Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Poleg tega je vedno mogoče - če pravičnost ni združena z ljubeznijo - da največja pravičnost postane največja krivica, to so vedeli že stari Rimljani." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Novinarska konferenca - izjava škofa

petek, 04.11.2016


Novinarska konferenca katoliške in evangeličanske Cerkve, 4.11.2016 na sedežu soboškega katoliškega škofa

Spoštovani predstavniki medijskih hiš, spoštovane novinarke in novinarji!

Vse vas prisrčno pozdravljam in se vam zahvaljujem za vašo udeležbo na tiskovni konferenci, ki smo jo skupaj sklicali predstavniki katoliške in evangeličanske Cerkve v Republiki Sloveniji. Pozdravljam častnega škofa evangeličanske Cerkve v Republiki Sloveniji, gospoda mag. Gezo Ernišo, duhovnika evangeličanske cerkvene občine v Soboti, mag. Leona Novaka in župnika katoliške stolne župnije v Soboti, Gorana Kuharja.
Že pred dobrim letom smo se predstavniki katoliške in evangeličanske Cerkve v Republiki Sloveniji pogovarjali o tem, kako skupaj praznovati in tudi obhajati 500 - letnico reformacije. Z obeh strani je prišla pobuda, da bi to obletnico obeležili tudi s skupno spominsko slovesnostjo z ekumenskim bogoslužjem. V pogovorih smo določili cerkev Martina Lutra v Soboti kot kraj tega dogajanja. Menili smo, da počakamo na zgodovinski ekumenski dogodek na Švedskem, ki se je zgodil 31. oktobra letos, na katerem sta papež Frančišek in predsednik svetovne luteranske zveze Munib Younan v Lundu po ekumenski molitvi tudi podpisala skupno katoliško-luteransko izjavo. Tega ekumenskega dogodka se je udeležil tudi škof Evangeličanske Cerkve v Republiki Sloveniji, mag. Geza Filo. 
Skupna katoliško-luteranska izvaja v Lundu na Švedskem sloni na ekumenskem dokumentu Od konflikta do skupnosti, ki smo vam ga pozno spomladi že predstavili. Ekumenski dokument Od konflikta do skupnosti in skupna katoliško-luteranska izjava izpostavita petdeset let stalnega in sadu polnega dialoga med katoličani in evangeličani. To je pomagalo prerasti številne razlike ter je poglobilo razumevanje in zaupanje med nami. V tem obdobju smo spoznali, da smo se približali drug drugemu s skupnim služenjem bližnjemu, pogosto v razmerah trpljenja in celo preganjanja.
Tudi v Sloveniji imamo podobno pot ekumenizma, kot ga odkrivata ekumenski dokument Od konflikta do skupnosti in skupna katoliško-luteranska izjava v Lundu na Švedskem. V preteklih stoletjih smo se tudi v Sloveniji močno ozirali na predsodke in spore.
Tega sicer ne moremo spremeniti, lahko pa veliko spremenimo v sedanjosti, ko se skupaj oziramo na našo skupno vero v Jezusa Kristusa, se skupaj spreobračamo, skupaj beremo in poslušamo Božjo besedo, skupaj molimo in skupaj delamo dobra dela. V tem je tudi naše skupno pričevanje Jezusa Kristusa v svetu, ki kliče po upanju in si želi mirne prihodnosti.
V duhu ekumenskega bratstva se bomo katoličani in evangeličani zbrali na skupni spominski slovesnosti z ekumenskim bogoslužjem v evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Soboti, in sicer v nedeljo, 6. novembra, ob 15. uri. Ta spominska slovesnost nosi naslov: ?Od konflikta do skupnosti ? združeni v upanju?. Želimo si, da bi to nedelja bila Sobota kot majhen Lund na Švedskem. Hočemo, da bi tudi v Soboti to nedeljo skupna spominska slovesnost z ekumenskim bogoslužjem bila znamenje naše skupnosti, ki je v upanju združena pri bogoslužju. Tako bomo dodali še našo prošnjo Bogu za edinost obeh Cerkva.
Skupne spominske slovesnosti z ekumenskim bogoslužjem se bo poleg nuncija v Republiki Sloveniji, msgr. Juliusza Janusza, ter podpredsednika Slovenske škofovske konference in predsednika Slovenskega ekumenskega sveta, celjskega škofa dr. Stanislava Lipovška in ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta, obeh evangeličanskih škofov, gospoda mag. Geze Fila in gospoda mag. Geze Erniše, in predstavnika zagrebško-ljubljanskega pravoslavnega metropolita, zastopnika binkoštve cerkve dr. Danijela Grabarja ter nekaterih katoliških duhovnikov in evangeličanskih duhovnikov in duhovnic, nekaterih županov in predstavnikov državne oblasti udeležil tudi predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.
Prav posebej vabimo k tej skupni spominski slovesnosti z ekumenskim bogoslužjem katoliške in evangeličanske vernike ter vse ljudi dobre volje. Vabimo tudi vas, spoštovane novinarke in novinarji, da slovenskemu prostoru prinesete poročilo o tem pomenljivem in lepem ekumenskem srečanju.

dr. Peter Štumpf
soboški škof

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sreda, 01.01.2020 - sreda, 09.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 petek, 01.05.2020 - nedelja, 31.05.2020

Šmarnice

Dnevni dostop do šmarnic na spletni strani Slovenskega katehetskega urada več ...


 petek, 01.05.2020 - nedelja, 31.05.2020

Molitev rožnega venca v maju

Papež Frančišek vabi katoličane k molitvi rožnega venca v mesecu maju več ...


 petek, 08.05.2020 - torek, 08.12.2020

Molitveni shodi

ob prvih sobotah več ...


 četrtek, 21.05.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 petek, 29.05.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 sobota, 14.11.2020

MLADINSKI FESTIVAL V SLOVENIJI

DOGODEK JE PRESTAVLJEN ZA NEDOLOČEN ČAS več ...

Celotni seznam napovedi