Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Vera v Jezusa Kristusa, ki je v sveti hostiji naš prijatelj, naš brat, še več, naša hrana." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda

ANKETA

Kako je naslov križevega pota Slovencev ob Muri, avtorja Lojzeta Kozarja ml.?
  Naša pot
  Skupaj z Gospodom
  Reka upanja
  In vendar živimo
  Smo tukaj
  Prehojena pot
  Vera nas utrjuje
  In vendar smo tukaj
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota: Sveta maša za domovino

torek, 26.12.2017


Pridiga soboškega škofa ordinarija msgr. dr. Petra štumpfa pri sveti maši za domovino, na praznik sv. Štefana in ob Dnevu samostojnosti in enostnosti, 26. decembra 2017 v soboški stolnici.

 

Ko smo pred 27. leti postavili temelje za našo samostojno in demokratično Slovenijo, smo verni in neverni to napravili skupaj. Gledali smo skupaj v prihodnost in skupaj smo verjeli v prihodnost. Radi smo bili Slovenci. Imeli smo skupne vrednote ter željo po svobodi, neodvisnosti in blaginji. Z leti nas je zagrabila neizmerna želja, da bi prevladovali drug nad drugim. Ta želja je močnejša od ideološke, ekonomske ali gospodarske prevlade. Ta želja je duhovne narave, ki pa nima nič opraviti z Bogom. V to željo se lahko zelo hitro zapletemo. Niti ne vemo, kdaj.

Zakaj so fanatiki ubili Štefana? Ker so hoteli imeti prevlado nad njim. Imeli so se za pravične in resnicoljubne. V svojih predstavah so si prikrojili Boga kot služabnika njihove ošabnosti. Iz tega se rodi verski fanatizem, ki vedno pomeni hudo grožnjo. Danes bi rekli, da so Štefana ubili takratni teroristi ali džihadisti, ki so krščanstvu napovedali svojo sveto vojno. V nasprotju s temi džihadisti pa je Štefan predstavnik tiste družbe, ki v Kristusu ljubi pravičnost, resnico, lepoto, sočutje in življenje. Štefan je celo v človečnosti svojih lastnih ubijalcev videl podobo Božanskega, ki je oblikovana za neskončno ljubezen in večno slavo. Zato je zmogel moliti: »Gospod Jezus, sprejmi mojo dušo. Ne prištevaj jim tega greha« (Apd 6, 59-60). Ker pa so Štefanovi ubijalci v Štefanu hoteli ubiti Kristusa, so postali neizčrpen vir maščevalnosti in surovosti.

Podobni scenariji se še danes zelo pogosto pojavljajo. Ponavadi mislimo, da samo tam, kjer izvajajo šeiratsko pravo. Ne. Pojavljajo se tudi pri nas. Kako zelo radi imamo gledališko, televizijsko in kinematografsko okrutnost. Celo v videoigricah je te okrutnost vse polno, kjer se otroci v montiranih predstavah lahko igrajo s trupli in krvjo. Zločin je nevaren. Še nekaj drugega pa je bolj nevarno od zločina: običajnost.

In kultura, ki sprejema spektakularnost zločina kot nekaj običajnega – in ima to za enega glavnih virov javnega in zasebnega razvedrila - trpi zaradi ekstremnega duhovnega dolgočasja in dekadence. Takšno duhovno dolgočasje in dekadenca sta leglo zločinov.

Vrednostni sistem je za vsako državo življenjskega pomena. Brez dveh stvari država ne more funkcionirati: politike in religije. Politika dela državo, religija pa politiki ponuja sistem vrednot. Govoriti o zlu religije in si želeti njeno ukinitev je tako nespametno kot obsojati politiko in si želeti njeno ukinitev. Tudi demokracije ne more biti brez religije. Vidimo, kako pogosto tudi demokratične države v imenu zaščite in uveljavljanja demokracije bijejo nepravične vojne, ubijajo civiliste, požigajo mesta in vasi, omejujejo državljanske svoboščine, tolerirajo korupcijo, rasno neenakost, lažejo državljanom , podpirajo despotske režime v tujini in dajejo moč slabim voditeljem. Čeprav so mnogi ljudje v imenu Kristusa storili tudi mnogo slabega, to krščanstva ne more ukiniti. Krščanstvo samo v sebi zaradi Kristusa prepoveduje različne vrste zla, ki ga povzročajo kristjani, demokracija pa, načelno, ne prepoveduje ničesar, razen ravnanja v nasprotju z voljo večine.

Danes se v demokraciji zelo radi ponašamo s sekularnostjo. Cilji sekularne družbe bi naj bili strpnost in miroljubnost. Vendar pa nikdar v zgodovini človeštva ni bilo toliko nasilja, kot ga je sedaj prav v sekularnih družbah. In če bi s tega sveta pregnali evangelij, bi veliko več milijonov naših bližnjih ostalo brez hrane, bolniške strežbe, zatočišča in izobrazbe. Sočutja, usmiljenja in ljubezni ne moremo najti v naravi tako kot lahko najdemo drevesa, rože in ptice. Naše vrednote bi bile precej drugačne, če je ne bi oblikovala krščanska moralna načela: odpuščanja in ljubezni celo do sovražnikov, skrb za uboge in bolne, spoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti in drugo.

Zagotovo sekularna družba nima nobenih nadomestkov za takšna moralna načela. Popolnoma nič nam ne zagotavlja, da se potem, ko se bomo dokončno odrekli krščanstvu, in se bodo te vrednote povsem razblinile, namesto njih ne bi pojavile druge, bolj grobe, mrzle in bolj nečloveške vrednote.

Evtanazija, genski poskusi, teorija spola, so samo nekatere nove vrednote, ki si hočejo zagotoviti svoje mesto in obstoj v zakonodajah demokratičnih držav.

Med ljudmi obstaja velika želja, da bi nekam pobegnili, ker več ne vejo in ne zmorejo funkcionirati. Cvetijo ezoterika, magija, okultizem, eksotične sekte. S tem mnogi poskušajo ustvariti pogoje za pobeg od zemeljskega življenja in našega slovenskega bistva, ki črpa svoje življenjske sokove iz korenin dednih časti.

Tisti, ki se spoznate na drevesa, dobro veste, da še tako obrezano drevo lahko ponovno ozdravi, ozeleni in ponovno daje sad, če ima zdrave korenine in steblo. Pri sadnem drevju in trti je obrezovanje celo nujno, da pride do sadov in vinskega soka. Če Slovenci na svojem narodnem steblu doživljamo odpadanje določenih vej, tudi tistih, ki so zdrave, še to ni tragika. Vprašanje pa je, kaj se dogaja z našimi narodnimi koreninami.

Slovenski kristjani smo zamudili v eni stvari: Našo preteklost smo prepustili takšnim kritikom in zgodovinarjem slovenskega krščanstva, ki v njegovi več kot tisočletni zgodovini ne poznajo drugega kot otroške podobe o kmečkih puntarjih, inkviziciji in neusmiljeni ter ošabni katoliški gosposki cerkvenega in posvetnega reda, ki naj bi si veliko dala opraviti sama s sabo. Šli smo tako daleč, da si ne moremo več okrepiti niti kolektivnega spomina o tem, kaj je evangeljski etos pomenil našim prednikom.

Pa vendar je pred 1000 leti nekdo freisinškemu škofu na pergament zapisal kot pastoralni pripomoček besede: »Bože, Gospodi milostivi, Otče Bože, Tebe izpovede ves moj greh…« ter besede: »Etje bi ded naš nesagrešil…«

Prva zapisana slovenska beseda je bila beseda prav o etiki, ki odgovornost za svoja dejanja spoznava pred Bogom. Naši dedi so v tej etiki spoznavali »biti ali ne biti« in obstati ali ne obstati.« Iz Brižinskih spomenikov je bila stesana zibelka slovenske poštenosti, v kateri so se zibali rodovi Slovenk in Slovencev.

Kje se je preklala in strohnela ta zibelka? Danes si vsi želimo preoblikovanje  slovenskega človeka v njegovem družbenem, političnem, gospodarskem, etičnem, psihološkem, pa tudi v verskem pogledu. Vendar je ta želja predstavljiva, dokler gleda na človeka kot na Božjo stvaritev. Ko pa neha gledati na človeka kot na Božjo stvaritev, pa s svojo voljo po svobodi ta želja hoče  človeka prilagoditi načelom, ki si jih ta svoboda sama določa. Brez etike, ki spoznava svojo dolžnost pred Bogom, se naša volja razbije na neštete koščke razdrobljenih volj, ki niso sposobne drugega kot to, da odločajo samo med tem »kaj sem in kaj imam« in tem »kaj bi še moral postati in kaj bi še moral imeti«. Tako razdrobljene volje postanejo nadležne kot rakaste celice, ki v zdravem telesu požrejo vitalna in zdrava tkiva ter na koncu same propadejo in umrejo. Ko moje razdrobljene volje trčijo z razdrobljenimi voljami drugih ljudi, pride do skrajnih družbenih napetosti, ki povzročajo rivalstvo, izključevanje, poniževanje in dostikrat tudi zločin. Takšni družbeni odnosi so precej podobni atomom, ki lahko ob nekontrolirani delitvi in trkih povzročijo strahotno razdejanje, ki ga povzroči atomska eksplozija.

Tudi za Cerkev na Slovenskem se sedaj pojavlja veliko vprašanje, kako pomagati evangeliju, da bo utripal tudi v novih razmerah, da bo zmogel še vedno vnašati znamenja svetosti in ljubezni do bližnjega. V javne institucije Cerkev nima dostopa in ne vpliva. Če bi že rada kaj pridobila od tega področja, se mora predstaviti kot ena izmed civilnih družb.

V Sloveniji kristjani nimamo druge izbire, kot da še naprej verjamemo v moč evangelija, ki lahko v vsakem človeku nagovarja njegove najbolj občutljive zmožnosti spoznavanja, čutenja in odločanja. V teh  zmožnosti domuje in deluje Bog s svojo veličastno in neizmerno milostjo.

Ob bližajoči 100 – letnici priključitve prekmurskih Slovencev k  matičnemu narodu katoličani v soboški škofiji ne moremo mimo dolžnosti, da v pomurski prostor vnašamo osvoboditev izpod duhovne tesnobe in obupa, ki se poraja iz brezupnega hrepenenja po begu iz žalosti, razočaranosti in končno iz našega Pomurja.

Na vsak način se moramo upreti okužbi z melanholijo in turobnostjo. Evangelij še vedno med ljudi prinaša globoko in neustavljivo veselje. Ne dovolimo si ostati šibki in čemerni sužnji svoje navidezne nemoči, da bi napravili kaj dobrega in veselega. Kristjani v Sloveniji nismo neko tuje pleme, ki bi v ta prostor vdrlo nekega dne s kiji in koli in je tu obstalo. Krščanstvo je na Slovenskem prisotno že od antike in obstalo je zato, ker je premagalo antično pogansko žalost, ki se je napajala samo z modroslovjem in umetnostjo. Krščanstvo pa vera v Kristusa, ki je prišel zato, da bi imeli življenje v izobilju. Krščanstvo je torej v vera v življenje, ki se ne neha s smrtjo, ampak se nadaljuje v nebesih.

Mučenec sv. Štefan je lep vzgled kristjana, ki je v sebi tako močno čutil moč življenja, da ga je to enostavno popeljalo v mistično izkušnjo srečanja s Kristusom, ki mu je prišel naproti, da ga povabi v večno in neminljivo življenje pri sebi v nebesih.

Dragi bratje in sestre! Iz jaslic nam kipi večno življenje. Želim vam in sebi, da bi okusili svežino, moč in blagodejnost tega vrelca!

Dobri Bog naj nam tudi na priprošnjo mučenca sv. Štefana, svetih bratov Cirila in Metoda, sv. Nikolaja in drugih slovenskih blaženih ohrani in poživlja našo domovino Slovenijo in vse Slovenke ter Slovence doma, v zamejstvu in v tujini.

Z nami naj hodi Mati Marija!

 

+ msgr. dr. Peter Štumpf, soboški škof

Ankete

Kako je naslov križevega pota Slovencev ob Muri, avtorja Lojzeta Kozarja ml.?

Naša pot  3  8%
Skupaj z Gospodom  7  20%
Reka upanja  1  2%
In vendar živimo  13  38%
Smo tukaj  1  2%
Prehojena pot  8  23%
Vera nas utrjuje  0  0%
In vendar smo tukaj  1  2%
Skupaj glasov:  34  

Ostale ankete


05.12.2017Naslovnico Stopinj 2018 krasi fotografija župnijske cerkve iz:
04.04.2017O čem govorijo Zlata zrna v 97. številki škofijskega glasila Poti k Bogu?
13.01.2017Kdo je avtor članka v Stopinjah 2017 z naslovom Človekova pot svetosti?
17.11.2016Kako je naslov akademije ob 10. obletnici škofije?
18.08.2016Kako je naslov razstave ob 10. obletnici škofije?
09.04.2016Kje bo sklepna slovesnost ob škofijskem misijonu?
05.02.2016Kdaj bo slovesnost ob 10-letnici škofije Murska Sobota?
16.12.2015Katera cerkev je na naslovnici Stopinj 2016?
29.08.2015Kdaj se bo začel škofijski misijon?
10.04.2014Geslo škofijskega misijona je:
06.02.20148.obletnica ustanovitve škofije bo:
18.12.2013Kdo je avtor članka z naslovom Od kod izraz zmožna Gospa vogrska?, ki je objavljen v Stopinjah 2014?
25.11.2013Kdaj praznujemo 100-letnico Novin?
01.07.2013Kje je osrednje Marijino svetišče v soboški škofiji?
25.03.2013Kje bo osrednja vseslovenska slovesnost ob 1150-letnici prihoda sv. Cirila in Metoda v naše kraje
12.12.2012Katere po vrsti so STOPINJE 2013?
06.12.2012Kdaj bo potekal škofijski misijon?
29.10.2012Kje bo potekal letošnji Škofijski klic dobrote?
07.09.2012Na ravni vesoljne Cerkve se 11. oktobra 2012 začne:
14.08.2012Kdo je vodil slovesnost v Turnišču ob sklepu Klarinega leta?
27.07.2012Sklep čigavega leta bomo obhajali v nedeljo, 12. avgusta 2012?
25.04.2012Kateri župnijski zavetnik je predstavljen v 75. št. Poti k Bogu?
13.04.2012Kje bo 21. aprila 2012 potekal Škofijafest?
23.03.2012Katero obletnico ustanovitve Škofije Murska Sobota praznujemo 7. aprila 2012?
13.02.2012V katerem kraju naše škofije bodo svoje poslanstvo opravljale sestre klarise?
23.01.2012Na katero versko revijo ali časopis ste naročeni?
16.01.2012Kje bo potekalo ekumensko srečanje v soboto, 21. januarja 2012?
09.01.2012Kje bo potekalo letošnje škofijsko srečanje kolednikov?
16.12.2011Kje je bilo letošnje škofijsko advetno srečanje mladih?
21.11.2011Kje je bil 19.11. blagoslovljen kip Jožefa Klekla ml.?
28.09.2011Kdaj ste nazadnje prebrali kakšno knjigo?
12.09.2011Koliko časa v vaši družini posvetite skupni molitvi?
24.08.2011Kje bo v soboto, 10.9.2011 potekal škofijski molitveni dan za duhovne poklice?
22.08.2011Katera župnija pripravlja Halasov shod 21.9.2011?
04.07.2011V katerem kraju je cerkev Marijinega Vnebovzetja?
14.06.2011Kje je bil rojen Božji služabnik Danijel Halas?
19.04.2011Kje bo letos potekala binkoštna vigilija?
08.03.2011V katerem kraju, ki je povezan z Božjim služabnikom Danijelom Halasom, je postavljen križev pot?
15.01.2011Kako se imenuje glasilo murskosoboške škofije?
27.12.2010Kje bo škofijsko srečanje kolednikov v soboto, 15. januarja 2011?
20.11.2010Kaj se začenja 28. novembra 2010?
08.10.2010Koliko skrivnosti ima rožni venec?
18.09.2010Kako je ime voditelju Pastoralne službe v škofiji Murska Sobota?
02.08.2010Kdo je avtor prispevka v Stopinjah 2010 Blagor tebi, Blatenski Kostel?
01.07.2010Katera župnijska cerkev je posvečena sv. Heleni?
28.05.2010Kdo je letošnji novomašnik iz MS škofije?
10.04.2010Letos je 100-letnica rojstva katerega znanega duhovnika?
17.03.2010Kdaj bo škofijski evharistični dan?
17.02.2010Kako se imenuje prvi dan postnega časa?
18.01.2010Kakšno je geslo novega soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa?
04.01.2010Katera cerkev krasi naslovnico Stopinj 2010?
30.11.2009Kaj je geslo prvega soboškega škofa in novoimenovanega mariborskega nadškofa pomočnika msgr. dr. Marjana Turnška?
22.11.2009Kaj je geslo tedna Karitas (22.-29.11.2009)?
15.11.2009Kaj je Goran Merica postal v nedeljo, 15. novembra 2009?
03.11.2009Po katerem duhovniku se imenuje Dom starejših v Beltincih?
03.10.2009Kje je na ogled razstava Boj proti veri in Cerkvi?
16.09.2009Kdo je zavetnik učiteljev, vzgojiteljev, kmetov...?
05.09.2009Kdaj bo Slomškovo slavje v Mariboru?
20.08.2009Kaj pomeni svetopisemska kratica: Rim?
04.08.2009Kje bo škof msgr. dr. Marjan Turnšek vodil slovesnost na praznik Marijinega Vnebovzetja?
05.07.2009Kdaj je umrl sv. Metod, zavetnik škofije Murska Sobota?
15.06.2009Komu je posvečena stolnica v Murski Soboti?
18.05.2009Kako se imenuje pobožnost v mesecu maju v čast Božji materi Mariji?
20.04.2009Kateri župnijski zavetnik je predstavljen v 63. številki Poti k Bogu?
27.03.2009Kako se imenuje prireditev za mlade, ki bo v soboto, 18. aprila v Murski Soboti?
23.02.2009Kakšen naslov je nosil letošnji 39. katehetski simpozij, ki je potekal tudi v Kančevcih.
16.01.2009Kakšen dogodek je bil 11. januarja 2009 v stolnici ?
25.11.2008Kakšna je najprimernejša barva sveč na adventnem venčku?
28.10.2008Kaj praznujemo 1. novembra
21.09.2008Katerega leta je bil škof Slomšek razglašen za blaženega?
09.09.2008Se boste udeležili molitvenega denva za duhovne poklice v Turnišču v soboto, 13. septembra?
25.08.2008Koliko let je Avguštinova mati Monika zvesto molila za spreobrnjenje svojega sina?
21.07.2008Kdo je zavetnik murskosoboške škofije ?
26.06.2008V katerem kraju je murskosoboška škofija praznovala svojo drugo obletnico?
17.06.2008V katerem kraju v Sloveniji je od 12. do 22. junija milostni kip Fatimske Marije?
29.04.2008Kdaj in kje bo Slovenski pastoralni dan?
22.04.2008Ali ste že prejeli zakrament sv. birme?
02.04.2008Ali verujete v Jezusa Kristusa?
21.03.2008Kdo je snel Jezusovo telo s križa?
10.03.2008H kateremu kraju se je Jezus že bližal, ko je začela vsa množiča učencev z močnim glasom veselo hvaliti Boga in govoriti: Blagoslovljen kralj...? (pravilen odgovor išči v Lk 19)
03.02.2008Kdaj začnemo postni čas?
27.01.2008Kakšno nedeljo smo praznovali 27.01.2008
06.01.2008Kako je naslov zbranim delom Danijela Halasa?
19.12.2007Kakšna se vam zdi škofijska internetna stran?
08.12.2007Kateri svetnik je v 4. stoletju opeval Devico Marijo kot »polno milosti, vso čisto, vso brezmadežno, vso brez krivde«?
25.11.2007V kateri župniji bo Klic dobrote za murskosoboško škofijo?
18.11.2007Teden od 18.-24. novembra se glasi:
01.11.2007Kdaj smo bili zaznamovani v Jezusa Kristusa? (odgovor najdete v škofovi pridigi na praznik vseh svetih).
23.10.2007V kateri župniji je murskosoboška škofija slovesno praznovala misijonsko nedeljo?
18.09.2007Katera župnija je letos praznovala 200 letnico?
04.08.2007Katero božjepotno cerkev bo škof Turnšek v mesecu avgustu razglasil za osrednje romarsko središče?
23.07.2007Katero obletnico posvetitve cerkve obhaja 26. julija 2007 stolna cerkev sv. Nikolaja v M. Soboti?
25.06.2007H kakšni molitvi je škof Turnšek povabil vernike v zahvali ob koncu sv. maše na slovesnoti prve obletnice škofije? (pravilen odgovor najdete na tej spretni strani)
02.06.2007Kako imenujemo pobožnost na čast Jezusovemu Srcu?
11.05.2007Ali obiskujete šmarnice?
01.05.2007V maju častimo Devico Marijo z
19.04.2007Kako je naslov prve okrožnice papeža Benedikta?
09.04.2007Kako je bilo ime enemu izmed učencev, ki sta šla v Emavs?
06.04.2007Katere so Jezusove zadnje besede na križu?
04.04.2007Katera tri olja škof blagoslovi oz. posveti?
24.03.2007Teden družine:
13.03.2007Katere so tri Božje kreposti?
17.02.2007Kako se imenuje prvi dan posnega časa?
Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 06.03.2018 - sreda, 06.03.2019

Priprava na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 petek, 09.03.2018 - sobota, 09.03.2019

Alojzijanski jubilej

Sveti sedež je določil, da se od 9. marca 2018, za obdobje enega leta, praznuje Alojzijanski jubilej. več ...


 sobota, 03.11.2018 - torek, 08.01.2019

Molitveni shodi

v škofijskem romarskem svetišču v Turnišču več ...


 nedelja, 02.12.2018 - ponedeljek, 24.12.2018

Adventna akcija

Otroci po župnijah so vsako leto v adventu spodbujeni k dobrodelnosti. več ...


 ponedeljek, 03.12.2018 - ponedeljek, 24.12.2018

Deli Jezusa

Advent več ...


 sreda, 12.12.2018 - nedelja, 23.12.2018

Velike spovedi v dekaniji Lendava

V pripravi na božič več ...


 petek, 21.12.2018

Halasov shod

V Veliki Polani več ...


 sreda, 26.12.2018

Sveta maša za domovino

Škof msgr. dr. Peter Štumpf bo daroval sveto mašo za domovino več ...


 sobota, 29.12.2018 - nedelja, 29.12.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 ponedeljek, 31.12.2018

Zahvalna sv. maša

pri klarisah v Turnišču več ...

Celotni seznam napovedi