Križev pot pri nas doma

 


Spoštovani starši! Zgodi se, da je kakšen dan v družini podoben pravemu križevemu potu. Lahko se začne že navsezgodaj, ko otrok nikakor ni mogoče spraviti iz postelje, ali ko se tik pred odhodom v šolo kateri od njih spomni, da je pozabil narediti domačo nalogo, pri kateri morajo nujno sodelovati starši, saj gre za njihov pogled na stvari, za njihovo mnenje ali pa bi moral poiskati in v šolo prinesti celo fotografijo iz družinskega albuma. V trenutku se stvari zapletejo in težko je presoditi, kdo je za kaj kriv, kdo komu kaj dolguje in kdo lahko kaj pomaga. Nastane nestrpnost, napetost, obtoževanje? In kaj to prinese?  Kvečjemu le nove težave, nove križe, nove in še večje napake, ki se lahko kažejo s prekrški na cesti, z zaostritvami odnosov doma in na delovnem mestu, v slabi delovni učinkovitosti. Skratka dan postane en sam križ, ki ne prinaša blagoslova ne nam, niti tistim, ki jih srečujemo.
Jezusov križ in premišljevanje postaj križevega pota, pa ima popolnoma drugačen namen. Želi nas osvoboditi stiske in bolečine, ki jo doživljamo ob neuspehih in zavračanju. Verjetno se sprašujete: Kako je to mogoče? Iz dveh razlogov. Prvič zaradi soočanja in sočutja s trpljenjem nekoga drugega, in drugič zaradi Božje milosti, ki prihaja po tem premišljevanju in molitvi.
Kako bi v letošnjem letu vere lahko v naših družinah dosegli ta dvojni učinek? Možnosti je gotovo veliko. Ena izmed njih je, da v postnem času na vidno mesto v vašem domu postavite postno znamenje, ki vas bo spominjalo na Jezusovo trpljenje in sprejemanje križa ter vabilo k sodeleženju pri učinkih križevega pota. Takšno znamenje je lahko sveča, ob katero položimo iz trnja spleteno krono,  žebelj in kladivo, kot znamenje zadajanja ran. Postno znamenje je tudi križ, položen na vijoličasto blago, ali pa Sveto pismo odprto na straneh Jezusove poti na Kalvarijo? Izberite tisto znamenje, ki vas bo, kot družino, vsak dan ali vsaj vsako nedeljo zbralo k skupni molitvi in premišljevanju o  vsebini postnega časa.  Molitev naj vsekakor vsebuje tudi pogovor o konkretnem življenju članov družine ter njihovem doživljanju povezanosti vere s premagovanjem neprijetnosti, ki so jih doletele. Kot družina pa lahko sprejmete tudi sklep, k uresničitvi katerega si boste v postnem času se posebej prizadevali, pa najsi bo ta v obliki odpovedi ali pa v obliki dobrih del, ki jih boste kot družina pa tudi kot posameznik opravljali v postu. 
Postno znamenje je lahko tudi postni križ s petimi svečami, kakor ga je za lanski postni čas pripravil g. Tomaž Bric v okviru Odbora za družino. Opremil ga je tudi s knjižico Postni čas v naši družini (najdete jo lahko tudi v elektronski obliki na spletni strani murskosoboške škofije: http://www.skofija-sobota.si/postni-cas-v-nasi-druzini, povzeta pa je po gradivu ?Post pri nas doma?, Koper 2003). V njej je ponujenih kar nekaj konkretnih  oblik molitve in misli, ki vas bodo peljale skozi postni čas. Avtor predlaga, da bi poleg pogovora o vsakdanjih stvareh, namenili vsaj nekaj časa tudi izključno molitvi, ki lahko poteka na sledeči način: 
? Ustvarimo vzdušje zbranosti, molka, pričakovanja, pozornosti. 
? Oče ali mama prižge ustrezno število sveč.
? Pokrižamo se in zapojemo (ali počasi preberemo) katero izmed postnih pesmi.
? Voditelj (oče ali mama) moli desetko žalostnega dela rožnega venca ali posamezno postajo križevega pota. Namesto zgolj molitve lahko skupaj z otroki narišemo prizore posamezne skrivnosti rožnega  venca ali postaje križevega pota.
? Kratek čas ostanemo v tišini. Voditelj naj nekajkrat, vsaj enkrat na teden, spomni na sklepe, ki smo jih naredili na začetku posta.
? Molitev sklene z vzklikom: ?Molimo te, Kristus, in te hvalimo.? Ostali odgovorite: ?Ker si s svojim  križem svet odrešil!?
Od prve postne nedelje do petka pred peto postno nedeljo bomo molili rožni venec določene skrivnosti žalostnega dela rožnega venca. Od sobote pred peto postno nedeljo pa do velikega petka bomo molili križev pot (14 dni 14 postaj). Sveto  tridnevje (veliki četrtek, petek in sobota) ima posebej  močno vsebino.  Če je le mogoče, se kot družina udeležite obredov v župnijski cerkvi.
Dragi starši! Prepričan sem, da bo velika noč, če bomo skozi postni čas hodili skupaj v veri, molitvi, premišljevanju in sprejemanju trpljenja, velik blagoslov in potrditev naše vere. Vere, ki bo več, kot le zunanja pripadnost župniji, saj bo naše osebno izkustvo življenja in poti, ki jo hodimo z Bogom in drug z drugim. Zgled, ki ga boste s tem dali svojim otrokom, bo močnejše pričevanje od vseh videofilmov o Jezusom življenju in trpljenju ter več kot vse kateheze in župnikove pridige. Vsakdanje težave in križi se nam bodo tako spremenili v priložnost, da bomo lahko drug drugemu pomagali nositi bremena življenja. In veliko manj jih bo, če jih bomo pomagali nositi in ne nalagati drug drugemu. Blagoslovljen postni čas vam želim!

Franc Zorec

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 02.08.2020 - nedelja, 06.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota po epidemiji več ...


 ponedeljek, 17.08.2020 - petek, 21.08.2020

Duhovne vaje za duhovnike

od 17. do 21. avgusta 2020 več ...


 petek, 21.08.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 sobota, 29.08.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 petek, 04.09.2020 - torek, 08.12.2020

Molitveni shodi

ob prvih sobotah več ...


 nedelja, 06.09.2020 - nedelja, 13.09.2020

Teden molitve za duhovne poklice 2020

Teden molitve za duhovne poklice bo potekal od 6. do 13. septembra 2020. več ...


 petek, 25.09.2020 - petek, 02.10.2020

Vpis v Katehetsko pastoralno šolo

Vpis v študijsko leto 2020/2021 Katehetsko pastoralne šole več ...


 nedelja, 27.09.2020

Slomškova nedelja 2020

Letošnje praznovanje Slomškove nedelje bo na Bizeljskem. več ...


 sobota, 14.11.2020

MLADINSKI FESTIVAL V SLOVENIJI

DOGODEK JE PRESTAVLJEN ZA NEDOLOČEN ČAS več ...

Celotni seznam napovedi