Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Karkoli se bo še zgodilo v mojem življenju, Gospod, je b tvojih rokah. Hvala za vse, kar se je že zgodilo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Škofijski misijon - misijonarjenje duhovnikov

nedelja, 03.04.2016


V okviru škofijskega misijona so duhovniki odšli na sosednje župnije v posamezni dekaniji in tam oznanjali in spodbujali vernike, da bi vsak dan znova odpirali vrata svojih src, svojih družin in drugih skupnosti, da bi tako sprejemali Kristusa v svoje življenje. Na razpolago so bili tudi za sveto spoved. V tem služenju se jim je pridružil tudi škof dr. Peter Štumpf, ki je vse dopoldne spovedoval v stolnici v Murski Soboti. Verniki so prejeli spominske podobice in skupno zapeli himno škofijskega misijona ter priložnostno pesem o vsebini prvih štirih dni.

 

 

Odpiram vrata Kristusu,
s preprosto vero, vdanostjo,
sprejemam Jezusa - Boga
za svojega Zveličarja.

Nagovor:
"Božji služabnik Danijel Halas je zapisal: ?Vera je velik dar, ki nam ga je dal Bog. A ta dar se lahko izgublja in nazadnje popolnoma izgubi. Vero je potrebno varovati in jo gojiti, da bo vedno bolj močna, živa.?
Da je vera res dar, spoznavamo iz svojega življenja. Smo verni. Ali ni dar, da smo bili rojeni v krščanskem okolju, da so nas starši dali krstiti, da stoji v naši bližini cerkev, kjer se lahko nedeljo za nedeljo srečujemo z Bogom? Seveda smo k ohranitvi vere prispevali tudi mi, a vendar je vera v prvi vrsti dar.
To so spoznavali tudi apostoli. Jezus jih je poklical, tri leta so bili z njim, slišali so njegove besede, videli so znamenja, ki jih je delal, a vendar so se na veliki petek razbežali, njihova vera je kar naenkrat ugasnila. Pripovedovanju žena, da je Jezus vstal, niso verjeli. Te besede so se jim zdele kakor blodnje. Evangelist Janez je opisal Jezusovo srečanje z apostoli na veliko noč zvečer in potem drugo srečanje naslednjo nedeljo. Po prvem srečanju, na katerem Tomaža ni bilo, je ta govoril čisto po naše: ?Če ne vidim, če se ne dotaknem, če se ne prepričam, nikakor ne bom veroval.?
Naslednjo nedeljo je Jezus najprej stopil k njemu in mu rekel: ?Poglej, dotakni se! Ne bodi neveren, ampak veren.? Jezus torej želi, da Tomaž veruje, Jezus želi, da mi verujemo. Zato je dodal: ?Blagor tistim, ki niso videli, pa verujejo.?
Tudi jaz verujem. V Boga, ki je večen, vsemogočen. V Jezusa, ki je vstal od mrtvih in med nami živi. V Svetega Duha, ki me posvečuje in vodi. Od kod v meni ta vera? Temelje moji veri so postavili starši, ki so me dali krstiti in me potem v veri vzgajali. (pridigar pove svojo izkušnjo) Vsak večer smo skupaj molili, seveda tudi zmeraj pred jedjo in po jedi. Vsako nedeljo smo šli k sveti maši, devet kilometrov daleč. Nedelja je bila zmeraj Gospodov dan. Tako je vera v meni klila kakor bilka pšenice. Čeprav so starši storili vse, kar je bilo potrebno, čeprav so svoje dodali še drugi posamezniki, je vendar velik dar, da verujem. Hvaležen sem Bogu in vsem  ljudem, ki so mi k tej veri pomagali. Vesel sem, da verujem. Lepo mi je, ker verujem.
Vera je dar, ki ga daje Bog. Da ta dar v nas lahko zaživi, pa je potrebno marsikaj storiti. Božji služabnik je zapisal, da je vero potrebno varovati in gojiti. In še: ?Če na ogenj ne mečeš drv, začne ugašati.? Tudi za vero je potrebno kaj storiti, sicer postane ?drevo, s katerega oklestijo vse veje in potrgajo vse listje.?
Katera so tista polena, ki pomagajo, da ogenj vere gori?
Molitev: (kdaj in kako naj molim) V pomoč so nam različni obrazci, molimo lahko na različne načine, molimo lahko s svojimi besedami, med potjo, molim lahko sam, skupaj z drugimi ?
Sveta maša: Jezus nas vabi: To delajte v moj spomin! Redna udeležba pri nedeljski sveti maši zagotavlja, da naša vera ne ugasne, temveč nam je luč na življenjski poti.
Božja beseda: Bog nam govori. Primerno je, da tudi med tednom preberem kakšno misel.
Zakramenti: Lahko se srečujem z Jezusom, ki mi odpušča, me krepi, hrani ?
Dobra dela: Kar storite bližnjemu, meni storite, pravi Jezus.
Vzorniki vere:
Marija: Glej, dekla sem Gospodova! Vse, kar vam Jezus reče, storite! Marija je trdno verovala, da je Jezus Božji Sin, zato je vanj upala, zato je še druge spodbujala, naj mu zaupajo.
Apostol Tomaž: Moj Gospod in moj Bog! Izpovedal je vero v Jezusa, najprej z besedami, kasneje še z mučeniško smrtjo.
Prvi kristjani: ?Vse bolj je rastlo število mož in žena, ki so verovali v Gospoda.? Apostolska dela govorijo o veri prvih kristjanov, ki je oblikovala njihovo življenje. Zaradi vere so pomagali drug drugemu in prenašala težave.
Svetniki: (zavetnik župnijske cerkve) ali Sikst I., papež in mučenec, ki ta dan goduje.
Božji služabnik Janez Gnidovec: Veliko je molil, pred Najsvetejšim, vsem je hotel biti vse, živel je skromno. S svojo vero je odpiral vrata, da je Kristus zmogel vstopiti v številna srca.
Jaz: Čeprav sem slaboten, z zaupanjem ponavljam: Moj Gospod in moj Bog! Verujem vate. Tako je in tako naj bo. Amen." Lojze Kozar ml., Odprite vrata Kristusu

ŠKOFIJSKI MISIJON

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 sreda, 11.09.2019 - torek, 11.08.2020

Dogodki za družine

v pastoralnem letu 2019-20 več ...


 nedelja, 17.11.2019

Muzikal Dober in nezlomljiv

Premierna uprizoritev bo v nedeljo, 17. novembra 2019 ob 14.00 v kulturnem domu v Beltincih. več ...


 sobota, 23.11.2019

Študijsko srečanje za člane ŽPS

Škofijsko srečanje ŽPS v Dobrovniku več ...


 sobota, 23.11.2019

3. maša za mlade

v Murski Soboti več ...


 nedelja, 24.11.2019 - četrtek, 28.11.2019

25-letnica Radia Ognjišče

napoved dogodkov več ...


 sobota, 30.11.2019

Škofijsko adventno srečanje ministrantov

Adventno srečanje ministrantov in škofijski ministrantski kviz 2019 več ...


 nedelja, 01.12.2019

Škofijski klic dobrote

v Ljutomeru več ...

Celotni seznam napovedi