajo. V petih poglavjih je govor o tem, kaj danes pomeni biti mlad človek, predstavljene so različne izkušnje in jeziki, v ospredje je postavljena kultura odmetavanja, opredeljeni so antropološki in kulturni izzivi, poudarek pa je narejen tudi na poslušanju mladih.

Drugi del dokumenta, sestavljen je iz štirih poglavij, ima naslov Razlagati: vera in razločevanje poklicanosti. V luči vere je predstavljena panorama različnih zornih kotov v zvezi s ključnimi besedami sinode: mladost, poklicanost, razločevanje in spremljanje.

Naslov tretjega dela je vzet iz apostolske spodbude Veselje evangelija: Izbrati: poti pastoralnega in misijonarskega spreobrnjenja (prim. Veselje evangelija, 25). V štirih poglavjih je predstavljena celostna perspektiva, izpostavljena je potreba po vstopi v vsakdanje življenje, v ospredje je postavljena skupnost, ki je evangelizirana in ki evangelizira, opredeljena pa je tudi animacijska in organizacijska plat pastorale.

Instrumentum laboris predstavlja trenutek konvergence poslušanja vseh cerkvenih komponent in tudi različnih glasov, ki ji pripadajo. Dokument je namreč sad obsežnega posvetovalnega dela, ki ga je vodilo generalno tajništvo sinode. Med različnimi iniciativami je spomnil na mednarodni seminar o mladih, septembra 2017, spletni vprašalnih, na katerega so odgovarjali mladi, ter predsinodalno srečanje marca letos.

Več na spletni strani SŠK

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 sreda, 21.08.2019

Halasov shod

V Veliki Polani več ...


 četrtek, 29.08.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 nedelja, 22.09.2019

Gornja Bistrica: Praznovanje Slomškve nedelje

Za vso mariborsko metropolijo. več ...


 sreda, 02.10.2019

Pastoralni tečaj 2019

za soboško škofijo bo potekal v Kančevcih več ...


 sobota, 19.10.2019

Krašić - Slovensko hrvaško srečanje

v rojstni župniji bl. Alojzija Stepinca več ...

Celotni seznam napovedi