Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kristus bo prišel, da dokončno odpravi vse hudo in bo zavladalo božje kraljestvo pravice in ljubezni. Prizadevajmo si, da bomo med dobrimi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Brezje - Škofova pridiga

nedelja, 11.02.2018


Spoštovani bratje frančiškani, sobratje duhovniki, dragi preskušani bratje in sestre, dragi romarji in vsi, ki ste z nami preko valov Radia Ognjišče!

Iz različnih koncev smo prišli na Brezje k nebeški Materi Mariji - vsak s svojo življenjsko zgodbo, mnogi pa tudi z boleznijo. Prišli smo k Materi Mariji, da v njeno srce položimo naše izmučeno telo in utrujeno dušo. Prosimo jo, da nas pri tej oltarni daritvi priporoči svojemu Sinu Jezusu.

Božja beseda nam danes spregovori o težki bolezni gobavosti. To je bolezen zaznamovanosti. Gobavci so vedno bili izločeni in zavrženi ljudje, ki niso smeli živeti z zdravimi. Še danes je ponekod tako, kjer se ta bolezen pojavlja. Vzroki za takšno izolacijo niso samo v higieni, ampak so jo poskušali upravičevati celo s teološkim značajem. Na gobavce so vedno gledali kot na tiste, ki jih je celo Bog zavrgel. Gobavi bolniki naj ne bi imeli zavetja, tolažbe in pomoči niti pri Bogu.

V Mojzesovi skupnosti, ki se je izvila iz egiptovskega suženjstva, so očitno smatrali, da si je gobavi bolnik sam nakopal bolezen. To je bolnika delalo nečistega. V puščavi je vode zelo malo in je zato toliko težje skrbeti za higieno. Odgovornost vsakega posameznika je bila zapovedana na najvišji stopnji opreznosti. Sumničenja zato tudi ni manjkalo. In kadar se pojavi bolezen, se pojavijo tudi mnoga vprašanja, zakaj se je ta bolezen pojavila (prim. 3 Mz 13, 1-2.44-46). Bolezen tako postane še težja. Bolj kot telo, boli duša. Človek, ki je zavržen zaradi bolezni, je najbolj ponižan in je najbolj žalosten človek. Bolečina takega človeka je dvojna in zato gromozanska in nepojmljiva.

Vsi smo sicer odgovorni za svoje zdravje, nikdar pa ne vemo, kdaj se to zdravje lahko poslovi od nas. Nemalokrat tudi takrat, ko nismo bedeli nad zdravjem in smo ga mogoče celo nehote zanemarili. Vedno je bilo preveč dela v službi, preveč doma. Tudi duhovniki se težko ustavimo in si vzamemo čas, da bi bolj negovali svoje zdrave.
Očitek, ki v nas kljuje, da nismo šli pravočasno na zdravniški pregled ali da se nismo držali navodil zdravnika, je lahko zelo nadležen. Kaj vse bi dali, če bi se lahko vrnili v preteklost in popravili svoje ravnanje, da ne bi sedaj bili bolni! Nemalokrat pomislimo na čudež.

Jezus ga je očitno storil tudi v današnjem primeru ozdravitve gobavca. Bolnik Jezusa ni prosil, naj ga ozdravi. Prosil ga je, naj ga očisti. Bolnik se je hotel vrniti nazaj med svoje ljudi. Ni več zmogel prenašati izoliranosti. Jezusu se je ta bolnik zasmilil in ga je ozdravil. To je storil tako, da se je gobavca dotaknil. S tem je prekinil z Mojzesovo tradicijo izločitve gobavcev in uvedel povsem novo ravnanje. Jezusu je pomemben vsak človek: bolan ali zdrav, grešen ali pravičen, zavržen ali sprejet. Jezus se ne boji, da bi se od koga okužil ali da bi zaradi koga bil omadeževan in bi zato prišel na slab glas.

Zakaj se Jezus ni držal Mojzesovih pravil o gobavcih? Zato, ker je bil sočuten. Ni sicer hotel, da bi se novica o tem čudežu razširila, zato je ozdravljencu prepovedal govoriti o tem. Naročil mu je samo, naj se pokaže duhovnikom, da bo zopet sprejet v skupnost zdravih ljudi (prim. Mr 1, 40-45).

Koliko se ponekod moli za ozdravitev od težke bolezni, darujejo se svete maše, ljudje delajo pokoro, čudeža pa ni in ni. Prihaja do obupa, nekateri zaradi jeze in razočaranja zapustijo Boga. Čudeža pa je lahko deležen nekdo, ki je komaj veren ali pa sploh ne veruje. Tudi človek, ki je doživel čudež, mora enkrat umreti. Življenje rešujejo samo nebesa. Kdor je čudežno ozdravel, še ni varen pred peklom. Človek, ki je upal na čudež, pa ga ni ozdravel, a je vero vseeno ohranil, je pridobil večno življenje. Čudež lahko pomaga ali pa ne pomaga do vere. Vera ni odvisna od čudeža. Resnična vera se Bogu samo priporoča. Vera vse prepušča Bogu. Če pa se zgodi čudež, vera to vzame na znanje.

V četrtek 11. februarja 1858, ob 11. uri opoldne - danes je torej 160 let -  je bil v Lurdu turoben in mrzel dan. Pri Soubiroujevih je zmanjkalo drv. Doma so zmrzovali. Bernardka in njena sestra Marija ter še nekaj deklic so jih šle iskat k votlini Massabiel (kar pomeni Stara skala). Pri tej skali so se pogosto pasle svinje in so sežigali krvave in gnojne preveze iz bližnje bolnišnice.

Lurška votlina je bila takrat gobav kraj -  zavržen in nedostojen. Bog je ta kraj preuredil v kraj prihoda Tiste, ki je sama sebe imenovala, da je Brezmadežno spočetje. Človeška nemoč ter brezmadežno veličastje nebes, sta se soočili v tej lurški votlini. Prijazna, mlada in lepa Gospa v čudovitem oblačilu, se iz skrivnostne svetlobe v votlini sklanja k 14-letni Bernardki, jo nagovarja in ji daje čutiti svojo veliko ljubezen. Bernardka zaradi svoje revščine in nepomembnosti na ta dan postane glasnica Božjega sočutja do vseh, ki bodo odslej prihajali pred lurško votlino ali pa bodo samo o njej slišali, oziroma brali.

Od takrat do danes je tudi Lurd zgodba o tem, kako se Jezus po svoji Materi Mariji še vedno dotika naših bolezni. Kljub temu, da je Bernardka videla Brezmadežno Gospo, ji bolezen ni bila prihranjena. Čudovita Gospa je Bernardki dejala: »Obljubljam vam, da vas ne bom osrečila na tem svetu, ampak na drugem.« Bolezen je spremljala Bernardko celo življenje in proti koncu se je celo stopnjevala. Pri tem jo je mučil še satan, ki prav nič ni popuščal s svojimi fantazijskimi vsiljevanji. Ob svoji smrtni uri je Bernardka ponovno doživela prikazanje Brezmadežne Gospe. Bernardka ji je izrekala: »Ljubim te, ljubim te!« Ob besedah: »Zdaj in ob naši…«, je Bernardka svojo dušo izročila v roke Brezmadežne Gospe, da jo je pospremila pred sočutnega Odrešenika in Sodnika vsega stvarstva, Jezusa.

Bernardka na sebi ni doživela čudež ozdravitve. Doživela pa je, kako je bolezen dotik Jezusove roke, ki dušo očiščuje duhovne gobavosti, telo pa spreminja v kraj Božjega srečavanja z nami. Brezmadežna Gospa je v Lurdu, pa tudi tukaj na Brezjah znanilka slave nebes, ki bolezen spreminja v zmagoslavje nad silami pekla in smrti.
Papež Frančišek je za letošnji svetovni dan bolnikov svojo poslanico naslovil z Jezusovimi besedami, ki jih je izrekel na križu Materi Mariji in učencu Janezu: »Žena, glej, tvoj sin…Glej, tvoja mati! In od tiste ure jo je učenec vzel k sebi« (Jn 19, 26-27). Papež pravi, da so Jezusove besede vir Marijine materinske poklicanosti v odnosu do vsega človeštva. Marija je postala Mati učencev svojega Sina, skrbela je zanje in za njihovo pot.

Kdor hoče biti Jezusov učenec, mora Marijo prepoznati za svojo Mater, pravi papež Frančišek. Vsi smo poklicani, da Mater Marijo povabimo na svoj dom, da tam kot Mati skrbi za nas. Marijina materinska skrb tako preide na vso Cerkev. Vsi mi smo Jezusovi učenci in zato nas Jezus kliče, da skrbimo drug za drugega. Papež Cerkev ponovno imenuje »poljska bolnišnica«, ki sprejema vse tiste, ki jim je življenje zadalo rane. Jezus je svoji Cerkvi podaril moč ozdravljenja. V tej moči boste dragi preskušani bratje in sestre sedaj prejeli zakrament bolniškega maziljenja. Tako po papeževih besedah Cerkev odgovarja na Jezusov dar in se zaveda naloge, da bolnim prinaša Gospodov pogled, poln nežnosti in sočutja. Papež vabi župnijska občestva in druge zdravstvene ustanove, da z novim poletom opravljajo pastoralo zdravja. Pri tem so vredne občudovanja, podpore in posnemanja tiste družine, ki ljubeče in vztrajno skrbijo za svoje kronične bolnike ali močno prizadete otroke, starše in sorodnike. Zdravniki in medicinske sestre, duhovniki, posvečeni možje in žene, prostovoljci, družine in vsi tisti, ki skrbijo za bolne, se tako udeležujejo tega cerkvenega poslanstva.

Papež Frančišek se dobro zaveda, da Cerkev potrebuje posebno milost, da bi se lahko izkazala za vredno evangeljske naloge služenja bolnim. Tudi apostol Pavel v prvem pismu Korinčanom zagotavlja, da ne išče svoje koristi, ampak hoče ugoditi vsem (prim. 1 Kor 10, 31-11,1). Pri tem Cerkvi pomagajo molitve k Materi Mariji.

Dragi bratje in sestre! Marija Pomagaj iz Brezij naj z nami hodi, da bomo v sočutju drug do drugega posnemali Jezusa. Tako je naše upanje, da bomo deležni slave poveličane Cerkve v nebesih, upravičeno. 
- amen
+Peter Štumpf, sdb.

Ankete

Naslovnico Stopinj 2018 krasi fotografija župnijske cerkve iz:

Ljutomera  3  10%
Apač  1  3%
Gornjih Petrovec  2  7%
Kuzme  2  7%
Lendave  14  50%
Hotize  2  7%
Kobilja  4  14%
Skupaj glasov:  28  

Ostale ankete


10.01.2019Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
12.03.2018Kako je naslov križevega pota Slovencev ob Muri, avtorja Lojzeta Kozarja ml.?
04.04.2017O čem govorijo Zlata zrna v 97. številki škofijskega glasila Poti k Bogu?
13.01.2017Kdo je avtor članka v Stopinjah 2017 z naslovom Človekova pot svetosti?
17.11.2016Kako je naslov akademije ob 10. obletnici škofije?
18.08.2016Kako je naslov razstave ob 10. obletnici škofije?
09.04.2016Kje bo sklepna slovesnost ob škofijskem misijonu?
05.02.2016Kdaj bo slovesnost ob 10-letnici škofije Murska Sobota?
16.12.2015Katera cerkev je na naslovnici Stopinj 2016?
29.08.2015Kdaj se bo začel škofijski misijon?
10.04.2014Geslo škofijskega misijona je:
06.02.20148.obletnica ustanovitve škofije bo:
18.12.2013Kdo je avtor članka z naslovom Od kod izraz zmožna Gospa vogrska?, ki je objavljen v Stopinjah 2014?
25.11.2013Kdaj praznujemo 100-letnico Novin?
01.07.2013Kje je osrednje Marijino svetišče v soboški škofiji?
25.03.2013Kje bo osrednja vseslovenska slovesnost ob 1150-letnici prihoda sv. Cirila in Metoda v naše kraje
12.12.2012Katere po vrsti so STOPINJE 2013?
06.12.2012Kdaj bo potekal škofijski misijon?
29.10.2012Kje bo potekal letošnji Škofijski klic dobrote?
07.09.2012Na ravni vesoljne Cerkve se 11. oktobra 2012 začne:
14.08.2012Kdo je vodil slovesnost v Turnišču ob sklepu Klarinega leta?
27.07.2012Sklep čigavega leta bomo obhajali v nedeljo, 12. avgusta 2012?
25.04.2012Kateri župnijski zavetnik je predstavljen v 75. št. Poti k Bogu?
13.04.2012Kje bo 21. aprila 2012 potekal Škofijafest?
23.03.2012Katero obletnico ustanovitve Škofije Murska Sobota praznujemo 7. aprila 2012?
13.02.2012V katerem kraju naše škofije bodo svoje poslanstvo opravljale sestre klarise?
23.01.2012Na katero versko revijo ali časopis ste naročeni?
16.01.2012Kje bo potekalo ekumensko srečanje v soboto, 21. januarja 2012?
09.01.2012Kje bo potekalo letošnje škofijsko srečanje kolednikov?
16.12.2011Kje je bilo letošnje škofijsko advetno srečanje mladih?
21.11.2011Kje je bil 19.11. blagoslovljen kip Jožefa Klekla ml.?
28.09.2011Kdaj ste nazadnje prebrali kakšno knjigo?
12.09.2011Koliko časa v vaši družini posvetite skupni molitvi?
24.08.2011Kje bo v soboto, 10.9.2011 potekal škofijski molitveni dan za duhovne poklice?
22.08.2011Katera župnija pripravlja Halasov shod 21.9.2011?
04.07.2011V katerem kraju je cerkev Marijinega Vnebovzetja?
14.06.2011Kje je bil rojen Božji služabnik Danijel Halas?
19.04.2011Kje bo letos potekala binkoštna vigilija?
08.03.2011V katerem kraju, ki je povezan z Božjim služabnikom Danijelom Halasom, je postavljen križev pot?
15.01.2011Kako se imenuje glasilo murskosoboške škofije?
27.12.2010Kje bo škofijsko srečanje kolednikov v soboto, 15. januarja 2011?
20.11.2010Kaj se začenja 28. novembra 2010?
08.10.2010Koliko skrivnosti ima rožni venec?
18.09.2010Kako je ime voditelju Pastoralne službe v škofiji Murska Sobota?
02.08.2010Kdo je avtor prispevka v Stopinjah 2010 Blagor tebi, Blatenski Kostel?
01.07.2010Katera župnijska cerkev je posvečena sv. Heleni?
28.05.2010Kdo je letošnji novomašnik iz MS škofije?
10.04.2010Letos je 100-letnica rojstva katerega znanega duhovnika?
17.03.2010Kdaj bo škofijski evharistični dan?
17.02.2010Kako se imenuje prvi dan postnega časa?
18.01.2010Kakšno je geslo novega soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa?
04.01.2010Katera cerkev krasi naslovnico Stopinj 2010?
30.11.2009Kaj je geslo prvega soboškega škofa in novoimenovanega mariborskega nadškofa pomočnika msgr. dr. Marjana Turnška?
22.11.2009Kaj je geslo tedna Karitas (22.-29.11.2009)?
15.11.2009Kaj je Goran Merica postal v nedeljo, 15. novembra 2009?
03.11.2009Po katerem duhovniku se imenuje Dom starejših v Beltincih?
03.10.2009Kje je na ogled razstava Boj proti veri in Cerkvi?
16.09.2009Kdo je zavetnik učiteljev, vzgojiteljev, kmetov...?
05.09.2009Kdaj bo Slomškovo slavje v Mariboru?
20.08.2009Kaj pomeni svetopisemska kratica: Rim?
04.08.2009Kje bo škof msgr. dr. Marjan Turnšek vodil slovesnost na praznik Marijinega Vnebovzetja?
05.07.2009Kdaj je umrl sv. Metod, zavetnik škofije Murska Sobota?
15.06.2009Komu je posvečena stolnica v Murski Soboti?
18.05.2009Kako se imenuje pobožnost v mesecu maju v čast Božji materi Mariji?
20.04.2009Kateri župnijski zavetnik je predstavljen v 63. številki Poti k Bogu?
27.03.2009Kako se imenuje prireditev za mlade, ki bo v soboto, 18. aprila v Murski Soboti?
23.02.2009Kakšen naslov je nosil letošnji 39. katehetski simpozij, ki je potekal tudi v Kančevcih.
16.01.2009Kakšen dogodek je bil 11. januarja 2009 v stolnici ?
25.11.2008Kakšna je najprimernejša barva sveč na adventnem venčku?
28.10.2008Kaj praznujemo 1. novembra
21.09.2008Katerega leta je bil škof Slomšek razglašen za blaženega?
09.09.2008Se boste udeležili molitvenega denva za duhovne poklice v Turnišču v soboto, 13. septembra?
25.08.2008Koliko let je Avguštinova mati Monika zvesto molila za spreobrnjenje svojega sina?
21.07.2008Kdo je zavetnik murskosoboške škofije ?
26.06.2008V katerem kraju je murskosoboška škofija praznovala svojo drugo obletnico?
17.06.2008V katerem kraju v Sloveniji je od 12. do 22. junija milostni kip Fatimske Marije?
29.04.2008Kdaj in kje bo Slovenski pastoralni dan?
22.04.2008Ali ste že prejeli zakrament sv. birme?
02.04.2008Ali verujete v Jezusa Kristusa?
21.03.2008Kdo je snel Jezusovo telo s križa?
10.03.2008H kateremu kraju se je Jezus že bližal, ko je začela vsa množiča učencev z močnim glasom veselo hvaliti Boga in govoriti: Blagoslovljen kralj...? (pravilen odgovor išči v Lk 19)
03.02.2008Kdaj začnemo postni čas?
27.01.2008Kakšno nedeljo smo praznovali 27.01.2008
06.01.2008Kako je naslov zbranim delom Danijela Halasa?
19.12.2007Kakšna se vam zdi škofijska internetna stran?
08.12.2007Kateri svetnik je v 4. stoletju opeval Devico Marijo kot »polno milosti, vso čisto, vso brezmadežno, vso brez krivde«?
25.11.2007V kateri župniji bo Klic dobrote za murskosoboško škofijo?
18.11.2007Teden od 18.-24. novembra se glasi:
01.11.2007Kdaj smo bili zaznamovani v Jezusa Kristusa? (odgovor najdete v škofovi pridigi na praznik vseh svetih).
23.10.2007V kateri župniji je murskosoboška škofija slovesno praznovala misijonsko nedeljo?
18.09.2007Katera župnija je letos praznovala 200 letnico?
04.08.2007Katero božjepotno cerkev bo škof Turnšek v mesecu avgustu razglasil za osrednje romarsko središče?
23.07.2007Katero obletnico posvetitve cerkve obhaja 26. julija 2007 stolna cerkev sv. Nikolaja v M. Soboti?
25.06.2007H kakšni molitvi je škof Turnšek povabil vernike v zahvali ob koncu sv. maše na slovesnoti prve obletnice škofije? (pravilen odgovor najdete na tej spretni strani)
02.06.2007Kako imenujemo pobožnost na čast Jezusovemu Srcu?
11.05.2007Ali obiskujete šmarnice?
01.05.2007V maju častimo Devico Marijo z
19.04.2007Kako je naslov prve okrožnice papeža Benedikta?
09.04.2007Kako je bilo ime enemu izmed učencev, ki sta šla v Emavs?
06.04.2007Katere so Jezusove zadnje besede na križu?
04.04.2007Katera tri olja škof blagoslovi oz. posveti?
24.03.2007Teden družine:
13.03.2007Katere so tri Božje kreposti?
17.02.2007Kako se imenuje prvi dan posnega časa?
Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 06.03.2018 - sreda, 06.03.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 petek, 09.03.2018 - sobota, 09.03.2019

Alojzijanski jubilej

Sveti sedež je določil, da se od 9. marca 2018, za obdobje enega leta, praznuje Alojzijanski jubilej. več ...


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 petek, 18.01.2019 - petek, 25.01.2019

Teden molitve za edinost kristjanov 2019

»Prizadevaj si za pravičnost, da boš živel« (5 Mz 16,20) več ...


 ponedeljek, 21.01.2019

Halasov shod

V Veliki Polani več ...


 nedelja, 27.01.2019

Srečanje ob nedelji Svetega pisma

v Lendavi več ...


 ponedeljek, 28.01.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 sobota, 02.02.2019

Molitveni shodi

v škofijskem romarskem svetišču v Turnišču več ...


 nedelja, 03.02.2019

Srečanje družin

v Kančevcih več ...

Celotni seznam napovedi