Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Če versko življenje peša, je gotovo vzrok v pomanjkanju molitve." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Naslovnico Stopinj 2018 krasi fotografija župnijske cerkve iz:
  Ljutomera
  Apač
  Gornjih Petrovec
  Kuzme
  Lendave
  Hotize
  Kobilja
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - škofov nagovor

sreda, 06.12.2017


Ob odprtju ploščadi Drevored Martina Luthra, 6. 12. 2017 v Soboti

Spoštovani gospod župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, svetnice in svetniki Mestne občine Murska Sobota, škof Evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji mag. Geza Filo, častni škof mag. Geza Erniša, duhovnik evangeličanske cerkvene občine v Murski Soboti mag. Leon Novak ter evangeličanske duhovnice in duhovniki,  stolni kaplan Goran Merica, spoštovane občanke in občani Murske Sobote ter prijatelji sv. Nikolaja in reformatorja Martina Luthra!
Danes je praznik sv. Nikolaja. Tudi množično obiskano »Miklošovo senje« nam govori o tem, da je sv. Nikolaj nebeški zavetnik Murske Sobote vsaj 800 let. Znana je legenda, da je Nikolaj zvedel za stisko obubožanega plemiča, ki bi moral zato, da bi se rešil smrti pred lakoto, svoje tri hčere prepustiti prostituciji. Nikolaj je tako ponoči trikrat zapored vrgel veliko vsoto denarja v očetovo hišo, da bi vse tri hčerke obvaroval pred to usodo. Ko se oče tretjo noč zbudi  in tako spozna svojega dobrotnika ter hoče pred njim poklekniti, ga Nikolaj ustavi in zaprosi, naj nikomur nič ne pove.
Nikolaj želi delovati skrivaj. Tudi oče povečini skrbi za svoje otroke tako, da ti niti ne opazijo njegove ljubezni, ki osvobaja, varuje in opogumlja. Očetovska ljubezen nas izzove in privablja življenje v nas. Tako povsem ustreza podobi sv. Nikolaja, ki na svoj praznik obišče otroke, jim pokaže ogledalo njihovega življenja ter jih nato obdari z očetovskimi darovi. Lepa navada je, da se tudi odrasli na ta dan obdarujemo in drug drugemu posladkamo življenje ter tudi sami izkusimo nekaj sladkosti očetovske ljubezni živega Boga.
Ob 500-letnici Reformacije je sv. Nikolaj tudi tukaj v Murski Soboti pokazal na pomen ekumenske pozornosti in tako Mestna občina Murska Sobota na njegov praznik izroča v javno uporabo ploščad, ki se imenuje Drevored Martina Luthra. Obletnice torej lahko pomenijo priložnost za nove pridobitve, ki so v korist občank in občanov ter nas spominjajo in opominjajo na naše dedne časti.
Čez dve leti, torej 2019, bomo v Pomurju obhajali 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Takrat bodo tudi v Murski Soboti pomembna dogajanja. Prosim gospoda župana in mestno občino Murska Sobota za postavitev bronastega kipa sv. Nikolaja v Murski Soboti sredi krožišča iz bakovske strani, ki je tudi blizu katoliškega župnišča in stolnice.
Prav tako gospoda župana in mestno občino Murska Sobota prosim za pomoč pri ureditvi trga pred stolno cerkvijo sv. Nikolaja ter pomoč pri postavitvi na tem trgu spomenikov sv. Cirila in Metoda in doprsnih kipov slovenskih narodnih buditeljev, katoliških duhovnikov, ki so bili odločilni za združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: tišinskega župnika in soboškega dekana dr. Francija Ivanocyja, urednika slovenskega katoliškega časopisja Jožefa Klekla st., rektorja ljubljanske univerze dr. Matije Slaviča, zgodovinarja dr. Franca Kovačiča ter soboškega župnika in generalnega vikarja za Prekmurje Ivana Jeriča.
Trg pred stolnico bi radi poimenovali po zavetniku soboške stolne cerkve sv. Nikolaju. Vse te pridobitve bi potem seveda blagoslovili na praznik sv. Nikolaja, 6. decembra 2019.
Menim, da bi tudi takšna obeležja v prometnem krožišču in pred soboško cerkvijo sv. Nikolaja pomenila povsem logično nadaljevanje urejevanja urbane podobe Murske Sobote, ki je zmeraj znala upoštevati različne verske danosti, ki mestu dajejo poseben značaj ekumenskega soglasja in sožitja, kar pa je poznano, spoštovano in celo občudovano v Sloveniji in daleč po svetu. Danes se v tej urbani pridobitvi veselimo evangeličanske tradicije. Moja velika želja je, da bi se čez dve leti veselili tudi urbane pridobitve katoliške tradicije.
Ob današnjem prazniku sv. Nikolaja in otvoritvi ploščadi Drevored Martina Luthra vsem občankam in občanom Murske Sobote želim sporočiti: Dobro je, da obstajate. Upajte si živeti svoje življenje. Zato bodite veseli. Naj vam bodo blagodejni prazniki sv. Nikolaja, božiča, Dneva samostojnosti in enotnosti ter prihajajočega novega leta 2018.
Mir in blagoslov naj bosta vedno z nami vsemi!

Murska Sobota, 6.12.2017

dr. Peter Štumpf, soboški škof

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 25.02.2018 - nedelja, 25.03.2018

Hotiza: Križev pot

Vabljeni k molitvi križevega pota, ki bo na Hotizi vsako postno nedeljo ob 16. uri. več ...


 nedelja, 25.02.2018

Beltinci: Radijski prenos sv. maše

Radijski prenos sv. maše iz župnijske cerkve v Beltincih več ...


 nedelja, 25.02.2018 - nedelja, 11.03.2018

Dekanija Ljutomer - Priprava na zakon

V Ljutomeru in v Radencih več ...


 torek, 27.02.2018

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 sobota, 03.03.2018 - torek, 08.01.2019

Molitveni shodi

v škofijskem romarskem svetišču v Turnišču več ...


 sobota, 03.03.2018 - sobota, 10.03.2018

Dekanija Lendava: Priprava na zakon

Priprava na zakon - za lendavsko dekanijo v Lendavi več ...


 sobota, 03.03.2018

Lendava: Slavljenje za cerkvene pevce in organiste

v Lendavi več ...


 sobota, 03.03.2018

Seminar za nove bralce

v Beltincih več ...


 sobota, 10.03.2018

Maša za neplodne pare

v soboški stolnici več ...


 sobota, 17.03.2018

Postna duhovna obnova za člane ŽPS

Škofijska postna duhovna obnova za člane ŽPS v murskosoboški škofiji več ...

Celotni seznam napovedi