Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Poleg tega je vedno mogoče - če pravičnost ni združena z ljubeznijo - da največja pravičnost postane največja krivica, to so vedeli že stari Rimljani." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Molitveni dan za duhovne poklice - pridiga

sobota, 08.09.2012


Marijino rojstvo, Turnišče 8.9.2012 ? sprejem bogoslovca Zorana Cara med pripravnike za diakonat in prezbiterat


Spoštovani sobratje dekani, duhovniki, sestre redovnice, starši in sorodniki kandidata za prejem diakonskega in duhovniškega posvečenja, bogoslovca Zorana Cara, bogoslovci, ministranti, spoštovani ostali vsi navzoči.
Slavimo danes Gospoda Jezusa in se mu zahvaljujmo za dan, ko še posebej molimo za našega brata in za nove duhovne poklice. Mater Marijo pa ob njenem rojstnem dnevu pozdravljamo z ljubečim in vdanim srcem.

Prerok Mihej je sodobnik preroka Izaija. Živel in deloval je v 8. stoletju pred Kristusom. Slišali smo v berilu, da svoje pozornosti ne usmerja v Jeruzalem, ampak v Betlehem, rojstno mesto kralja Davida. To je kralj, ki je bil pomemben in veličastne za svoj čas in judovsko zgodovino. Pomemben pa je tudi zato, ker je iz njegove rodovine izšel Odrešenik sveta, ki bo trdno stal in pasel z Gospodovo močjo. Svojo oblast bo raztegnil do konca zemlje (prim. Mih 5, 3).

Prihod Odrešenika sveta v ta svet je bil poln zapletov. To vidimo v današnjem evangeliju, ki bi ga lahko imenovali ?Gospodovo oznanjenje Jožefu?.
Evangelist Matej v ospredje postavi Jožefa kot moža vere in tišine. Jožef v evangeliju nič ne spregovori. Njegov molk je znamenje moči, notranjih duhovnih bojev, obvladovanje sebe in dogajanj okrog njega, predvsem pa je znamenje vere. Marijina nenadna nosečnost je namreč postavila v krizo Jožefovo ljubezen do nje. Vendar evangelij opominja, da njune situacije človeška pamet ne more dojeti. Če bi Jožef razmišljal po človeško, bi Marijo odslovil od sebe, saj bi jo prepoznal kot nezvesto. Jožef tega ni storil. Marije ni odslovil, ni je javno osramotil. Izbral je pravičnost. S tem, ko se je Jožef izkazal za pravičnega, ga spoznamo kot človeka v najbolj žlahtnem pomenu besede. Jožefova pravičnost je izvrsten odsev Božje podobe v človeku. Jožef gleda na Marija skozi oči pravičnosti. Marije ne žrtvuje predpisom zakonskih določil. Naproti njen noče biti nečloveški.


Prav v tem času močno doživljamo surovost nepravičnosti, nečloveškosti, ki se preko nekaterih novinarjev in medijev širi v naš slovenski prostor. Tako rekoč skoraj nikjer ni več nobenega usmiljenja. S profesionalnostjo, medijsko svobodo, strokovnostjo in ne vem čem še vse se izgovarjajo tisti, ki preko medijev napadajo Cerkev. Manjka jim Jožefove pravičnost, zato ne zmorejo usmiljenja. Nimajo vere. Takšne vere namreč, ki od pravičnosti zahteva usmiljenje. In Jožef je imel takšno vero. Zato je bil do Marije usmiljen. Lahko bi iz Marijine nosečnosti naredil tak škandal, da bi odmevalo po celem judejskem pogorju. Pa se je škandalu ognil. Nevarnost škandala je Jožef spremenil v razodetje pokorščine Bogu. Zato Jožef Marije ne zavrača, je ne odganja, ne obsoja, temveč jo sprejme, jo razume in vzame na svoj dom. Na Marijo je to imelo izjemen vpliv. Jožefova pravičnost, ki je izvirala iz vere, jo je okrepila in opogumila. 

Marijina odločnost skozi cel evangelij preseneča. Vedno prevzame pobudo. Ne boji se. Odločno gre k teti Elizabeti, da ji pomaga v strežbi. Pot je nevarna, negotova. Toda ona ne razmišlja. Ne išče udobnosti za rojstvo svojega otroka, ampak gre v Betlehem. Za vsako ceno hoče rešiti življenje otroka pred okrutnim Herodom, zato gre v Egipt. V Nazaretu vzgaja v duhu pokorščine odraščajočega Jezusa. V Kani postane odposlanka novoporočencev in prosi sina za čudež vina. Herojsko prenese Jezusovo nenavadno gesto, ko pravi, da so njegova mati, bratje in sestre vsi, ki poslušajo Božjo besedo in jo izpolnjujejo v življenju. Končno stopi pod Sinov križ in nas sprejme za svoje otroke, čeprav smo ji ga ubili. V dvorani zadnje večerje je z apostoli v pričakovanju Svetega Duha in se ne boji morebitni preganjaj s strani Judov.

Marija se ne skriva, ne trepeta, ampak vedno ukrepa zelo pogumno. Jezusovi učenci so lahko na Mariji zlahka opazili močne značajske poteze, ki jih ima samo nekdo, ki zna voditi, vladati, urejevati stvari v pravo smer. Zato je Cerkev vse od svojih začetkov z lahkoto ubirala po Marijini poti korake vere.
Dragi brat, bogoslovec Zoran. Danes, ko te Cerkev sprejema med pripravnike za diakonsko in duhovniško posvečenje, se ponovno okleni Matere Marije. Nadaljuj svojo pot poklica z Marijo.
Hoja z njo je varna in sigurna pot do duhovništva. Ne hodi po poti duhovniškega poklica brez Marije. To bi pomenilo ošabnost. Bodi podoben svetemu Jožefu, ki se ni bal sprejeti Marije v svoje življenje. Rad imej tišino, pred katero beži ta svet. V molitvi, premišljevanju Božje besede in cerkvenih očetov ter pri študiju dokumentov Cerkve boš spoznaval resnico o Bogu in sebi. Tako boš zmogel živeti vero, ki se zna prepustiti. Marija in Jožef sta zavrgla svoje mnenje, svojo resnico, da sta lahko vstopila v Božjo resnico. Prosi Boga za Jožefovo vero, ki bo pravičnost spreminjala v usmiljenje.

Dragi bratje in sestre, dragi molivci za duhovne poklice!
Hvala vam za dar vaše navzočnosti in za molitve, ki jih podarjate Cerkvi, da bi Bog poklical katerega od fantov med duhovnike ali redovnike in katero od deklet med redovnice!
Vaša molitev dobiva Božji odgovor, saj je Božji klic zaslišal in pogumno nanj tudi odgovoril novi bogoslovec, Aljaž Baša iz beltinske župnije. Tako se pridružuje petim škofijskimi in petim redovniškim bogoslovcem. Podpirajmo te fante z molitvijo, opogumljajočo besedo, da bi v svetosti zoreli za duhovniško poslanstvo.
V molitvi so z nami povezane tudi sestre klarise, ki v samostanu Marije Matere Cerkve še posebej v tej veliki prošnji Cerkve posebej močno trkajo na Jezusovo srce. Ob tej priložnosti Vas vse pozdravljajo in seveda pričakujejo v njihovi kapeli. Sestram smo hvaležni za dar navzočnosti med nami in imamo zaupanje v njihove molitve.

Če Bog, da, se bomo čez dober mesec zopet srečali tukaj pri Mariji. Skupaj s člani rož rožnega venca in drugimi romarji bomo z molitvijo in daritvijo svete maše vstopili skozi vrata vere, ki nam jih na široko odpira papež Benedikt XVI. Mati Marija naj gre pred nami do Kristusa, uničevalca smrti in pekla. Čeprav ga še ne vidimo, verujmo vanj in vriskajmo v neizrekljivem, od nebeškega veličastva poveličanem  veselju, ker dosegamo cilj vere: svoje zveličanje (prim. 1 Pt 1,6-9).


- Peter Štumpf

soboški škof

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sreda, 01.01.2020 - sreda, 09.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 petek, 01.05.2020 - nedelja, 31.05.2020

Šmarnice

Dnevni dostop do šmarnic na spletni strani Slovenskega katehetskega urada več ...


 petek, 01.05.2020 - nedelja, 31.05.2020

Molitev rožnega venca v maju

Papež Frančišek vabi katoličane k molitvi rožnega venca v mesecu maju več ...


 petek, 08.05.2020 - torek, 08.12.2020

Molitveni shodi

ob prvih sobotah več ...


 četrtek, 21.05.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 petek, 29.05.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 sobota, 14.11.2020

MLADINSKI FESTIVAL V SLOVENIJI

DOGODEK JE PRESTAVLJEN ZA NEDOLOČEN ČAS več ...

Celotni seznam napovedi