Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Veličasten dan bo to, brezmejno radosten, ko bo vse zlo premagano, vsako sovraštvo, celo smrt in začela se bo čudovita bodočnost brez konca." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - koncert Slovenskega okteta

sobota, 15.06.2013


V okviru praznovanja 1150-letnice prihoda sv. bratov Cirila in Metoda na Moravsko in v naše kraje je bil v stolnici v Murski Soboti slavnostni koncert Slovenskega okteta, ki ga sestavljajo  umetniški vodja, Jože Vidic, Vladimir Čadež, Rajko Meserko, Marjan Trček, Janez Triler, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje. Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov, mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih. S tem nastopom pa so želeli počastiti sv. brata Cirila in Metoda, ki sta delovala na naših tleh.

?Sv. Cirila in Metoda upravičeno slavimo vsi slovanski narodi kot svoja blagovestnika, ne zato, ker bi prva med nami širila krščansko blagovest, ampak zato, ker sta s svojim izredno pomembnim misijonskim delom med Moravani in panonskimi Slovenci ter s svojim verskokulturnim vplivom na južne in vzhodne Slovane postavila temelje slovanski krščanski kulturi. Njun vpliv prežema tisočletno zgodovino skoraj vseh slovanskih narodov.? Tako povzema njuno delo življenjepisec nadškof Franc Perko.

Bl. Janez Pavel II. pa dodaja: ?Od njiju prihaja k nam tudi poziv, naj skupno gradimo občestvo; in ta poziv velja kristjanom in ljudem našega časa.?

V tem duhu je zadonela pesem Slovenskega okteta, ko so pevci ubrano zapeli Marijine pesmi tujih in domačih skladateljev ter nekaj drugih. Poslušalce je še posebej prevzela in jih dvignila na noge pesem Jožefa Klekla Kaj je Müra šepetala, ki jo je uglasbil Ivan Florjanc, ki se je tudi udeležil koncerta.

Zbrane je v slovenski prekmurski besedi nagovoril tudi škof dr. Peter Štumpf in izrazil veselje nad lepo pesmijo, ki dviga srca in zdravi dušo. Program je povezovala Klavdija Dominko, pastoralna asistentka pri Pastoralni službi soboške škofije in z izbranimi besedami spomnila na slovanska apostola, ki še živita med nami in nas nagovarjata, da jima sledimo.

FOTOGRAFIJE

Program:

Franc Xaver Biebl
AVE MARIA

Franz Schubert, Darijan Božič
AVE MARIA

Ambrož Čopi
DE MARIA VIRGINE
- Totus tuus
- Sub tuum praesidium

Vytautas Miškinis
AVE REGINA COELORUM

Alojzij Mav
MATI MOJA VENEC PLETEM

Silvester Mihelič
O GOSPA O MATI MOJA

Leopold Belar
LEPOTA MARIJE DEVICE

Franc Kimovec
ZGODNJA DANICA

Peter Jereb
AVE MARIJA

Anton Foerster
VEČERNI AVE

Anton Martin Slomšek
GLEJTE ŽE SONCE ZAHAJA

Ivan Florjanc, Jožef Klekl
KAJ JE MÜRA ŠEPETALA

Janez Jurkovič, Jože Vidic
OPEVAJMO JUNAKA DVA

Damijan Močnik, Primož Trubar
STATI INU OBSTATI

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 nedelja, 28.11.2021 - petek, 24.12.2021

Advent

ADVENT začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje, ki bo letos  28. novembra več ...


 sobota, 04.12.2021 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...

Celotni seznam napovedi