Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Molitev ni samo to, da sklenemo roke, se pokrižamo. Je radost nad lepim svetom, radost ob dobrem človeku, občutenje, da mi je Bog blizu, da sem ob njem, navzoč!" B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Poslanica papeža Benedikta XVI. za svetovni dan mladih 2012

petek, 30.03.2012


?Veselite se v Gospodu zmeraj!? (prim. Flp 4,4)

 

Dragi mladi,
vesel sem, da se lahko ob priliki 27. svetovnega dneva mladih[1] spet obračam na vas. V mojem srcu je še vedno živo prisoten spomin na srečanje v Madridu lani avgusta. To je bil poseben milosten trenutek, ko je Gospod blagoslovil navzoče mlade, ki so prišli z vsega sveta. Bogu se zahvaljujem za mnoge darove, ki jih je zbudil v tistih dnevih in ki se bodo v prihodnosti še pomnožili za mlade in skupnosti, ki jim pripadajo. Sedaj smo usmerjeni že k naslednjemu srečanju v Rio de Janeiru leta 2013, ki bo sledilo temi ?Pojdite in naredite vse narode za moje učence!? (prim. Mt 28,19).

Letošnje geslo svetovnega dneva mladih je vzeto iz Pisma apostola Pavla Filipljanom: ?Veselite se v Gospodu zmeraj!? (prim. Flp 4,4) Veselje je namreč eden od osrednjih elementov krščanske izkušnje. Tudi na vsakem svetovnem dnevu mladih doživljamo veliko veselje, veselje skupnosti, veselje, da smo kristjani, veselje vere. To je ena od značilnosti teh srečanj. In vidimo, kako je to privlačno: v svetu, ki ga pogosto zaznamujeta žalost in nemir, je veselje pomembno pričevanje za lepoto in zanesljivost krščanske vere.

Cerkev je poklicana, da svetu prinaša veselje, pristno in trajno veselje, ki so ga angeli v noči, ko je bil rojen Jezus, oznanili pastirjem v Betlehemu (prim. Lk 2,10): Bog ni samo govoril in delal čudežnih znamenj v zgodovini človeštva, Bog se nam je tako približal, da je postal eden izmed nas in je šel skozi vsa obdobja človeškega življenja. V današnjem težkem kontekstu bi mnogi mladi v vaši okolici res morali slišati, da je krščansko oznanilo oznanilo veselja in upanja! Z vami bi torej rad razmišljal o tem veselju in o poteh, po katerih ga je mogoče najti, da bi ga lahko vedno globlje živeli in bili njegovi glasniki za tiste, ki vas obdajajo.


--------------------------------------------------------------------------------

1.Naše srce je ustvarjeno za veselje
Želja po veselju je vtisnjena v notranjost človeškega bitja. Naše srce onkraj neposrednih in začasnih zadovoljitev išče globoko, popolno in trajno veselje, ki bi dalo ?okus? življenju. In to velja predvsem za vas. Mladost je namreč obdobje nenehnega odkrivanja življenja, sveta, drugih in samih sebe. To je čas odprtosti v prihodnost, v katerem se pokaže velika želja po sreči, prijateljstvu, povezovanju in resnici, čas, ko sledimo idealom in snujemo načrte.

Vsak dan nam Gospod ponuja veliko preprostega veselja: veselje, da živimo, veselje nad lepoto narave, veselje nad dobro opravljenim delom, veselje služenja, veselje pristne in čiste ljubezni. In če pozorno pogledamo, odkrijemo še mnogo drugih razlogov za veselje: lepe trenutke v družinskem življenju, izraženo prijateljstvo, odkritje svojih osebnih sposobnosti in doseganje dobrih rezultatov, pohvale s strani drugih, možnost, da se izrazimo in da nas razumejo, občutek, da smo bližnjemu koristni. Veselimo se, ko z učenjem pridobivamo novo znanje, ko na potovanjih in pri srečanjih odkrivamo nove razsežnosti, ko izkoristimo možnost, da delamo načrte za prihodnost. Pa tudi, ko preberemo kakšno leposlovno delo, občudujemo umetniško mojstrovino, poslušamo in igramo glasbo ali pogledamo kakšen film, ta izkušnja v nas lahko zbudi resnično veselje.

Vsak dan pa se srečujemo tudi z mnogimi težavami in v srcu nosimo skrb za prihodnost, tako da se lahko vprašamo, ali popolno in trajno veselje, h kateremu težimo, ni morda iluzija in beg od resničnosti. Veliko mladih se sprašuje: ali je dandanes popolno veselje res možno? In pri tem iskanju hodijo po različnih poteh, od katerih se nekatere izkažejo za napačne ali vsaj nevarne. A kako naj razlikujemo zares trajno veselje od neposrednih in varljivih užitkov? Kako naj v življenju odkrijemo pravo veselje, ki bo trajalo in nas ne bo zapustilo niti v težkih trenutkih?


--------------------------------------------------------------------------------

2.Bog je izvir pravega veselja
V bistvu vsako resnično veselje, tako vsakodnevno majhno kot veliko življenjsko, izvira iz Boga, tudi če se to ne pokaže na prvi pogled, saj je Bog občestvo večne ljubezni, neskončno veselje, ki ne ostaja zaprto samo vase, temveč se širi na tiste, ki jih On ljubi in ki ljubijo njega. Bog nas je ustvaril po svoji podobi za ljubezen, da bi na nas izlil to svojo ljubezen in bi nas napolnil s svojo navzočnostjo ter s svojo milostjo. Bog želi, da smo deležni njegovega božanskega in večnega veselja in nam razodeva, da je vrednost in globok smisel našega življenja v tem, da nas On sprejme in ljubi, to pa ne s krhkim človeškim sprejemanjem, temveč z brezpogojnim božanskim sprejemanjem: jaz sem zaželen, imam svoje mesto na svetu in v zgodovini, mene osebno ljubi Bog. Če pa me Bog sprejema in ljubi in sem jaz prepričan v to, potem z jasnostjo in gotovostjo vem, da je dobro, da sem, da obstajam.

Ta neskončna Božja ljubezen do vsakega od nas se na popoln način uresničuje v Jezusu Kristusu. V Njem najdemo veselje, ki ga iščemo. V evangeliju vidimo, kako je za dogodke ob začetku Jezusovega življenja značilno veselje. Ko nadangel Gabrijel oznani Devici Mariji, da bo mati Odrešenika, začne z besedami: ?Razveseli se!? (prim. Lk 1,28) Ob Jezusovem rojstvu je Gospodov angel rekel pastirjem: ?Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod.? (Lk 2,10?11) In ko so modri, ki so iskali dete, zagledali zvezdo, ?so se silno razveselili? (Mt 2,10). Vzrok za to veselje je torej bližina Boga, ki je postal eden izmed nas. In to je imel v mislih sveti Pavel, ko je pisal kristjanom v Filipe: ?Veselite se v Gospodu zmeraj; ponavljam vam, veselite se. Vaša dobrota bodi znana vsem ljudem. Gospod je blizu.? (Flp 4,4?5) Prvi razlog za naše veselje je bližina Gospoda, ki me sprejema in me ljubi.

In dejansko se pri srečanju z Jezusom vedno rodi veliko notranje veselje. To vidimo v mnogih evangeljskih odlomkih. Spomnimo se na Jezusov obisk pri Zaheju, nepoštenemu izterjevalcu davkov, javnemu grešniku, ki mu Jezus reče: ?Danes moram ostati v tvoji hiši.? In Zahej ?ga je z veseljem sprejel?, kot poroča evangelist Luka (Lk 19,5?6). To je veselje nad srečanjem z Gospodom; čuti Božjo ljubezen, ki lahko preobrazi celotno življenje in prinese odrešenje. In Zahej se odloči, da bo spremenil življenje in dal polovico svojega imetja ubogim.

Ob uri Jezusovega trpljenja se ta ljubezen razodene v vsej svoji moči. V zadnjih trenutkih njegovega zemeljskega življenja, pri večerji s svojimi prijatelji, je rekel: ?Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil. Ostanite v moji ljubezni! ? To sem vam povedal, da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje dopolnjeno.? (Jn 15,9.11) Jezus želi pripeljati svoje učence in vsakega od nas do polnosti veselja, ki ga On živi skupaj z Očetom, da bi bila ljubezen, s katero ga Oče ljubi, v nas (prim. Jn 17,26). Krščansko veselje pomeni, da se odpremo tej Božji ljubezni in pripadamo Njemu.

Evangeliji pripovedujejo, da sta prišli Marija Magdalena in druga Marija pogledat grob, kamor so Jezusa položili po njegovi smrti, in sta od angela slišali pretresljivo vest o njegovem vstajenju. Hitro sta torej zapustili grob in ?s strahom ter velikim veseljem?, kakor omenja evangelist, stekli, da bi sporočili učencem veselo novico. Jezus pa jima je prišel naproti in rekel: ?Pozdravljeni!? (Mt 28,8?9) Ponudi jima veselje odrešenja: Kristus je živi, je Tisti, ki je premagal zlo, greh in smrt. On je navzoč sredi med nami kot Vstali, ?vse dni do konca sveta? (Mt 28,20). Zlo nima zadnje besede o našem življenju. Vera v Kristusa Odrešenika nam pravi, da Božja ljubezen zmaguje.

To globoko veselje je sad Svetega Duha, ki iz nas napravlja Božje otroke, sposobne, da živimo in okušamo njegovo dobroto, da se obračamo na Njega z besedo ?Aba?, Oče (prim. Rim 8,15). Veselje je znamenje njegove prisotnosti in njegovega delovanja med nami.


--------------------------------------------------------------------------------

3.Ohranjati krščansko veselje v srcu
Na tem mestu se vprašajmo: kako naj prejmemo in ohranimo ta dar globokega veselja, duhovnega veselja? Nek psalm pravi: ?Veseli se v Gospodu, česar si želi tvoje srce, ti bo naklonil.? (prim. Ps 37,4) In Jezus razlaga: ?Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je nekdo našel in spet skril. Od veselja nad njim je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo.? (Mt 13,44) To, da najdemo in ohranimo duhovno veselje, se začne ob srečanju z Gospodom, ki prosi, naj mu sledimo, naj se pogumno odločimo, da vse usmerimo Vanj. Dragi mladi, naj vas ne bo strah zastaviti svojega življenja, tako da v njem naredite prostor za Jezusa Kristusa in njegov evangelij; to je pot, da dosežemo mir in resnično srečo v notranjosti nas samih, to je pot za pravo uresničenje našega življenja Božjih otrok, ustvarjenih po njegovi podobi in podobnosti.

Iskati veselje v Gospodu: veselje je sad vere, tega, da vsak dan priznamo njegovo prisotnost in njegovo prijateljstvo: ?Gospod je blizu!? (Flp 4,5); da Vanj postavimo naše zaupanje, da rastemo v njegovem spoznanju in ljubezni do Njega. ?Leto vere?, ki ga bomo začeli čez nekaj mesecev, nam bo v pomoč in spodbudo. Dragi prijatelji, učite se opazovati, kako Bog deluje v vaših življenjih, odkrijte, da se skriva v središču dogodkov vašega vsakdanjega življenja. Verjemite, da je On vedno zvest zavezi, ki jo je sklenil z vami na dan vašega krsta. Vedite, da vas ne bo nikoli zapustil. Pogosto obračajte svoj pogled k Njemu. Na križu je daroval svoje življenje, ker vas ljubi. Premišljevanje tako velike ljubezni prinaša v naša srca upanje in veselje, ki ju nič ne more premagati.

Iskati Gospoda, ga srečati v življenju, pomeni tudi, da sprejmemo njegovo besedo, ki je veselje za srce. Prerok Jeremija je zapisal: ?Če so prišle tvoje besede, sem jih požiral, tvoja beseda mi je bila v radost in veselje srca.? (Jer 15,16) Učite se brati in premišljevati Sveto pismo. Tam boste našli odgovore na najgloblja vprašanja resnice, ki se porajajo v vašem srcu in v vaših mislih. Božja beseda odkriva čudeže, ki jih je Bog storil v zgodovini človeka in nas vesele odpira za hvalo in češčenje: ?Pridite vriskajmo Gospodu ? pokleknimo pred Gospodom, ki nas je naredil.? (Ps 95,1.6)

Na poseben način je tudi bogoslužje izvrsten kraj, kjer izražamo veselje, ki ga Cerkev zajema od Gospoda in posreduje svetu. Vsako nedeljo pri evharistiji krščanske skupnosti obhajajo osrednjo skrivnost odrešenja: Kristusovo smrt in vstajenje. To je eden od temeljnih trenutkov na poti vsakega Gospodovega učenca, ko se ponavzočuje njegova daritev iz ljubezni; to je dan, ko srečamo vstalega Kristusa, poslušamo njegovo besedo, se hranimo z njegovim telesom in njegovo krvjo. Nek psalm pravi: ?To je dan, ki ga je naredil Gospod, radujmo se in se ga veselimo.? (Ps 118,24) In pri velikonočni vigiliji Cerkev poje Velikonočno hvalnico, Exultet, ki je izraz veselja ob zmagi Jezusa Kristusa nad grehom in smrtjo: ?Veseli se zdaj, nebeška množica angelov ? Veseli se tudi vsa zemlja, ožarjena s takim sijajem ? in to svetišče naj odmeva od veselega vzklikanja množic!? Krščansko veselje se rojeva v spoznanju, da nas ljubi Bog, ki je postal človek, ki je dal za nas svoje življenje in je porazil zlo in smrt; to je življenje iz ljubezni do njega. Mlada karmeličanka, sveta Terezija Deteta Jezusa je zapisala: ?Jezus, moje veselje je ljubezen do tebe!? (P 45, 21. januar 1897).


--------------------------------------------------------------------------------

4.Veselje ljubezni
Dragi prijatelji, veselje je tesno povezano z ljubeznijo: to sta dva neločljiva darova Svetega Duha (prim. Gal 5,22). Ljubezen ustvarja veselje in veselje je ena od oblik ljubezni. Blažena Mati Terezija iz Kalkute je kot odmev na Jezusove besede: ?Večja sreča je dajati kakor prejemati,? (Apd 20,35) rekla: ?Veselje je mreža ljubezni, da z njo lovimo duše. Bog ljubi tistega, ki daje z veseljem. In tisti, ki daje z veseljem, daje več.? Božji služabnik Pavel VI. pa je zapisal: ?V Bogu samem je vse veselje, ker je vse dar.? (Apostolska spodbuda O krščanskem veselju, 9. maj 1975)

Ko razmišljam o različnih okoljih vaših življenj, bi vam rad rekel, da ljubezen pomeni konstantnost, zvestobo, izpolnjevanje obveznosti. To pa v prvi vrsti znotraj prijateljstev: naši prijatelji pričakujejo, da smo iskreni, vdani in zvesti, ker prava ljubezen vztraja tudi v težavah in kljub njim. Enako pa velja za delo, študij in službe, ki jih opravljate. Zvestoba in vztrajanje v dobrem vodita k veselju, tudi če to včasih ni neposredno.

Da bi vstopili v veselje ljubezni, smo poklicani tudi k velikodušnosti, ko se ne zadovoljimo s tem, da darujemo najmanj, temveč se v življenju trudimo do konca, s posebno pozornostjo do najbolj potrebnih. Svet potrebuje sposobne in velikodušne može in žene, ki se bodo postavili v službo skupnemu dobremu. Trudite se, da boste resno študirali; razvijajte vaše talente in jih od danes naprej postavite v službo bližnjega. Iščite načine, kako boste tam, kjer se nahajate, pomagali napraviti družbo bolj pravično in človeško. Naj celotno vaše življenje vodi duh služenja, na pa duh oblastnosti, materialnega uspeha in denarja.

Glede velikodušnosti ne morem, da ne bi omenil nekega posebnega veselja, ki nastopi, ko odgovorimo na klic, da vse svoje življenje darujemo Gospodu. Dragi mladi, naj vas ne bo strah Kristusovega klica v redovno, samostansko in misijonarsko življenje ali v duhovništvo. Bodite prepričani, da On obsipa z veseljem tiste, ki mu na ta način posvetijo življenje in odgovorijo na njegovo povabilo, naj zapustijo vse, da bi bili z Njim in se z nedeljenim srcem posvetijo služenju bližnjim. Prav tako je On veliko veselje pripravil tudi za moža in ženo, ki se popolnoma darujeta drug drugemu v zakonu, da bi ustvarila družino in postala znamenje Kristusove ljubezni do njegove Cerkve.

Rad bi opozoril še na tretji vidik, kako lahko vstopimo v veselje ljubezni: tako da v vašem življenju in v življenju vaših skupnosti razvijate bratsko skupnost. Med skupnostjo in veseljem obstaja tesna vez. Ni naključje, da je sveti Pavel svojo spodbudo zapisal v množini; ne obrača se na vsakega posebej, temveč odločno pravi: ?Vedno se veselite v Gospodu!? (Flp 4,4) Samo skupaj, ko živimo v bratski skupnosti, lahko izkusimo to veselje. Knjiga Apostolskih del takole opisuje prvo krščansko skupnost: ?Lomili so kruh po domovih ter uživali hrano z veselim in preprostim srcem.? (Apd 2,46) Tudi vi se trudite, da bodo krščanske skupnosti lahko izbrani kraji povezovanja, pozornosti in skrbi drug za drugega.


--------------------------------------------------------------------------------

5.Veselje spreobrnjenja
Dragi prijatelji, da bi živeli v pravem veselju moramo prepoznati tudi skušnjave, ki nas od njega oddaljujejo. Današnja kultura nas pogosto navaja, da iščemo neposredne cilje, uresničenje in užitke, pri tem pa spodbuja nestanovitnost namesto vztrajnosti v naporih in zvestobe obveznostim. Sporočila, ki jih prejemate in vam prikazujejo narejeno srečo, vas potiskajo v logiko potrošništva. Izkušnja nas uči, da imetje ne sovpada s srečo: veliko oseb pogosto zapade v brezup in žalost ter v življenju čuti praznino, čeprav materialne dobrine posedujejo v preobilju. Če želimo ostati v veselju, smo poklicani, da živimo v ljubezni in resnici, da živimo v Bogu.

Božja volja pa je, da smo srečni. Zato nam je dal konkretna navodila za našo pot: zapovedi. Če jih spoštujemo, najdemo pot življenja in sreče. Tudi če na prvi pogled mogoče izgledajo kot skupek prepovedi, skoraj kot ovira za svobodo, se takrat, ko jih pozorneje premišljujemo v luči Kristusovega sporočila, pokažejo kot nabor bistvenih in dragocenih pravil, ki vodijo do srečnega življenja, uresničenega po Božjem načrtu. Kako pogosto pa ugotavljamo nasprotno, da nas načrti, ki se ne ozirajo na Boga in na njegovo voljo, vodijo v razočaranje, žalost in občutek poraženosti. Greha kot zavračanje, da bi mu sledili, kot žalitev njegovega prijateljstva, odpre naše srce za sence.

In če kristjanova pot včasih ni lahka in če pri trudu za zvestobo Gospodovi ljubezni naletimo na ovire ali pademo, nas Bog v svojem usmiljenju ne zapusti, temveč nam vedno ponuja možnost, da se vrnemo k Njemu, se spravimo z Njim in izkusimo veselje njegove ljubezni, ki odpušča in ponovno sprejema.

Dragi mladi, pogosto se vračajte k zakramentu pokore in sprave! Pri tem zakramentu ponovno najdemo veselje. Prosite Svetega Duha za luč, da bi znali prepoznati vaš greh in za sposobnost, da boste prosili Boga za odpuščanje, ko boste k temu zakramentu vztrajno, resno in zaupno pristopali. Gospod vas bo vedno sprejel odprtih rok, vas bo očistil in vas popeljal v svoje veselje: v nebesih se bodo veselili že enega samega grešnika, ki se spreobrne (prim. Lk 15,7).


--------------------------------------------------------------------------------

6.Veselje v preizkušnjah
Na koncu pa bi lahko v našem srcu ostalo vprašanje, če je res možno živeti v veselju tudi sredi vseh življenjskih preizkušenj, posebej najtežjih in najbolj skrivnostnih, če hoja za Gospodom in zaupanje Vanj res vedno osrečuje.

Odgovor lahko najdemo v izkušnjah vam podobnih mladih, ki so ravno v Kristusu našli luč, ki more dati moč in upanje tudi sredi najtežjih situacij. Blaženi Pier Giorgio Frassati (1901?1925) je doživel veliko preizkušenj v svojem, čeprav kratkem, življenju, od katerih ga je ena, v zvezi z njegovim čustvenim življenjem, globoko prizadela. Ravno v tej situaciji je pisal sestri: ?Sprašuješ me, če sem vesel; kako ne? Dokler mi bo vera dajala moč, bom vedno vesel! Katoličan ne more drugače, kot da je vesel ? Cilj, za katerega smo bili ustvarjeni, nam kaže pot, ki ni žalostna pot, pa čeprav bi bila posejana z mnogimi trni: ta pot je sreča tudi v bolečinah.? (Pismo sestri Luciani, Torino, 14. februar 1925) In ko ga je blaženi Janez Pavel II. predstavljal kot zgled, je o njem povedal: ?Bil je mlad fant razburljivega veselja, veselja, ki je presegalo mnoge težave njegovega življenja.? (Govor mladim, Torino, 13. april 1980)

Nam bliže je mlada Chiara Badano (1971?1990), nedavno razglašena za blaženo, ki je doživela, kako lahko ljubezen preoblikuje bolečino in jo skrivnostno napolni z veseljem. Pri 18. letih, ko je v nekem trenutku posebej trpela zaradi raka, je Chiara molila k Svetemu Duhu in ga prosila za mlade iz svojega gibanja. Poleg tega, da je molila za svoje ozdravljenje, je Boga prosila, da bi s svojim Duhom razsvetlil vse te mlade, da bi jim dal modrost in svetlobo: ?To je bil zares Božji trenutek: telesno sem zelo trpela, a duša je prepevala.? (Pismo Chiari Lubich, Sassello, 20. december 1989) Ključ za njen mir in njeno veselje je bilo popolno zaupanje v Gospoda in sprejemanje tudi bolezni kot skrivnostnega izraza njegove volje v njeno dobro in dobro vseh. Pogosto je ponavljala: ?Če to hočeš ti, Jezus, hočem tudi jaz.?

To sta dve preprosti pričevanji med mnogimi drugimi, ki dokazujeta, kako pravi kristjan nikoli ni obupan in žalosten, tudi v najtežjih preizkušnjah, in kažeta, da krščansko veselje ni beg od resničnosti, temveč nadnaravna moč za soočanje in življenje v težavah vsakdanjika. Vemo, da je križani in vstali Kristus z nami, da je vedno zvesti prijatelj. Kadar smo deležni njegovega trpljenja, smo deležni tudi njegove slave. Z Njim in v Njem se trpljenje spreminja v ljubezen. In tam odkrijemo veselje (prim. Kol 1,24).


--------------------------------------------------------------------------------

7.Priče veselja
Dragi prijatelji, za zaključek bi vas rad spodbudil, da postanete misijonarji veselja. Ne moremo biti srečni, če drugi to niso: zato moramo veselje deliti naprej. Pojdite in pripovedujte drugim mladim o vašem veselju, da ste našli tisti dragoceni zaklad, ki je sam Kristus. Veselja vere ne moremo ohraniti samo zase: da bi ostalo pri nas, ga moramo posredovati naprej. Sveti Janez pravi: ?Kar smo videli in slišali, oznanjamo tudi vam,da bi bili tudi vi v občestvu z nami ? To vam pišemo zato, da bi bilo naše veselje dopolnjeno.? (1 Jn 1,3?4)

Včasih nam krščanstvo prikazujejo kot življenjsko ponudbo, ki zatira našo svobodo in je v nasprotju z našo željo po sreči in veselju. A ta podoba ne ustreza resničnosti! Kristjani so zares srečni možje in žene, ker vedo, da niso nikdar sami, saj jih vedno podpira Bog s svojimi rokami! To je predvsem vaša naloga, mladi Jezusovi učenci, da pokažete svetu, da vera prinaša resnično, polno in trajno srečo in veselje. Če pa se zdi, da je svet včasih utrujen in naveličan nad življenjem kristjanov, takrat vi prvi pokažite vesel in srečen obraz vere. Evangelij je ?vesela novica?, da nas Bog ljubi in da je Njemu pomemben vsak od nas. Pokažite svetu, da to drži!

Bodite torej navdušeni misijonarji nove evangelizacije! Tistim, ki trpijo, tistim, ki iščejo, prinašajte veselje, ki ga Jezus hoče dati. Ponesite ga v vaše družine, v vaše šole in univerze, na vaša delovna mesta in v vaše skupine prijateljev, tja, kjer živite. Videli boste, da je nalezljivo. In prejeli ga boste stokratno: veselje odrešenja za vas same, veselje, ko boste opazovali delovanje Božjega usmiljenja v srcih. Na dan vašega poslednjega srečanja z Gospodom vam bo On lahko rekel: ?Dobri in zvesti služabnik, vstopi v veselje svojega Gospodarja!? (Mt 25,21)

Devica Marija naj vas spremlja na tej poti. Ona je sprejela Gospoda vase in je zapela Magnifikat, hvalnico veselja: ?Moja duša poveličuje Gospoda in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku.? (Lk 1,47) Marija je v celoti odgovorila na Božjo ljubezen in svoje življenje izročila Njemu v ponižnem in popolnem služenju. Imenujemo jo ?vzrok našega veselja?, ker nam je dala Jezusa. Naj vas Ona pripelje do tistega veselja, ki vam ga nihče ne bo mogel vzeti!


--------------------------------------------------------------------------------

V Vatikanu, 15. marca 2012                                                             papež Benedikt XVI.


--------------------------------------------------------------------------------

Besedilo je prevedel J. P.


--------------------------------------------------------------------------------

[1] Svetovni dan mladih letos obhajamo na cvetno nedeljo, 1. aprila 2012.


--------------------------------------------------------------------------------


Vir: TU SŠK

Ankete

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?

Prekmurje živi  2  1%
V srcu Prekmurja  3  2%
Zlati mostovi  9  8%
Skupaj čez zlati most  91  83%
Odprite vrata Kristusu  1  0%
Stopinje do ljudi  3  2%
Skupaj glasov:  109  

Ostale ankete


19.11.2019Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
12.03.2018Kako je naslov križevega pota Slovencev ob Muri, avtorja Lojzeta Kozarja ml.?
05.12.2017Naslovnico Stopinj 2018 krasi fotografija župnijske cerkve iz:
04.04.2017O čem govorijo Zlata zrna v 97. številki škofijskega glasila Poti k Bogu?
13.01.2017Kdo je avtor članka v Stopinjah 2017 z naslovom Človekova pot svetosti?
17.11.2016Kako je naslov akademije ob 10. obletnici škofije?
18.08.2016Kako je naslov razstave ob 10. obletnici škofije?
09.04.2016Kje bo sklepna slovesnost ob škofijskem misijonu?
05.02.2016Kdaj bo slovesnost ob 10-letnici škofije Murska Sobota?
16.12.2015Katera cerkev je na naslovnici Stopinj 2016?
29.08.2015Kdaj se bo začel škofijski misijon?
10.04.2014Geslo škofijskega misijona je:
06.02.20148.obletnica ustanovitve škofije bo:
18.12.2013Kdo je avtor članka z naslovom Od kod izraz zmožna Gospa vogrska?, ki je objavljen v Stopinjah 2014?
25.11.2013Kdaj praznujemo 100-letnico Novin?
01.07.2013Kje je osrednje Marijino svetišče v soboški škofiji?
25.03.2013Kje bo osrednja vseslovenska slovesnost ob 1150-letnici prihoda sv. Cirila in Metoda v naše kraje
12.12.2012Katere po vrsti so STOPINJE 2013?
06.12.2012Kdaj bo potekal škofijski misijon?
29.10.2012Kje bo potekal letošnji Škofijski klic dobrote?
07.09.2012Na ravni vesoljne Cerkve se 11. oktobra 2012 začne:
14.08.2012Kdo je vodil slovesnost v Turnišču ob sklepu Klarinega leta?
27.07.2012Sklep čigavega leta bomo obhajali v nedeljo, 12. avgusta 2012?
25.04.2012Kateri župnijski zavetnik je predstavljen v 75. št. Poti k Bogu?
13.04.2012Kje bo 21. aprila 2012 potekal Škofijafest?
23.03.2012Katero obletnico ustanovitve Škofije Murska Sobota praznujemo 7. aprila 2012?
13.02.2012V katerem kraju naše škofije bodo svoje poslanstvo opravljale sestre klarise?
23.01.2012Na katero versko revijo ali časopis ste naročeni?
16.01.2012Kje bo potekalo ekumensko srečanje v soboto, 21. januarja 2012?
09.01.2012Kje bo potekalo letošnje škofijsko srečanje kolednikov?
16.12.2011Kje je bilo letošnje škofijsko advetno srečanje mladih?
21.11.2011Kje je bil 19.11. blagoslovljen kip Jožefa Klekla ml.?
28.09.2011Kdaj ste nazadnje prebrali kakšno knjigo?
12.09.2011Koliko časa v vaši družini posvetite skupni molitvi?
24.08.2011Kje bo v soboto, 10.9.2011 potekal škofijski molitveni dan za duhovne poklice?
22.08.2011Katera župnija pripravlja Halasov shod 21.9.2011?
04.07.2011V katerem kraju je cerkev Marijinega Vnebovzetja?
14.06.2011Kje je bil rojen Božji služabnik Danijel Halas?
19.04.2011Kje bo letos potekala binkoštna vigilija?
08.03.2011V katerem kraju, ki je povezan z Božjim služabnikom Danijelom Halasom, je postavljen križev pot?
15.01.2011Kako se imenuje glasilo murskosoboške škofije?
27.12.2010Kje bo škofijsko srečanje kolednikov v soboto, 15. januarja 2011?
20.11.2010Kaj se začenja 28. novembra 2010?
08.10.2010Koliko skrivnosti ima rožni venec?
18.09.2010Kako je ime voditelju Pastoralne službe v škofiji Murska Sobota?
02.08.2010Kdo je avtor prispevka v Stopinjah 2010 Blagor tebi, Blatenski Kostel?
01.07.2010Katera župnijska cerkev je posvečena sv. Heleni?
28.05.2010Kdo je letošnji novomašnik iz MS škofije?
10.04.2010Letos je 100-letnica rojstva katerega znanega duhovnika?
17.03.2010Kdaj bo škofijski evharistični dan?
17.02.2010Kako se imenuje prvi dan postnega časa?
18.01.2010Kakšno je geslo novega soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa?
04.01.2010Katera cerkev krasi naslovnico Stopinj 2010?
30.11.2009Kaj je geslo prvega soboškega škofa in novoimenovanega mariborskega nadškofa pomočnika msgr. dr. Marjana Turnška?
22.11.2009Kaj je geslo tedna Karitas (22.-29.11.2009)?
15.11.2009Kaj je Goran Merica postal v nedeljo, 15. novembra 2009?
03.11.2009Po katerem duhovniku se imenuje Dom starejših v Beltincih?
03.10.2009Kje je na ogled razstava Boj proti veri in Cerkvi?
16.09.2009Kdo je zavetnik učiteljev, vzgojiteljev, kmetov...?
05.09.2009Kdaj bo Slomškovo slavje v Mariboru?
20.08.2009Kaj pomeni svetopisemska kratica: Rim?
04.08.2009Kje bo škof msgr. dr. Marjan Turnšek vodil slovesnost na praznik Marijinega Vnebovzetja?
05.07.2009Kdaj je umrl sv. Metod, zavetnik škofije Murska Sobota?
15.06.2009Komu je posvečena stolnica v Murski Soboti?
18.05.2009Kako se imenuje pobožnost v mesecu maju v čast Božji materi Mariji?
20.04.2009Kateri župnijski zavetnik je predstavljen v 63. številki Poti k Bogu?
27.03.2009Kako se imenuje prireditev za mlade, ki bo v soboto, 18. aprila v Murski Soboti?
23.02.2009Kakšen naslov je nosil letošnji 39. katehetski simpozij, ki je potekal tudi v Kančevcih.
16.01.2009Kakšen dogodek je bil 11. januarja 2009 v stolnici ?
25.11.2008Kakšna je najprimernejša barva sveč na adventnem venčku?
28.10.2008Kaj praznujemo 1. novembra
21.09.2008Katerega leta je bil škof Slomšek razglašen za blaženega?
09.09.2008Se boste udeležili molitvenega denva za duhovne poklice v Turnišču v soboto, 13. septembra?
25.08.2008Koliko let je Avguštinova mati Monika zvesto molila za spreobrnjenje svojega sina?
21.07.2008Kdo je zavetnik murskosoboške škofije ?
26.06.2008V katerem kraju je murskosoboška škofija praznovala svojo drugo obletnico?
17.06.2008V katerem kraju v Sloveniji je od 12. do 22. junija milostni kip Fatimske Marije?
29.04.2008Kdaj in kje bo Slovenski pastoralni dan?
22.04.2008Ali ste že prejeli zakrament sv. birme?
02.04.2008Ali verujete v Jezusa Kristusa?
21.03.2008Kdo je snel Jezusovo telo s križa?
10.03.2008H kateremu kraju se je Jezus že bližal, ko je začela vsa množiča učencev z močnim glasom veselo hvaliti Boga in govoriti: Blagoslovljen kralj...? (pravilen odgovor išči v Lk 19)
03.02.2008Kdaj začnemo postni čas?
27.01.2008Kakšno nedeljo smo praznovali 27.01.2008
06.01.2008Kako je naslov zbranim delom Danijela Halasa?
19.12.2007Kakšna se vam zdi škofijska internetna stran?
08.12.2007Kateri svetnik je v 4. stoletju opeval Devico Marijo kot »polno milosti, vso čisto, vso brezmadežno, vso brez krivde«?
25.11.2007V kateri župniji bo Klic dobrote za murskosoboško škofijo?
18.11.2007Teden od 18.-24. novembra se glasi:
01.11.2007Kdaj smo bili zaznamovani v Jezusa Kristusa? (odgovor najdete v škofovi pridigi na praznik vseh svetih).
23.10.2007V kateri župniji je murskosoboška škofija slovesno praznovala misijonsko nedeljo?
18.09.2007Katera župnija je letos praznovala 200 letnico?
04.08.2007Katero božjepotno cerkev bo škof Turnšek v mesecu avgustu razglasil za osrednje romarsko središče?
23.07.2007Katero obletnico posvetitve cerkve obhaja 26. julija 2007 stolna cerkev sv. Nikolaja v M. Soboti?
25.06.2007H kakšni molitvi je škof Turnšek povabil vernike v zahvali ob koncu sv. maše na slovesnoti prve obletnice škofije? (pravilen odgovor najdete na tej spretni strani)
02.06.2007Kako imenujemo pobožnost na čast Jezusovemu Srcu?
11.05.2007Ali obiskujete šmarnice?
01.05.2007V maju častimo Devico Marijo z
19.04.2007Kako je naslov prve okrožnice papeža Benedikta?
09.04.2007Kako je bilo ime enemu izmed učencev, ki sta šla v Emavs?
06.04.2007Katere so Jezusove zadnje besede na križu?
04.04.2007Katera tri olja škof blagoslovi oz. posveti?
24.03.2007Teden družine:
13.03.2007Katere so tri Božje kreposti?
17.02.2007Kako se imenuje prvi dan posnega časa?
Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sreda, 01.01.2020 - sreda, 09.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 sreda, 01.01.2020 - četrtek, 31.12.2020

Dom duhovnosti Kančevci

Program v letu 2020 več ...


 ponedeljek, 03.02.2020 - nedelja, 19.04.2020

Romanje kipa Kraljice miru po župnijah

V pripravi na Mladinski festival, ki bo od 15. do 17. maja 2020 več ...


 nedelja, 09.02.2020 - torek, 11.08.2020

Dogodki za družine

v pastoralnem letu 2019-20 več ...


 torek, 18.02.2020 - četrtek, 20.02.2020

Katehetski simpozij v Kančevcih

18.–20. februarja 2020 v Kančevcih. več ...


 petek, 21.02.2020

Halasov shod

V Veliki Polani več ...


 sobota, 22.02.2020

5. sv. maša za mlade

v soboški stolnici več ...


 nedelja, 01.03.2020 - nedelja, 05.04.2020

Križev pot na Hotizi 2020

Križev pot iz knjižice Lojze Kozar ml., Križev pot, Murska Sobota 2002 ali 2017; bo vsako postno nedeljo ob 15.30. več ...


 sobota, 07.03.2020

5. Škofijski ministrantski nogometni turnir

v Dobrovniku več ...


 sreda, 11.03.2020

Teološki simpozij 2020

Mladi in Kristus več ...

Celotni seznam napovedi