Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kako čudovito mora biti, ko človek prestopi prag tega zemeljskega življenja! Ko z duhovnimi očmi zagledaš: »To je naš Bog!« Zato smrt tudi dragega, ljubljenega človeka ni samo žalost, je tudi veliko pričakovanje, upanje, da je že na cilju – tam, kamor smo vsi namenjeni." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Naslovnico Stopinj 2018 krasi fotografija župnijske cerkve iz:
  Ljutomera
  Apač
  Gornjih Petrovec
  Kuzme
  Lendave
  Hotize
  Kobilja
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Predstavitev postopka

torek, 25.04.2017


Pred drugo obletnico smrti, odkar se nekdanji prvi odranski župnik Alojzij Kozar imenuje Božji služabnik, želimo pregledati prehojeno pot in predstaviti korake, ki so bili storjeni v postopku za njegovo beatifikacijo. Svetost je tema naših prizadevanj po škofijskem misijonu in tudi cilj vsakega kristjana. Korake svetosti odkrivamo tudi v primeru Božjega služabnika Alojzija Kozarja. To delo v imenu škofa dr. Petra Štumpfa vodi postulatorka. Odkrivanje svetosti Božjega služabnika Alojzija Kozarja poteka na treh področjih:
a)    Škof dr. Peter Štumpf je za potek postopka imenoval teološka cenzorja. Naloga teoloških cenzorjev je, da pregledajo vsa natisnjena dela Božjega služabnika Alojzija Kozarja in podajo svoje mnenje. Oba cenzorja sta že končala svoje delo, ko sta prebrala vsa natisnjena dela Božjega služabnika in podala svoje mnenje.
b)    Naloga zgodovinske komisije pa je, da zbere vso gradivo, ki se tiče Božjega služabnika Alojzija Kozarja. To je najbolj obsežno delo, ker je potrebno zbrati in urediti vso pisno in drugo gradivo o kandidatu (pisma, zapise, dokumente). Zbiranje gradiva že poteka.
c)    Škof je ustanovil tudi posebno cerkveno sodišče, ki zbira pričevanja ljudi, ki so Božjega služabnika Alojzija Kozarja poznali. Zaslišanih je bilo že deset prič iz naše škofije, iz nekaterih drugih škofij in tudi na Madžarskem.
Poleg tega uradnega dela postopka poteka še neuradni ali ljudski del, ki pomeni spoznavanje Božjega služabnika Alojzija Kozarja, molitev za njegovo beatifikacijo in priporočanje Božjemu služabniku.
a)    Za spoznavanje je župnija Odranci decembra lani izdala 7. knjigo Kozarjevih zbranih del Neuničljivo upanje, letos pa knjižico Dober in nezlomljiv, ki bo predstavljena posebej v drugem delu. K spoznavanju pripomore tudi Minuta za srce, kakor se imenuje trenutek pozornosti ob koncu vsake nedeljske maše, ko prisluhnemo misli Božjega služabnika Alojzija Kozarja.
b)    Glede molitve za beatifikacijo: župnija Odranci je dala natisniti podobice z molitvijo v slovenskem in madžarskem jeziku, ker je Božji služabnik Alojzij Kozar med 2. svetovno vojno deloval tudi na Madžarskem in si tudi tamkajšnji verniki prizadevajo za njegovo beatifikacijo.
Vsakega 29. v mesecu poteka v župnijski cerkvi v Odrancih Prva Kozarjeva ura, molitev za beatifikacijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja, Božjega služabnika Danijela Halasa in drugih slovenskih svetniških kandidatov.
V župniji Odranci molimo za beatifikacijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja tudi pri vsaki sv. maši, mnogi pa tudi zasebno doma.
c)    Da je lahko kdo razglašen za blaženega in za svetnika, se mora zgoditi tudi čudež na njegovo priprošnjo. Zato se posamezniki in kot skupnost priporočamo Božjemu služabniku Alojziju Kozarju. Kar nekaj uslišanj je bilo že objavljenih v Kozarjev listu, ki ga župnija Odranci izdaja mesečno. Za priznani čudež s strani Kongregacije za zadeve svetnikov mora biti dogodek večjega pomena in mora biti nedvomno jasno, da se je zgodil na priprošnjo Božjega služabnika Alojzija Kozarja. Na tako potrditev svetosti Božjega služabnika Alojzija Kozarja še čakamo in za to potrditev tudi prosimo.

Klavdija Dominko,
postulatorka

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 četrtek, 18.01.2018 - četrtek, 25.01.2018

Teden molitve za edinost kristjanov 2018

Od 18. do 25. januarja vabljeni k molitvi za edinost Kristjanov več ...


 sobota, 27.01.2018

Duhovna obnova Karitas

Duhovna obnova za sodelavce Karitas murskosoboške škofije več ...


 nedelja, 28.01.2018

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 nedelja, 28.01.2018

Nedelja Svetega pisma

Srečanje ob nedelji Svetega pisma bo v Murski Soboti več ...


 sobota, 10.02.2018

Seminar za organiste

v Murski Soboti več ...


 sobota, 17.02.2018

Martinje - 10. obletnica smrti č.k. Ivana Camplina

Spominska slovesnost bo v soboto, 17. februarja, v Martinju. več ...


 nedelja, 18.02.2018 - nedelja, 25.03.2018

Hotiza: Križev pot

Vabljeni k molitvi križevega pota, ki bo na Hotizi vsako postno nedeljo ob 16. uri. več ...


 sreda, 21.02.2018

Halasov shod

V Veliki Polani več ...


 sreda, 21.02.2018 - petek, 23.02.2018

Katehetski simpozij

Katehetski simpozij v Kančevcih več ...


 sobota, 03.03.2018 - sobota, 10.03.2018

Dekanija Lendava: Priprava na zakon

Priprava na zakon - za lendavsko dekanijo v Lendavi več ...

Celotni seznam napovedi