SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kdor ne moli, ni kristjan, čeprav zapisan v krstno knjigo. Molitev je opešala. Zakaj? Ker je opešala vera. Vera pa je opešala, ker je molitev ni hranila, ker ni bilo osebnega odnosa do Boga, kar je mogoče samo v molitvi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Škofijski misijon - misijonarjenje duhovnikov

nedelja, 08.05.2016


V okviru škofijskega misijona so duhovniki odšli na sosednje župnije v posamezni dekaniji in tam oznanjali in spodbujali vernike, da bi vsak dan znova odpirali vrata svojih src, svojih družin in drugih skupnosti, da bi tako sprejemali Kristusa v svoje življenje. Na razpolago so bili tudi za sveto spoved. V tem služenju se jim je pridružil tudi škof dr. Peter Štumpf, ki je vse dopoldne spovedoval v stolnici v Murski Soboti. Verniki so prejeli spominske podobice in skupno zapeli himno škofijskega misijona ter priložnostno pesem o vsebini prvih štirih dni.Odpiram vrata Kristusu,
ko strpen sem do vseh ljudi,
ko si priznam: sem grešnik le,
ki prosi za usmiljenje.


Nagovor:
"Kako težko ljudje prenašamo drugačnost! Kako težko sprejemamo nekoga, ki drugače misli, drugače govori, drugače dela kakor mi! O tem piše tudi pisatelj Apostolskih del. Diakon Štefan je bil poln Svetega Duha, videl je nebesa odprta, videl je torej nekaj več, kot so videli drugi ljudje. Javno je govoril o Jezusu in ga slavil kot Božjega Sina, kot Odrešenika. Kako so to sprejeli ljudje okrog njega? ?Tedaj so zavpili z močnim glasom, si zatisnili ušesa in vsi hkrati planili nadenj. Pahnili so ga iz mesta in ga kamnali.?
Ljudje ob Štefanu niso prenesli drugačnosti, bili so nestrpni in krivični. Zatisnili so si ušesa, zaprli so svoje srce. Poslušali so le sebe, videli so le sebe. Zato drug, drugačen človek ni smel obstajati. Zato so ga ubili.
Na žalost se nestrpnost prenaša iz roda v rod. Če je ne krotimo, se razraste in začne povzročati zlo.
Tudi Božji služabnik Danijel Halas je bil poln Svetega Duha, oznanjal je Kristusa, nekateri ljudje pa tega niso prenesli in so ga utišali in ubili.
Med drugo svetovno vojno in v letih po njej je ta nestrpnost dosegla vrhunec in utišala ter v jame in rudniške jaške zmetala na tisoče življenj.
Nestrpnost tudi danes po različnih delih sveta ubija kristjane, preganja ljudi z njihovih domov in povzroča ogromno trpljenja.
Tudi mi nismo imuni na ta bacil nestrpnosti. Ali se nam ne dvigne pritisk, ko že samo zagledamo politika, ki pripada drugi politični usmeritvi, kakor je naša? Ali nam ne zavre kri, ko srečamo sodelavca, ki bolje uspeva, ki je bolj priljubljen pri predpostavljenih in uživa razne privilegije?
Nestrpnost se začne v srcu, se krepi ob dogodkih in ljudeh, ki nam niso po volji. Če ji pustimo prosto pot, lahko preraste naš razum, omreži naše srce in potem si samo še zatiskamo ušesa in planemo na drugačne.
Jezus pa nas vabi k drugačnemu ravnanju. Ob sebi je imel apostole, ki so bili omahljivi, zaletavi, slabotni, grešni. A je z njimi potrpel, jih tudi grajal, predvsem pa jim odpuščal in jim izkazoval svojo ljubezen vse do križa in še čez.
V Nazaretu so ga rojaki hoteli pahniti v prepad, a se ni odzval z nestrpnostjo, temveč je molče odhajal od njih in na veliki petek tudi zanje sprejel križ.
Da je strpnost pomembna vrednota, govori tudi to, da je Generalna skupščina združenih narodov 16. november razglasila za mednarodni dan strpnosti. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je poudaril, da je strpnost najmočnejši temelj za mir in harmonijo. Strpnosti se lahko učimo in se jo tudi moramo učiti. Otroke moramo po njegovem mnenju naučiti ne samo, kako živeti skupaj, ampak kako delovati skupaj kot državljani sveta.
Koliko bolj si moramo za strpnost prizadevati kristjani, saj je razlog naše strpnosti ne samo gradnja miru in harmonije, temveč sam Jezus Kristus. On je tudi temelj lepe prihodnosti človeštva. On je temelj naše srečne večnosti.
Dobrohotno glejmo na vsakega človeka, potrpimo drug z drugim, prenašajmo drug drugega, bodimo strpni, da bomo tako odpirali vrata, skozi katera bo Kristus vstopal v naše družine in v druge skupnosti." Lojze Kozar ml., Odprite vrata Kristusu

ŠKOFIJSKI MISIJON

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 07.06.2020 - nedelja, 06.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota po epidemiji več ...


 torek, 21.07.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 sreda, 29.07.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 sobota, 08.08.2020 - torek, 08.12.2020

Molitveni shodi

ob prvih sobotah več ...


 sobota, 14.11.2020

MLADINSKI FESTIVAL V SLOVENIJI

DOGODEK JE PRESTAVLJEN ZA NEDOLOČEN ČAS več ...

Celotni seznam napovedi