Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Ne bo zmagal ta ali oni, temveč Bog." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

M. Sobota - mašniško posvečenje - pridiga

petek, 29.06.2018


Duhovniško posvečenje diakona Aljaža Baše iz Beltinec

Spoštovani generalni vikar soboške škofije Lojze Kozar, predstojniki ljubljanskega in zagrebškega bogoslovja ter Katehetsko-pastoralnega inštituta v Zagrebu, novomašniki iz drugih škofij, spoštovani duhovniki, diakona, redovniki in redovnice, bogoslovci, spoštovani starši novomašnika Aljaža Baše, sorodniki in prijatelji, spoštovani bratje in sestre (…)
V imenu Jezusa Kristusa vas vse pozdravljam! Tebi dragi diakon Aljaž, rojak iz moje domače beltinske župnije, ki boš sedaj prejel mašniško posvečenje, pa še prav posebej želim mir in veselje v Svetem  Duhu!

Praznik apostolskih prvakov Petra in Pavla nam sporoča, da je Kristus postavil svojo Cerkev na Petru kot voditelju in na Pavlu kot oznanjevalcu evangelija. Cerkev stoji na teh dveh stebrih vere, ojačanih na njunem trpljenju in krvi. V Petrovem in Pavlovem življenju, pričevanju in smrti ne moremo zaznati poraza, temveč Kristusovo zmagoslavje nad mogočnimi in zlohotnimi silami zla, ki se še vedno ne obotavljajo upirati Božjemu kraljestvu, ki ga je oznanjal Kristus in ga še vedno oznanjamo škofje kot nasledniki apostolov in duhovniki kot naši pomočniki. Moč vere apostolskih prvakov se je razširila med ljudstva in narode, med civilizacije in kulture, med vse družbene sisteme. Moč vere je nezlomljiva, saj je Božja moč, dana vsakomur, ki išče Boga, po njem hrepeni in si želi srečanja z Njim. Moč vere spreminja ljudi. Iz te moči najhujši nasprotniki Boga postajajo njegovi domačini in celo oznanjevalci. Ta moč brezbrižneže napravi za pričevalce in celo mučence za Boga. Iz te moči se je neznačajni učenec Peter prelevil v osebnostno izgrajenega voditelja prve Cerkve, preganjalec Pavel pa v največjega misijonarja Cerkve. 

Noben voditelj tega sveta v vseh svojih orožarnah in bankah ne more posedovati tako velike moči, kot je moč vere. Ta moč je edino, kar spreminja svet v Božje kraljestvo. Ta moč bo ostala do konca sveta in je edino, kar bo obstalo ob končni vesoljni sodbi.

Zato nas ne sme presenetiti, da se je ob koncu svojega življenja apostol Pavel v drugem pismu Timoteju naravnost pohvalil, da je dober boj dobojeval, tek dokončal, vero ohranil. Apostol narodov se ni pohvalil, koliko je oznanjal, koliko je delal za Cerkve, koliko je pri tem trpel. Pohvali se je, da je vero ohranil (prim. 2 Tim 4, 6-8.17-18).

Vera ni iz človeka, temveč iz Boga. To je tako velika in čudovita skrivnost, da se je celo sam Kristus čudil, ko je osebnostno še neizoblikovani Peter izpovedal, da je Kristus Sin živega Boga. Kristus v tej Petrovi izpovedi prepozna, da mu je to resnico razodel sam Oče, ki je v nebesih. Vera, ki ni iz človeka, ampak iz Boga, tako postane skala življenja, ki je nič ne more omajati ali skrušiti. Peter je na tej skali vere postal prvi med apostoli. Kristus Petru ni podelil časti prvenstva, temveč mu je priznal prvenstvo v veri (prim. Mt 16, 13-19). 

Ko smo se pred štirimi meseci slovenski škofje v Rimu v dvournem pogovoru srečali s papežem Frančiškom, smo v našem papežu srečali rimskega škofa, ki nosi prvenstvo vere. Papež nam je dal vedeti, da ga zelo zanima, v kakšnem stanju je vera Slovenk in Slovencev. Zanimale so ga težavnosti slovenskega verovanja. Upad obiska nedeljskih maš vpliva na upad cerkvenih porok, rojstev in  posledično tudi duhovnih poklicev. Slovenija močno občuti pomanjkanje molitve in duhovnega življenja. Tako v njej usihajo izviri, pri katerih bi se morale Slovenke in Slovenci odžejati.

Papež škofom ni dajal receptov rešitve za vero slovenskega naroda. Škofe je spodbudil, da pri sebi in v narodu bedimo nad tem, kaj je dobro in kaj ni dobro, kaj je resnično in kaj je lažno, kaj je pravilno in kaj je napačno. V Sloveniji se moramo izviti iz primeža otročje vere, ki jo premetavajo tokovi modernosti, prilagodljivosti in naivnosti ter se končno odločiti za pot odrasle vere. Kdor veruje, ne more hlepeti po stotih resnicah in po stotih načinih življenja. Odrasla vera najde resnico samo v Kristusu in najde življenje samo v hoji za Kristusom. Pot vere je pot molitve. Samo tisti lahko govori o Bogu, ki se je z Njim srečal v molitvi ter z Bogom stkal osebne vezi. Brez molitve se vse, kar je na tem svetu, premakne v počasen tek, ko nikamor več ni mogoče priti.
Cerkev zato ne more šepati za svetom, ki sploh ne ve, kam hodi. Dokler bo Cerkev molila, bo hodila pred svetom, ker ve, zakaj hodi, kam hodi in s kom hodi.

V tej pozni popoldanski uri smo v soboško stolnico sv. Nikolaja vstopili zelo slovesno. K mašniškemu posvečenju spremljamo diakona Aljaža Bašo iz Beltinec. Veselimo se Aljaža kot novomašnika. Po posvečenju in ob novi maši mu bomo izrekli mnogo voščil in dobrih želja. To je zanj lepo in spodbudno. Vendar se bo Aljaž pred polaganjem škofovih rok in posvetilno molitvijo ulegel na tla. To je ponižanje človeka pred Bogom, ki ga pa ta svet ne razume in ga tudi noče sprejeti. Medtem ko svet naglo pospešuje svoj korak stran od Boga, da bi si poiskal svoj napredek zgolj v gmotnih skrbeh, se nekateri ustavijo in se uležejo na tla pred Bogom. V teh dneh se ulega na tla 20 slovenskih novomašnikov, da svoje telo, srce in duha, roke in noge posvetijo Bogu. V praznini puščave tega sveta je tudi Aljaž našel Boga in to ga napolnjuje z veseljem, ki ga hoče deliti tudi z nami.

Kdor se pred posvečenjem uleže na tla pred Bogom, se zaveda, da se bo tudi po posvečenju večkrat znašel na tleh. Utrujenost zaradi naporov, neuspehi, porazi, bolezen, razočaranje, osamljenost,  nerazumljenost in žalost mnogo duhovnikov vržejo na tla. Tudi duhovniki, ki so prelomili duhovniške obljube, dane ob posvečenju, se znajdejo na tleh. Človeška nemoč je prevelika, da bi se duhovniki lahko zanašali samo nase. Noben duhovnik ne more vstati brez Kristusa. Samo Kristus daje Božjo moč, ki duhovniško šibkost uporabi kot sredstvo za porajanje miline do tistih ljudi, ki so tudi na tleh in zato iščejo pomoči, da bi vstali. Molitev Cerkve je za vse, ki so na tleh, nujna. Molitev daje duhovno in dušno tolažbo ter daje moč za vstajanje. Molitev vabi k spreobrnjenju. Molitev v nas prebuja željo po ponižnosti. Molitev vedno odpira nove priložnosti in daje moč za nove začetke.

Dragi bratje in sestre! Ponižno vas prosim, da molite zame in za duhovnike. Bodite nam pomočniki v naši slabosti. Vašo molitev tako zelo potrebujemo - ko stojimo ali pa ko smo na tleh. Prenesite, prosim, mojo prošnjo za molitev tudi vašim bolnikom in ostarelim.
Trpljenje in starost, orošena z molitvijo, trkata na vrata Božjega Srca, ki se usmiljeno odziva na prošnje za škofa in duhovnike in je velikodušno tudi pri uslišanju molitve za nove duhovne poklice.

Apostolu Petru je Kristus poslal v ječo angela, da ga je rešil pred sramoto, ki mu jo je pripravljal Herod. Ječa je Petru grozila s smrtjo. Peter je bil na tleh in spal med dvema stražarjema, toda angel ga je spodbudil, naj vstane, se opaše, si priveže sandale in gre za njim iz ječe. Cerkev je molila za Petra in izmolila njegovo rešitev (prim. Apd 12, 1- 11). Diakon Aljaž, ne čakaj na tisti čas, ko se boš tudi ti znašel v ječi svojih stisk. Že prej, v veselju in v duhovnem miru poišči Kristusa pri izkušenem duhovnem voditelju in spovedniku. Z dobrim duhovnim vodstvom se boš krepil, da boš vedno zmogel vstati in v Kristusovi moči z gorečnostjo opravljati duhovniško službo.

Sveta Devica Marija je Mati Cerkve in zato tudi Mati duhovnikov. Materinsko je razumela svojega Sina Jezusa in zato mu je sledila vse do križa. Ona pozna tudi tebe, diakon Aljaž. Danes ti ponuja svojo materinsko roko. Rad imej Marijo! Ne sramuj se je! Bodi ponosen, da si tudi ti Marijin sin. Rožni venec vsakodnevno spletaj okrog Jezusovega, Marijinega in svojega srca. S to sveto navezo boš tkal močno mrežo za duše, ki jih boš kot duhovnik vabil in spodbujal, naj hodijo s teboj na poti vere.

S teboj naj hodi Mati Marija vse do tvoje večnosti, ki naj bo blažena zate in za ljudi, ki jim boš kot duhovnik oznanjal Kristusa in za katere boš na oltarju vsak dan nebeškemu Očetu prikazal najsvetejšo Kristusovo nekrvavo daritev na križu.

- amen

Na praznik apostolskih prvakov Petra in Pavla,  29.6.2018,
v soboški stolni cerkvi sv. Nikolaja        

Dr. Peter Štumpf SDB
soboški škof ordinarij

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 06.03.2018 - sreda, 06.03.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 petek, 09.03.2018 - sobota, 09.03.2019

Alojzijanski jubilej

Sveti sedež je določil, da se od 9. marca 2018, za obdobje enega leta, praznuje Alojzijanski jubilej. več ...


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 23.02.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 sobota, 02.03.2019

Priprava na zakon

v Lendavi več ...


 sobota, 09.03.2019

Postna duhovna obnova za člane in članice ŽPS

Postna duhovna obnova za vse tri dekanije naše škofije bo letos v soboto, 9. marca 2019 v Dolencih. več ...


 nedelja, 10.03.2019

Naši koraki čez tretji zlati most

Obhajanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. več ...


 nedelja, 10.03.2019 - nedelja, 14.04.2019

Križev pot na Hotizi

Križev pot iz knjižice Lojze Kozar ml., Križev pot, Murska Sobota 2002 ali 2017 bo vsako postno nedeljo ob 15.30 več ...


 sreda, 13.03.2019

Teološki tečaj

Teološki tečaj bo letos potekal za celotno mariborsko metropolijo in sicer 13. marca 2019 na Vrbanski v Mariboru. več ...

Celotni seznam napovedi