Pismo staršem

Pismo staršem v adventu

 »Otrok je most, po katerem se starši vzpenjajo v nebesa.? msgr. Lojze Kozar

V družini praznujemo rojstni dan

Spoštovani starši! Praznovanje rojstnega dne je v družini navadno kar velik dogodek. Ponekod praznovanja dobijo razsežnost pravih gostij, saj se zbere celotno sorodstvo. Nemalokrat za rojstnodnevna praznovanja vaših otrok s sošolci in prijatelji najamete celo vaško dvorano ali pa prostor v bližnjem gostišču. O tovrstnem pretiravanju seveda presodite sami. Zagotovo pa drži, da v življenju potrebujemo praznovanja in razne priložnosti za utrjevanje prijetnih in dragocenih medsebojnih vezi. To še posebej velja za družino in družinske odnose. Zato vas želim spodbuditi in povabiti, da tudi praznovanje rojstnega dne našega prijatelja Jezusa v vaši družini lepo pripravite, še lepše pa doživite.
Čas priprave na praznovanje Jezusovega rojstva je advent. Traja tri tedne in še malo ter obsega štiri nedelje. Koliko je tisti ?še malo?, je odvisno od tega, kateri dan v tednu je v tistem letu 25. december. In kaj lahko v tem času za vaše otroke naredite vi kot starši?
Čeprav smo že globoko v adventu, je še vedno čas, da vnesete vanj vsaj nekaj dogajanja. V kolikor vaše mize še ne krasi adventni venec, ga z družino čim prej naredite. Verjemite mi, da ni težko. Pomembno je, da ima okroglo obliko in je zelene barve, kar je znamenje življenja, upanja in neskončne zvestobe. Štiri sveče, vijoličaste ali bele barve, predstavljajo pričakovanje, ki postaja iz tedna v teden, ko na vencu prižigamo eno svečko več, večje. Najpomembnejše pri adventnem vencu pa je to, da se kot družina vsak dan, še posebej pa vsako nedeljo, zberete ob njem in zmolite kakšno molitev, zapojete pesem ali preberete odlomek iz Svetega pisma. Obogatitev vaše molitve in družinskega srečanja ob adventnem vencu je lahko Adventni koledar, ki so ga otroci dobili pri verouku ali v cerkvi. Ob njem lahko otroke vzgajate tudi k dobrodelnosti in odpovedovanju, saj nas škatlica, ki jo lahko izdelamo iz pripravljenega kartona v njem, vabi k zbiranju sredstev za lačne otroke.
Adventni čas je tudi priložnost, da se v družini pogovorite o adventni spovedi in se medsebojno spodbudite, da jo tako otroci kot tudi vi, starši, lepo opravite. Če so pri vas ovire za prejem zakramenta svete spovedi in svetega obhajila, se o tem na primeren način pogovorite s svojimi otroki.
Vsakodnevno zbiranje, molitev in povezovanje ob adventnem vencu vas bo tako pripeljalo do čudovitega dne, do 25. decembra, ko praznujemo Jezusov rojstni dan. Po nekaterih izračunih je to že 2019. Pomislite, koliko sveč bi bilo potrebno prižgati na Jezusovi torti?! Ob jaslicah raste vera in veselje.
Toda za praznovanje Jezusovega rojstnega dne navadno ne spečemo torte, kvečjemu starši pripravite kakšno potico. Pripravimo pa tudi jaslice. Spoštovani starši, postavljanje jaslic v vaši hiši in nato zbiranje ob njih, je lahko še kako lepa priložnost, da še bolj začutite in poživite družinsko življenje in obenem vanj tudi na bolj viden način vključite vero.
Že samo postavljanje jaslic in božičnega drevesa na sveti večer vas bo tesneje povezalo med seboj. Razdelite si naloge in dogovorite se, kaj bo kdo naredil, da se bo vsak družinski član čutil vključenega. Naredite ta večer kakor tudi praznovanje samega božiča kar se da slovesno in praznično! Dajte čutiti svojim otrokom, da vam praznik Jezusovega rojstva veliko pomeni. Spomnite se svojega otroštva in tega, kako so to znali storiti vaši starši. Danes ste na vrsti vi. Spominjam se, kaj je bilo zame kot otroka v adventnem času najdragocenejše. To so bile preproste in vsakdanje stvari, ki pa smo jih delali skupaj kot družina: skupaj pospravljali stanovanje, skupaj na sveti večer postavljali jaslice, skupaj molili in peli, skupaj kot družina šli k maši, skupaj jedli.
Čas po božiču je za vaše otroke počitniški čas. Verjetno boste mnogi starši morali že v službo. Radi se vračajte domov. Naj ta čas ne bo čas novoletnih nakupovanj in ?kofetkanja? s prijateljicami ali zadrževanja ob šanku. Ne obsodite svojih otrok na samoto pred računalnikom in ne oropajte sami sebe njihovega otroštva! Še prehitro bo prišel čas, ko bodo ?odrasli? in vas več ?ne bodo potrebovali?.
Omogočite in spodbujajte otroke, da se bodo v dneh po božiču vključevali v ljudske običaje voščil ob božiču, pametivi oz. tepežkanju in koledovanju. Bodite vi tisti, ki boste navsezgodaj z veseljem in radostnim pričakovanjem prebudili otroka in ga spodbudili, da bo sam, ali pa v vašem spremstvu prvi prestopil sosedov prag in jim zaželel zdravja in božje bližine ob praznikih oz. v prihajajočem letu. Naj se ob vsem tem krepi tudi medsebojna sosedska ljubezen in vera v Boga.
Ves božični čas vse tja do svečnice naj vas povezuje molitev ob jaslicah. ?Dobri časi prihajajo z dobro vzgojo, slabi pa s slabo,? je zapisal bl. Anton Martin Slomšek. V dobro vzgojo spada tudi vera. Dragi starši, privoščimo in zagotovimo si dobre čase!
Blagoslovljeno pripravo in praznovanje Jezusovega rojstva vam želim!
                                                                                                         Dr. Franc Zorec

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 sobota, 23.01.2021 - petek, 29.01.2021

Spletni svetopisemski maraton

od 23. do 29. januarja 2021 več ...


 sobota, 30.01.2021 - nedelja, 14.02.2021

Dnevi odprtih vrat

Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. več ...


 nedelja, 07.03.2021

Priprava na zakon

preko spleta več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...

Celotni seznam napovedi