SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kdor ne moli, ni kristjan, čeprav zapisan v krstno knjigo. Molitev je opešala. Zakaj? Ker je opešala vera. Vera pa je opešala, ker je molitev ni hranila, ker ni bilo osebnega odnosa do Boga, kar je mogoče samo v molitvi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Obhajamo škofijski misijon

četrtek, 03.03.2016


Ob prvih četrtkih molimo za duhovne poklice, zato spoznavamo svetle vzore iz naše slovenske preteklosti. V mesecu marcu je na vrsti Božji služabnik duhovnik Danijel Halas, ki je svoje življenje daroval 16. marca 1945 na Hotizi.

BOŽJI SLUŽABNIK DANIJEL HALAS

Po župnijskih cerkvah smo se zbrali k sveti maši in molitvi pred Najsvetejšim. V posameznih cerkvah vernike nagovarjajo različna znamenja: napis Odprite vrata Kristusu, slika Božjega služabnika Danijela Halasa, plakat in drugo.

Odpiram vrata Kristusu,
kot jih odpiral je Halas,
mučenec naš, ki govori:
Darujte Bogu vse moči.

Nagovor:

"Pred dobrimi sedemdesetimi leti je Božji služabnik Danijel Halas vstopil v življenje brez omejitev, vstopil o polno občestvo z Jezusom, Marijo in vsemi svetniki. Tako smo prepričani. Zato želimo in molimo, da to potrdi tudi Cerkev z njegovo beatifikacijo.
Tik preden je Danijel Halas vstopil v polnost življenja je zaklical tri sveta imena: Jezus, Marija, Jožef. Ta imena je zmogel zaklicati, ker jih je vse življenje nosil v svojem srcu, ker je ta imena oznanjal, zanje pričeval z delom in trpljenjem.
Na njegovem grobu v Veliki Polani je postavljen spomenik v obliki vrat, kjer je namesto vratnega krila postavljen križ. Podobno znamenje je postavljeno pri štirinajsti postaji križevega pota na Hotizi, blizu kraja, kjer je Danijel Halas daroval svoje zemeljsko življenje. Tam je križ postavljen nad okvirjem vrat. Vrata pomenijo prehod, križ pa trpljenje in smrt. Božji služabnik je stopil skozi vrata smrti v življenje, potem ko je že prej doživljal in prenašal različno trpljenje, nasprotovanje, zapor, obsodbo in grožnje s smrtjo.
Vrata Kristusu je odpiral najprej s svojim oznanjevanjem ne le v Ljutomeru, Lendavi in Veliki Polani, temveč tudi v drugih krajih s svojo pisano besedo, ko je v takratnem tisku objavil besede: ?Vera je velik dar, ki nam ga je dal Bog. Brez nje se nihče ne more zveličati.? Pisal je o veri, o evharistiji, o družini, o vzgoji, o mladini. V vsakem zapisu je navzoča misel na Kristusa, ki je naš Odrešenik, ki je ?v sveti hostiji naš prijatelj, naš brat, še več, naša hrana.? Poudaril je: ?Kristus je rešil svet s trpljenjem - duhovniki nadaljujejo Kristusovo delo.? Bolj kot z oznanjevanjem, z poučevanjem verouka, z različnimi bogoslužnimi dejanji duhovnik nadaljuje Kristusovo delo, ko sprejema trpljenje in ga nosi v ljubezni do Kristusa. Pa ne samo duhovnik, vsak človek je poklican, da nadaljuje Kristusovo delo, da sodeluje pri odreševanju sveta. Včasih je to potrebno opravljati z besedami, s poučevanjem, s spodbudami, tudi z opomini, včasih pa vse to ni dovolj in je potrebno sprejeti težje sredstvo - trpljenje.
Da bomo zmogli sprejeti in nositi trpljenje, če nas bo kdaj doletelo, se moramo vaditi in sicer tako, da sprejemamo in nosimo majhna bremena. Da se čemu odpovemo, kaj več storimo, kot je nujno, da se ne pritožujemo in ne obsojamo, če ne gre vse po naših načrtih.
Božji služabnik Danijel Halas nam je svetel zgled prenašanja težav in hoje tudi po poti trpljenja. Prosimo Boga, naj nas okrepi s svojo milostjo, da bi zmogli stopati skozi vrata trpljenja in smrti v radost večnega življenja." Lojze Kozar ml., Odprite vrata Kristusu

ŠKOFIJSKI MISIJON

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 07.06.2020 - nedelja, 06.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota po epidemiji več ...


 torek, 21.07.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 sreda, 29.07.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 sobota, 08.08.2020 - torek, 08.12.2020

Molitveni shodi

ob prvih sobotah več ...


 sobota, 14.11.2020

MLADINSKI FESTIVAL V SLOVENIJI

DOGODEK JE PRESTAVLJEN ZA NEDOLOČEN ČAS več ...

Celotni seznam napovedi