Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Z novo mašo prihaja spet en delavec na Gospodova polja, da bo žel in spravljal žito v nebeške žitnice." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Nagovor

sobota, 07.03.2015

Halasov križev pot na Hotizi, 7.3. 2015
Križev pot mladih.

?Dajte svoja telesa v živo, sveto, Bogu prijetno daritev;
tako bo vaše bogoslužje po pameti? (Rim 12,1).

Spoštovani g. škof, spoštovani duhovniki, drage s. redovnice, posebej pozdravljeni dragi mladi!

Hvaljen Jezus!

Nismo prišli k lahkemu delu, nič za ta svet prijetnega ne bomo počeli. Morali bomo veliko stati, hoditi in zeblo nas bo. Ob vsem tem pa bomo morali še premišljevati in to ne o čimer koli, pač pa o najtežji temi za premišljevanje, to je trpljenju in mučeništvu.
Mučeništvo nam danes zveni oddaljeno, skoraj kot nekaj, kar za nas nima pomena. Kot nekaj, kar smo pospravili v zgodovino.
Če pa gremo na letališče, se tam usedemo na letalo in letimo z njim iz naših krajev 3 ali 4 ure daleč na bližnji vzhod ali v severno Afriko, pa beseda mučeništvo dobi danes in sedaj velik pomen. Kdor spremlja svetovne novice, je gotovo že slišal, da iz Libije, Sirije, Iraka in še od drugod poročajo o mučencih, ki so jih letos mučili in ubili zaradi vere v edinega Odrešenika Jezusa Kristusa.
Pred dvema tednoma smo bodoči novomašniki romali v Sveto deželo. Tam so recimo na Sinajskem polotoku cerkve zastražene s specialnimi enotami, ker obstaja nevarnost, da bi napadli kristjane. V glavnem mestu Jordanije pa nam je katoliški župnik na župnijskem dvorišču za cerkvijo pokazal improvizirano taborišče, kjer biva okoli sto kristjanov, ki so v Jordanijo prebežali iz Iraka, ker so v Iraku njihove krščanske sorodnike ali sosede že pobili napadalci. V tistem zasilnem taborišču mi je izredno v spominu ostala neka stara mati, obkrožena z vnuki, ki je molila. Kasneje smo se z njo po prevajalcu tudi pogovarjali. Obljubila nam je molitev in nas prosila, da naj sporočilo herojskega pričevanja njenih sorodnikov in sosedov, ki so raje umrli pod mačetami, kakor pa da bi zatajili svojo vero, prenesemo kristjanom v Evropo.
Zrli smo v njen trpeči, a kakor luna žareči obraz, obdan s sirotami mučeniških staršev in povešali oči. Nihče si ji ni drznil povedati, da Evropo mučeništvo njenih sorodnikov in sosedov sploh ne zanima. Saj v svoji plemenitosti uboga in plemenita starka niti verjeti ne bi mogla, da se v Evropi trenutno ukvarjamo z redefinicijami družine in v bistvu prostovoljno ukinjamo krščanstvo in podpisujemo smrtne obsodbe narodom istočasno, ko oni dajejo svoja življenja za Boga, za krščansko vero, za svete ideale. In res je, da smo tudi v Sloveniji tako ravnodušni, da se sploh ne zmenimo ne za mučence ne za krščanstvo. Pomislite: v Sloveniji se niti polovica kristjanov ne vznemiri, ko parlament sprejme zakon o družini, ki je v nasprotju z našo sveto vero. Saj to iz medijev poznate. Katastrofa.
Mladi, vsem nam je politika odvratna in vem, da boste zdaj kmalu zavpili: ne govori o politiki na križevem potu. Vendar je to njihova taktika, razglasiti naravne, od Boga zapovedane in postavljene stvari za politična vprašanja in o njih glasovati. Zato vas vprašam: Ali je za vas politično vprašanje, če bi vas ob morebitni smrti vaših staršev dodelili homoseksualni zvezi namesto vašim dedkom in babicam? Je to politično vprašanje ali kakšno drugo vprašanje? Ali je politično vprašanje to, da te spočnejo na kliniki in če nisi pravega spola, da te po nekaj dneh zavržejo in nikoli ne vidiš sonca? Je to politično vprašanje ali zopet kakšno drugo vprašanje? Je morda to politično vprašanje, da te pod srcem devet mesecev ne nosi mama, ampak neka ženska, ki te nima rada in je plačana, da te donosi in da te potem dajo v vzgojo osebam, ki so te naročile? Ali je to politično vprašanje ali kakšno drugo vprašanje? Ali so to politična vprašanja, o katerih se lahko glasuje? Ne niso! 
Jezus Kristus o takih stvareh ne dovoli glasovati. Jezus Kristus ne dovoljuje brezboštva. Nauk Jezusa Kristusa je jasen! Jezus Kristus nam ne dovoljuje, da smo tiho in neaktivni, ko nam in drugim vsiljujejo brezboštvo! Jezus Kristus tega ne dovoljuje, niti če bomo morali prestati mučeništvo. O tem nam pričuje ta križev pot, postavljen na kraju mučeništva Danijela Halasa.
Jezus ne dovoli glasovati o desetih božjih zapovedih, če se nam zdijo pretežke. Logika Jezusa Kristusa je drugačna. On svojim vernim daje moč. On daje moč tistim, ki se odločijo za resno krščanstvo, da ga tudi uresničijo. Zato se ne bojmo. Jezus Kristus nam bo dal moč, ko nas bodo zaradi obiska svetih maš in pristopanja k zakramentom zasmehovali. Jezus Kristus nam bo dal moč, da bomo v tem svetu, bolnem od nečistosti, živeli čisto. Jezus Kristus vam bo dal moč, če boste želeli pred poroko živeti čisto. Jezus Kristus nam bo dal moč, da bomo pravi kristjani, če bomo želeli, kakor jo je dal Materi Božji, Danijelu Halasu in jo še daje mučencem po vsem svetu. Naša moč ni kompromis s tem pokvarjenim svetom, niti neko mehkužno krščanstvo, ki išče lagodje in užitke. Naša moč je Jezus Kristus. Križni in od mrtvih vstali. Naša moč je svetu prinesti Kristusa in ne od sveta sprejeti uživanje in brezboštvo. On je to svojo moč že dokazal, ko je za nas umrl in od mrtvih vstal. Božjo moč bo Jezus Kristus dal tudi nam, če ga bomo prosili. Prosimo ga danes tukaj. Jezus, daj nam moč, da ostanemo kristjani. Jezus, pomagaj nam moliti. Jezus, pomagaj se nam postiti. Jezus, pomagaj nam delati dobra dela. Jezus, pomagaj nam med našimi prijatelji pričevati zate. Jezus, pomagaj nam, ker je težko biti kristjan ob vsem, kar zahtevajo od nas. Zapomnite si, bistvo krščanstva ni osladna prijaznost in nekonfliktnost za vsako ceno, kot nam dopovedujejo. Bistvo krščanstva je resnica. Ker je Jezus rekel: ?Jaz sem resnica? (prim. Jn 14,6). Kričijo, kričijo in kričijo o svobodi in človekovih pravicah in Boga ter sveto Cerkev obtožujejo, da kratita svobodo in pravice. Pa Bog in Cerkev svobode nikomur ne odrekata, ker je svoboda dar božji, ker vsak dober dar prihaja od Boga.
Zato pa svobode ne more uživati niti posameznik, niti narod, ki je ne prejme od Boga. In ne prejmejo jo tisti, ki svobodo vidijo samo v ukinitvi obvez do Boga in bližnjega in mislijo, da lahko v imenu svobode gazijo božje zakone. Ti niso svobodni. Ti so sužnji. Kdor greši in živi brez Boga, ni svoboden.
A veste, kaj vam želim povedati? Tole želim povedati:  Kristus bi premagal smrt, če bi ga Juda zatajil ali ne, če bi se vsi apostoli razbežali ali ne, če bi Danijel Halas prestal mučeništvo ali ne. Mi Kristusovi moči ne moremo nič vzeti in nič dodati. Lahko pa veliko damo ali vzamemo sebi in drugim. Pomislite samo, če Danijel Halas ne bi prestal mučeništva, koliko božjega bi bilo v naši škofiji manj. Ker pa je prestal mučeništvo, je božjega veliko več. Tudi s tabo je lahko veliko več božjega v naši škofiji, samo ne boj se. Če čutiš duhovni poklic, ga iskreno uresniči, če čutiš poklic očeta ali mame, ga iskreno uresniči. Samo ne stoj pri miru, ker potem ne bo nič. Živimo z Bogom, bodimo sočutni z Bogom in njegovim trpljenjem, ki je gotovo neskončno večje od našega. Bodimo resni kristjani. Bog nam bo dal moči za vse. Molimo danes z Marijo tu in vedno. Amen.
Andrej Lažeta

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 ponedeljek, 18.01.2021 - ponedeljek, 25.01.2021

Teden molitve za edinost

Od 18. do 25. januarja 2021 več ...


 sobota, 23.01.2021 - petek, 29.01.2021

Spletni svetopisemski maraton

od 23. do 29. januarja 2021 več ...


 sobota, 30.01.2021 - nedelja, 14.02.2021

Dnevi odprtih vrat

Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. več ...


 nedelja, 07.03.2021

Priprava na zakon

preko spleta več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...

Celotni seznam napovedi