Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Duhovnikom je Bog zaupal v oskrbovanje največji zaklda, ki ga imamo ljudje na tem svetu, to je vero." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov 1. knjige za vse generacije o B.s. Danijelu Halasu?
  Mučenec ob Muri
  Dober in nezlomljiv
  Prekmurski heroj
  Mučenec živi
  Skrivnostni junak
  Polansko zrno
  Poteptani cvet
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

ŠKOFIJSKI MISIJON

sreda, 27.11.2013


Škofijski misijon

Misijon nas želi povabiti in pripraviti na misijonarjenje - pričevanje z življenjem. O škofijskem misijonu in pripravi nanj je bilo govora na sejah Zbora svetovalcev, sejah Duhovniškega sveta, Škofijskega pastoralnega sveta, Dekanijskega pastoralnega sveta Dekanije Lendava, posledično na sejah Župnijskih pastoralnih svetov, na sejah dekanov in prodekanov, na sejah voditeljev škofijskih referatov ter škofijskih odborov in drugod. Pri vsem tem načrtovanju je poudarjeno, da škofijski misijon pripravljamo in sooblikuje vsi. Vsi duhovniki skupaj s škofom, najožji župnijski sodelavci ter preko delujočih skupin po župnijah vsi verniki, smo torej povabljeni k ustvarjanju in vsi smo odgovorni za to, kaj in kako bomo škofijski misijon uresničili.
Po sv. krstu smo vsi misijonarji in vsi odgovorni za oznanjevanje evangelija, kar je pred kratkim izpostavil tudi papež Frančišek: ?oznanjevanje je poslanstvo Cerkve, in sicer ne le nekaterih, ampak je moje, tvoje, naše poslanstvo.? ... Da bi utrdili svojo poklicanost in poslanstvo, bomo ob 10-letnici ustanovitve Škofije Murska Sobota, ki bo leta 2016, pripravili Škofijski misijon na katerega se pripravljamo že od leta 2011, ko je bilo to sklenjeno in potrjeno na seji Zbora svetovalcev. Posledično s tem sklepom, je bila napoved škofijskega misijona objavljena in jo najdemo v Poti k Bogu od št. 73 (september 2011), št. 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, Stopinje 2012, Stopinje 2013, Stopinje 2014, v Sporočilih slovenskih škofij, v Pastoralnih pogovorih. Pri krizmeni maši letos pa nas g. škof povabil tudi k molitvi za škofijski misijon. Dogajanje priprave na misijon lahko spremljate tudi na škofijski spletni strani: http://www.skofija-sobota.si/skofijski-misijon

Glavni cilj oziroma namen škofijskega misijona:
Da bi kristjani svojo vero upali živeti v svojem življenju, družinah in v javnosti ter (da) bi tudi druge navduševali zanjo.

Vizija:
Po končanem misijonu bo v družbenem življenju odločanje posameznika temeljilo na evangeljskih vrednotah. (Sadovi Duha ? Gal 5,22-23)

Delni cilji:
- po župnijah bo več skupne in osebne molitve
- pri svetih mašah bo sodelovanje prisotnih izražalo več veselja pri molitvi, bolj jasnega odgovarjanja, ponotranjeno besedilo pri petju, več gorečnosti pri medsebojni komunikaciji,?
- najožji sodelavci (jedro) si bodo prizadevali za poglobitev osebnega poslanstva župniji in postali zgled Jezusovega prijatelja v veri ter sodelavca, animatorja, spodbujevalca v župniji.
- v župniji bomo z možnostjo majhnih del, aktivnosti ali sodelovanja vključili več ljudi, ki bodo ob tem lahko odkrili (in uresničili), da so misijonarji v župniji ali za širši svet.


Prošnji namen:
V času priprave na škofijski misijon odpiramo svoja srca tebi, dobri Bog, in te prosimo, da jih z ognjem Svetega Duha očistiš, prenoviš in usposobiš za prejem tvojih milosti.

MOLITEV ZA ŠKOFIJSKI MISIJON
Nebeški Oče, zahvaljujemo se ti za tvojega Sina Jezusa, ki je za nas trpel na križu, vstal od mrtvih in pod podobo kruha v Svetem Rešnjem Telesu prebiva med nami. Prosimo te, daj nam darove Sv. Duha, da se bomo dobro pripravili na škofijski misijon, s katerim želimo prenoviti svoje življenje z gorečnostjo in veseljem, da bo Tebi v čast in hvalo. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.
Marija, Mati Cerkve, prosi za nas!

 


PRIPRAVA NA ŠKOFIJSKI MISIJON (2011-2016)
Priprava na škofijski misijon je naše skupno iskanje. To je naloga vseh nas duhovnikov in laikov. Prav je, da se o tem pogovarjamo in skupaj iščemo pot. Želimo, da bi naše pastoralno poslanstvo živeli bolj zavzeto in z večjo gorečnostjo.
Posledično želimo:

a) to gorečnost prenesti na nedeljnike in ožja župnijska jedra, da bi postali pričevalci;

b) da bi skupaj z vsemi ?prebujenimi? verniki oznanjali širše v družbi in bi misijon ter oznanilo vere doseglo vse ljudi v škofiji.

KORAKI PRIPRAVE
1. 2012-13: z duhovnimi obnovami ŽPS smo vstopili v smer načrtovanja, ko smo analizirali stanje. Videti je namreč potrebno kje smo, kakšna je situacija in predvsem kje sem jaz - posameznik? Na škofijski ravni je to prva faza, ki ne izključuje načrta Cerkve na Slovenskem in načrta vesoljne Cerkve.
2. 2013-14: prehajanje na pot k osebni veri pri čemer gre za notranje prečiščevanje, kdo sem, kaj sem, kakšni so moji odnosi do ljudi, do vere, katere so rane, ki me ovirajo napoti vere in odnosov z ljudmi,??
3. 2014-15: poudarek na skupnosti - koinoniji. Iskati načine, kako živeti v skupnosti, kako v skupnosti odpirati prostore, da bi lahko živeli vero in osebni odnos z Bogom, da bi to pričevanje bilo sol za družbo, četudi bo le ta čisto drugačna.
4. 2015/16:  praznovanje vere v liturgiji in molitvi. Poznavanje pomena posameznih delov maše, vsebinski pomen besedil pri odgovarjanju ter poudarek slavljenja in hvaljenja Boga v molitvi ter dejavno sodelovanje pri sveti maši.
5. 2016: leto škofijskega misijona, ko se vsi koraki ozavestijo in posameznik povezan v občestvo prejme v dogodku misijona moč Svetega Duha ter postane sposoben za misijonsko pričevanje in oznanjevanje.

Na letošnji Pastoralni konferenci v Veržeju so udeleženci imeli v pogovoru po skupinah možnost spregovoriti o pobudah, ki jih v naši škofiji prepoznajo kot potrebne. Na plenumu so poleg zastavljenih projektov, ki jim tudi v letošnjem letu dajemo poseben poudarek v poglabljanju osebne vere in pričevanju zanjo, spregovorili o škofijskem misijonu. Do tedaj pripravljeno gradivo so dopolnili z nekaterimi pobudami, ki so jih nato v soboto, 26. oktobra 2013 obravnavali na seji Škofijskega pastoralnega sveta. Ob predstavljenih ciljih, namenu, viziji, prošnji, molitvi in korakih priprave so člani ŠPS dopolnili in potrdili sledeče sklepe:
Sklep: Do marca 2013 Duhovniški svet in Dekanijski pastoralni sveti podajo predlog oz. mnenje glede gesla škofijskega misijona in ga posredujejo na Pastoralno službo. Na seji ŠPS so bila predlagana gesla:a) Da bi vzljubili Kristusa; b) Ne bojte se, odprite vrata Kristusu in našli boste pravo življenje; c) Po Njegovih stopinjah. (p.s.: Predloge gesla je na svoji seji 30. oktobra 2013 obravnaval Duhovniški svet in izbral predlog Odprite vrata Kristusu.)
Sklep: Škofijski misijon pripravimo znotraj lastnih zmožnosti, ki so na razpolago. To velja tudi za medijsko pokritost (spletna stran, radio Ognjišče, Exodus TV, - vzpostavitev facebook, twiter, you-tube).
Sklep: V letu škofijskega misijona duhovniki pripravijo misijonsko pridigo in jo izvedejo na župnijah v dekaniji (začetek z adventom ? do posta). Pridige izdelajo na osnovi tematskih sklopov vezanih na vsebino vere (po KKC). Razpored pripravijo na dekanijski rekolekciji.
Sklep: Priprava na škofijski misijon je naše skupno iskanje, po krstu smo vsi misijonarji, zato naj bo škofijski misijon na dnevnem redu dekanijskih rekolekcij, na sejah DPS in ŽPS. Predloge, ki bodo podani na sejah, župniki in dekani pošljejo na Pastoralno službo.
Sklep: Z adventom 2013 začnemo po župnijah moliti za škofijski misijon. Odgovorni za to so župniki in župnijski upravitelji. Molitev je lahko v obliki prošnje pri mašnih prošnjah za vse potrebe ali pa se moli po obhajilni prošnji oz. pred sv. mašo.
Sklep: Škof ordinarij pripravi postno pismo (2014), katerega vsebina bo škofijski misijon.

To je le nekaj smernic, ki smo jih začrtali. Ne pozabimo, da je to naše skupno prizadevanje, naše skupno iskanje, naše skupno delovanje in sodelovanje. Papež Frančišek nas spodbuja: ?Oznanjati in pričevati vero ne zadeva le nekatere, tiče se tudi mene, tebe, vsakega med nami?. Vse to naše prizadevanje pa naj bo podprto z molitvijo. ?A ne molitev besed, temveč molitev srca: gledati Gospoda, poslušati Gospoda, prositi Gospoda. Vemo, da molitev dela čudeže.?

 


dr. Franc Zorec
voditelj Pastoralne službe


MOLITEV ZA ŠKOFIJSKI MISIJON - podobica
MOLITEV ZA ŠKOFIJSKI MISIJON - projekcija
Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 04.02.2024 - nedelja, 22.09.2024

Priprava na zakon 2024

V letu 2024 več ...


 sobota, 22.06.2024 - sobota, 20.07.2024

Grad - Molitveni shod

Molitveni shod po Medžugorski duhovnosti več ...


 nedelja, 21.07.2024 - sobota, 21.12.2024

Halasovi shodi 2024

Halasovi romarski shodi v letu 2024 več ...


 ponedeljek, 29.07.2024

Prva Kozarjeva ura

v Odrancih več ...


 torek, 30.07.2024 - torek, 06.08.2024

35. Mladifest

v Medžugorju od 30.7. do 6.8.2024 več ...


 petek, 09.08.2024 - nedelja, 18.08.2024

Grad - Marijino Vnebovzetje

Praznovanje velke meše v župniji Marijinega Vnebovzetja pri Gradu več ...


 nedelja, 11.08.2024

Molitveno srečanje ŽPS

pri sestrah klarisah v Turnišču več ...


 nedelja, 11.08.2024 - nedelja, 18.08.2024

Turnišče - Marijino Vnebovzetje

Spored obhajanja praznika Marijinega Vnebovzetja v škofijskem romarskem svetišču v Turnišču 2024 več ...


 sobota, 24.08.2024

4. Mladinski festival

V Radencih več ...


 sobota, 21.09.2024 - sobota, 19.07.2025

Marijanski shodi

v Župniji Marijinega vnebovzetja pri Gradu več ...

Celotni seznam napovedi