Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kdor duhovnika kritizira, ga opravlja, tudi če je kriv, ne dela Bogu v čast, ne podpira svete Cerkve, temveč ravno narobe, razširja pohujšanje."B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Mala Nedelja: Dan posvečenega življenja

torek, 02.02.2016


Pridiga murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa na praznik Gospodovega darovanja v templju in dnevu posvečenega življenja, v Mali Nedelji, 2. februarja 2016

Dragi bratje in sestre!


Leto posvečenega življenja je trajalo več kot eno leto. Trajalo je 14. mesecev ? od 30 novembra 2014 do danes, 2. februarja 2016. Papež Frančišek je hotel, da bi že predlanski advent in božič vsej Cerkvi pomagala premisliti o vrednosti in pomenu redovniškega življenja, ki je vedno bilo tako čisto, pokorno in tudi ubogo, kot je Jezus v betlehemski štalici. Čas enega leta pa naj bi bil čas vrednotenja redovništva danes in  razmišljanja o tem, kako je redovništvo kovačnica prerokov za prihodnost.

Brez redovništva Cerkve ne more biti. To Cerkev dobro ve. Zakaj brez redovništva Cerkev ne more biti? Zato, ker je redovništvo srce Cerkve. Redovništvo ima en sam namen: Pred svetom pričevati takšno Cerkev, ki je povsem podobna evangeljskemu Kristusu. Cerkev ne pozna in ne more oznanjati drugega Kristusa, kot Kristusa iz evangelija. Kristus iz evangelija pa je bil ubog, da bi vsi ljudje po njegovem uboštvu spoznali in okusili veličastje Boga. Kristus iz evangelija je bil čist, da bi mi spoznali drug na drugem Božji obraz, ki ga moramo spoštovati in ljubiti in ne zlorabljati. Kristus iz evangelija je bil pokoren svojemu nebeškemu Očetu, da bi mi bili svobodni za takšne odločitve in dejanja, ki bi nas osvobajale od sužnosti greha.

Vse to troje: uboštvo, čistost, in pokorščino, redovniki in redovnice živite na način, ki je lasten vašim redovnim ustanoviteljem.

Sveto pismo večkrat opomni, da Bogu niso všeč kakršne koli daritve. Bogu ne mara nečistih daritev, ki bi jih darovala roka, ki izkorišča druge za svojo korist. Bog ne mara bogatih daritev, ki bi zanemarjale uboge in preganjane. Bog ne mara nesvobodnih daritev, ker podžigajo sebičnost.  Bogu so všeč daritve, ki prihajajo iz čistega srca. Bogu so všeč daritve pomirjenih in spravljenih ljudi. Bogu so všeč daritve iz usmiljenja.

Vsak redovnik ali vsaka redovnica pomeni daritev Bogu. Darovati Bogu svoje telo in svojo dušo z zaobljubami uboštva, čistosti in pokorščine, Cerkev vedno napravlja pričevalno za Kristusa. To, da sem srce Cerkve ni moja volja, niti ni moja odločitev, še manj pa moje delo. To je izvolitev in delo Svetega Duha. Samo Sveti Duh zmore nekoga napraviti za srce Cerkve.
Prerok Malahija nam spregovori o procesu očiščevanja. Čistilec srebra je tisti, ki srebro topi in čisti (prim. Mal 3, 1-4). Sveti Duh že v prvi kali poklica, potem v noviciatu, pri redovnih zaobljubah, pri sveti spovedi, v sveti evharistiji redovnika in redovnico vedno prečiščuje za čisti in sveti dar Bogu.
Pismo Hebrejcem pravi, da smo deležni mesa in krvi (prim. Heb 2, 14). Vemo, kako se meso in kri rada upirata zaobljubam uboštva, čistosti in pokorščine. Pridejo trenutki, ko bi radi kakšno osebo ali pa kašno reč obdržali samo zase ? v svojem mesu in v svoji krvi.
Pretirana navezanost na brata ali sestro v skupnosti ali pa zunaj skupnosti, lahko tudi pomeni slabost mesa in kipenje krvi. Skriti prihranki ali honorarji, ki jih brez vednosti predstojnika ali predstojnice namenjam samo zase, lahko tudi pomenijo slabost mesa in kipenje krvi. Godrnjanje ali kritiziranje predstojnika ali predstojnice lahko tudi pomeni slabost mesa in kipenje krvi.
Lahko se zdi, da smo celo upravičeni, da se navežemo na nekoga, saj drugače ne znamo preživeti. Lahko se zdi, da smo upravičeni do skritih prihrankov, če pa je skupnost do mene tako nerazumevajoča. Lahko se zdi, da celo upravičeno godrnjamo čez predstojnike ali predstojnice, ča pa niso očetovski ali pa niso materinske. Vse to se lahko zdi zelo upravičeno ? vendar ni redovniško. Pismo Hebrejcem tudi pravi, da se je Kristus udeležil našega mesa in krvi (prim. Hebr. 2,14). Kaj to pomeni? Kristus je postal človek kot mi. V vsem nam je postal enak, razen v grehu. Tudi Kristus je imel skušnjave po imetju, po oblasti in po velikem obilju. Kristus dobro pozna vse, kar je v našem mesu in v naši krvi. Kristus zato naše skušnjave napravi za svoje skušnjave. Tudi slabost mesa in kipenje krvi spadata v srce Cerkve. V Cerkvi niso samo sveti redovniki in svete redovnice. V Cerkvi je prostor tudi za grešnike. Zato je Cerkev velika topilnica, v kateri se grešniki prečiščujejo v ognju Svetega Duha. Ogenj Svetega Duha je tako močan, da zmore grešnike pretopiti v svetnike.
V Cerkvi imamo veliko primerov, ko so grešniki postali svetniki ? ne kakršni koli svetniki, ampak veliki svetniki. Pustili so se prečistiti v ognju Svetega Duha.
Evangelist Luka nam pričuje, da sta po stari judovski navadi tudi Jožef in Marija v templju predstavila Jezusa Vsemogočnemu Bogu (prim. Lk 2, 21-24) To je bila njuna zahvala za dar Jezusovega življenja. Darovala sta dve grlici in dva golobčka. To je skromen dar. Vendar pa  grlici in golobčka pomenita čisti dar.

Redovniki in redovnice Bogu ne morete darovati velikih in opaznih darov. Bog tega od vas niti ne pričakuje. Bogu pa ste vendarle darovali sebe v uboštvu, čistosti in pokorščini. S tem Bogu ne darujete samo sebe. Bogu darujete tudi vso Cerkev. Bog je vašega daru zelo vesel. V tem daru obstaja preroštvo za prihodnost Cerkve in vsega sveta. Vaš dar, dragi redovniki in drage redovnice, po papeževih besedah prebuja svet. Zato je vaš dar preroški dar. Papež v pismu ob začetku lepa posvečenega življenja Cilji, pričakovanja, obzorja, zapiše, da preroki od Boga sprejmejo sposobnost opazovanja zgodovine, v kateri živijo, in tudi prejmejo sposobnost razlaganja dogodkov. Preroki razkrivajo zlo greha in krivice, ker so svobodni in ne odgovarjajo drugim gospodarjem, ampak samo Bogu.

Dragi redovniki, drage redovnice, zahvaljujem se vam za dar vašega življenja in dela v naši, soboški, škofiji. Leto posvečenega življenja naj nima svojega zaključka z današnjim praznikom Gospodovega darovanja v templju.
Samo tisto darovanje, ki traja, je Boga vredno darovanje. Še celo Jezus hoče skupaj z nami svojo daritev na križu na nekrvavi način nenehno obnavljati pri vsaki sveti maši.

Obnavljanje posvečenega življenja iz dneva v dan na skrivnosten način vstopa v Jezusovo daritev na križu. Tudi redovništvo pomeni soudeležba pri Kristusovem reševanju in posvečevanju vsega sveta.

Dragi redovniki, drage redovnice, lepota svetosti naj sije na vašem obrazu, da bodo vsi, ki živijo tudi v drugih stanovih, lažje ohranjali vero, se krepili z upanjem in gojili medsebojno ljubezen.

-    amen

+ msgr. dr. Peter Štumpf
murskosoboški škof

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 02.08.2020 - nedelja, 06.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota po epidemiji več ...


 ponedeljek, 21.09.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 četrtek, 24.09.2020 - petek, 06.11.2020

Murska Sobota - katehumenat

5. oktobra se začne katehumenat več ...


 petek, 25.09.2020 - petek, 02.10.2020

Vpis v Katehetsko pastoralno šolo

Vpis v študijsko leto 2020/2021 Katehetsko pastoralne šole več ...


 petek, 25.09.2020 - nedelja, 27.09.2020

Duhovne vaje za mlade

Od 25. do 27. septembra 2020 na Bledu. več ...


 nedelja, 27.09.2020

Slomškova nedelja 2020

Letošnje praznovanje Slomškove nedelje bo na Bizeljskem. več ...


 torek, 29.09.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 četrtek, 01.10.2020 - sobota, 31.10.2020

Molitev rožnega venca za duhovne poklice

Molitev za duhovne poklice po župnijah od 1. do 31. oktobra 2020 več ...


 sobota, 03.10.2020 - torek, 08.12.2020

Molitveni shodi

ob prvih sobotah več ...


 sreda, 07.10.2020

Pastoralni tečaj 2020

je predviden 7. oktobra 2020 več ...

Celotni seznam napovedi