Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Molitev je razgovor z Bogom. Če s kom govoriš, moraš vedeti, kaj hočeš povedati." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda

ANKETA

Kako je naslov križevega pota Slovencev ob Muri, avtorja Lojzeta Kozarja ml.?
  Naša pot
  Skupaj z Gospodom
  Reka upanja
  In vendar živimo
  Smo tukaj
  Prehojena pot
  Vera nas utrjuje
  In vendar smo tukaj
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Ljubljana: Posebna nagrada TF Andreju Lažeta

ponedeljek, 02.03.2015


Andrej Lažeta, diakon murskosoboške škofije je na letošnji Tomaževi proslavi v Ljubljani prejel posebno nagrado Teološke fakultete za poseben dosežek na področju dogmatike za diplomsko delo z naslovom Posvetitev Mariji v spisih dr. Antona Strleta

 

Diplomsko delo obravnava »Posvetitev Mariji v spisih prof. dr. Antona Strleta«.

Dr. Anton Strle (1915-2003), svetniški duhovnik, svetovno znani profesor sv. teologije, ki ga izredno ceni tudi zaslužni papež Benedikt XVI, iskani spovednik ter eden največjih Slovencev 20. stoletja, kar v sedemindvajsetih svojih spisih spregovori o posvetitvi Mariji. Njegova teološka misel o tej temi je izredno široka, globoka in domišljena. Pri razlaganju posvetitve Mariji ostaja dosledno zvest resnici, Svetemu pismu, cerkvenemu učiteljstvu in izročilu Cerkve ter velikim duhovnim učiteljem. Ob prebiranju teoloških, zlasti marioloških spisov prof. dr. Antona Strleta bralec začuti njegovo izredno poznavanje teologije. Zato je izbrana tematika kristjanove posvetitve Mariji res ukoreninjena v dogmatični in tudi liturgični, duhovni in pastoralni teologiji. Prof. Strle je seveda najprej sam živel iz osebne posvetitve Mariji, zato v svojem pisanju nikoli ne zaide v abstrakcije, ampak ostaja po večini razumljiv tudi preprostim bralcem, kar je posebej razvidno iz njegovih člankov v velikem delu »Leto svetnikov«, kjer najtežje teološke teme razlaga mojstrsko poljudno. Strletove predstavitve Gospodovih in Marijinih praznikov v cerkvenem letu so “srčika” njegove teologije.

V svojih spisih o posvetitvi Mariji ob mnogih drugih avtorjih prof. Strle najpogosteje navaja sv. Ludvika M. Grigniona de Montfort  in sv. papeža Janeza Pavla II.. Poljskega papeža Karla Wojtyło skupaj z njegovim rojakom sv. Maksimilijanom Kolbejem prikazuje kot zgled življenja iz posvetitve Mariji. Poleg tega oriše tudi slovenskega mučenca bl. Alojzija Grozdeta, ki je ves gorel za Marijo in je dosegel venec mučeništva kot apostol Marijinega češčenja. Brez Strleta ne bi bilo Grozdeta.

V svojih spisih o posvetitvi Mariji dr. Strle posebej naglaša »svobodo Božjih otrok«, saj posvetitev Mariji izvaja iz »Marijinega duhovnega materinstva« in iz njenega “kraljevanja”. Posvetitev Mariji bralcem svojih spisov priporoča kot veliko pomoč za sveto življenje in spoznavanje edinega Odrešenika Jezusa Kristusa.

Iz spisov dr. Antona Strleta je razvidno tudi njegovo duhovno življenje, ki ga je posvetitev Mariji povsem zaznamovala. Vidno je, da je v življenju vedno združeval sveto ali klečečo teologijo z nadvse požrtvovalnim profesorskim in dušnopastirskim služenjem. Moč za svoje veliko življenjsko delo je zajemal iz posvetitve Mariji, kar se je odražalo v redni vsakodnevni meditaciji, molitvi rožnega venca ter obhajanju dveh glavnih zakramentov: svete evharistije in svete spovedi. Njegovi spisi bralcu tako znatno pripomorejo k poznavanju zdravega krščanskega nauka in k dobremu krščanskemu življenju.

V času priprave na škofijski misijon bi nam prav gotovo vsaka topla in prisrčna pobožnost do Matere Božje pomagala odpreti vrata Kristusu. Marija je vrata, skozi katera je Kristus stopil iz nebes na zemljo; edini Kristus – Odrešenik, ki ga poznamo, pa je vedno in povsod Marijin Sin. Prosimo jo da odpre naša vrata Kristusu, posebno s posvetitvijo njenemu brezmadežnemu srcu. Posvetitev Mariji je resen, v zbranosti storjen poskus dejanja ljubezni, in če se poskus posvetitve posreči, nastopi tisti trenutek večnosti v času, ki je pred Božjimi očmi odločilen za vso našo večnost. Naj se nam to dejanje posvetitve Mariji med škofijskim misijonom posreči – posebej po posredovanju Brezmadežne in sv. Ludvika Montfortskega, ki s svojo misijonsko metodo posvetitve Mariji navdihuje vernike že dobrih 200 let in je v časih, ki so bili veri nasprotni, vedno žel bogato žetev. Naj prosijo za nas vsi zveličani škofljani vseh stoletij, posebej tisti, ki so svoje dejavno krščanstvo med Rabo in Muro ter po Prleških goricah živeli iz posvetitve Jezusovemu in Marijinemu srcu. Naj prosijo za nas skupaj z Božjim služabnikom Danijelom Halasom, ki je za Marijino in Jezusovo srce prelil svojo kri.

Brezmadežno Srce Marijino bodi naše rešenje!

Andrej Lažeta

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 06.03.2018 - sreda, 06.03.2019

Priprava na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 petek, 09.03.2018 - sobota, 09.03.2019

Alojzijanski jubilej

Sveti sedež je določil, da se od 9. marca 2018, za obdobje enega leta, praznuje Alojzijanski jubilej. več ...


 sobota, 03.11.2018 - torek, 08.01.2019

Molitveni shodi

v škofijskem romarskem svetišču v Turnišču več ...


 nedelja, 02.12.2018 - ponedeljek, 24.12.2018

Adventna akcija

Otroci po župnijah so vsako leto v adventu spodbujeni k dobrodelnosti. več ...


 ponedeljek, 03.12.2018 - ponedeljek, 24.12.2018

Deli Jezusa

Advent več ...


 sreda, 12.12.2018 - nedelja, 23.12.2018

Velike spovedi v dekaniji Lendava

V pripravi na božič več ...


 petek, 21.12.2018

Halasov shod

V Veliki Polani več ...


 sreda, 26.12.2018

Sveta maša za domovino

Škof msgr. dr. Peter Štumpf bo daroval sveto mašo za domovino več ...


 sobota, 29.12.2018 - nedelja, 29.12.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 ponedeljek, 31.12.2018

Zahvalna sv. maša

pri klarisah v Turnišču več ...

Celotni seznam napovedi