Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Če bi se kdaj poglobil v to, kakšna vrednota je Bog, kakšna brezmejna ljubezen in dobrohotnost, ti srce ne bi dalo, da bi se odvrnil od njega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Škofova božična pridiga

sobota, 25.12.2021


Božična pridiga murskosoboškega škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa.

 

Božič, zmagovalec nad vsemi strahovi.

Dragi bratje in sestre!

Z velikim veseljem vas pozdravljam v Kristusu. Zaradi epidemije novega korona virusa lansko leto nismo mogli priti k polnočni sveti maši. Letos pa smo kljub varnostnim ukrepom, ki še trajajo, vendarle lahko prišli.

Majhen Jezušček v betlehemski štalici je glavni protagonist božiča. Brez njega božiča ni. Za Marijo in Jožefa ter pastirje je Jezušček navdih za življenjski smisel. Vsi ti so ga namreč kot Boga počastili v sveti noči; pozneje pa so ga kot Boga počastili tudi sveti Trije kralji.

Pa vendar za nosečo Marijo in njenega moža, svetega Jožefa, v betlehemskih prebivališčih ni bilo prostora. Jožefovi sorodniki in drugi betlehemski meščani so vedeli, da je Jožef bil prvorojenec očeta Jakoba, ki je izhajal iz Davidove rodovine, in je zato med Judi bil edini zakoniti naslednik kralja Davida.

Starodavne svetopisemske prerokbe so napovedovale, da bo iz Davidove rodovine izšel kralj, ki bo zavladal vsem narodom. Betlehemski meščani so vedeli, da Jožef ni ta kralj. Poznali so ga kot brata, kot meščana, kot tesarja, kot preprostega človeka. Slutili pa so, da bi ta kralj lahko bil otrok, ki ga je pod srcem nosila Jožefova žena Marija.

V tej slutnji pa je obstajala velika grožnja. Častihlepni in kruti kralj Herod se je tega otroka bal, ga iskal in ga je hotel uničiti. Herod je bil prepričan, da mu bo ta otrok odvzel prestol in oblast. Betlehemčani so to vedeli. Zato Jožefa in noseče Marije niso hoteli sprejeti pod svojo streho, ker so se bali Herodove maščevalne roke. Herod je namreč imel povsod nastavljene vohune, tudi v Betlehemu. Strah je Betlehemčane povsem paraliziral. Zaradi strahu niso bili sposobni solidarnosti, temveč so gledali samo nase. Če bi bili solidarni, bi se znali primerno obvarovati tudi pred Herodom. Pri tem bi jih krepila moč, ki bi jo lahko dobili od Boga, če bi sprejeli pod svojo streho Jezusa, Marijo in Jožefa.

Sedanja situacija pri nas in po svetu je zelo podobna strahovom betlehemskih meščanov. Strahu je povsod zelo veliko. Strah nas je korona virusa, strah nas je epidemije, strah nas je beguncev, strah nas je drug drugega. Povsod občutimo grožnjo. Mnogi so se zaprli vase in v svoje domove. Bojijo se zase. Izbiramo vse mogoče načine, da bi preživeli. Tudi proti korona virusu se cepimo zato, da bi preživeli in ne cepimo se za to, da bi preživeli.

Pred nekaj tedni nas je še dodatno vznemirila Evropska komisija z namero, da ukine božič, da ne bi nekristjani zaradi božiča občutili diskriminacije. Namesto božiča bi naj praznoval kar 'nek praznik'. Papež Frančišek je zgrožen opozoril, da so to že poskušali razni diktatorji, pa niso uspeli.

Božič je in bo doma v družini, kjer se imajo radi, in kjer so doma Jezus, Marija in sveti Jožef. Prav je, da čimprej izgine 'kičasto trgovinski božič'. Naj ga kar imajo tisti, ki Jezusa, Marijo in svetega Jožefa hočejo izbrisati iz civilizacijskega spomina.

Božič je božji in zato ga Bog ne bo izpustil iz svojih rok. On ga skrbno varuje za vse, ki verujemo, da so Jezus, Marija in sveti Jožef naši sopotniki na poti vere.

Božič nas ne more prepustiti temi nevednosti o tem, kdo smo in kam gremo. Smo bratje in sestre v Jezusu in zato sinovi in hčere življenje ljubečega Boga, ki nam je namenil neskončnost bivanja pri sebi. Zato ne živimo v strahu. Živimo v veri in v upanju, da je Bog nenehno z nami.

Angeli na betlehemskih poljanah so opogumljali pastirje, naj se ne bojijo, kajti to noč se je na tem kraju rodil Odrešenik, ki je Kristus, Gospod (prim. Lk 2, 10-11). Nebesa nam tako sporočajo, da je božič zmagovalec nad vsemi strahovi.

V teh nesigurnih časih vam, ki se veselite božiča, pa tudi bratom in sestram v Evangeličanski in Pravoslavni cerkvi in pripadnikom drugih ver, bolnim in trpečim, brezpravnim, prestrašenim in jokajočim izrekam svojo sočutno bližino in v molitvi na vas kličem Božjo pomoč.

Naj vam bodo blagoslovljeni in tolažilni božični prazniki. V novem letu želim več medsebojne povezanosti in želje, da iščemo to, kar nas povezuje in nam prinaša skupno dobro!

- amen

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 16.01.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 torek, 18.01.2022 - torek, 25.01.2022

Teden molitve za edinost kristjanov 2022

Od 18. do 25. januarja 2022. več ...


 nedelja, 23.01.2022

Nedelja Božje besede

V nedeljo, 23. januarja 2022 več ...


 sobota, 29.01.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 nedelja, 30.01.2022

Srečanje zakonskih skupin

v Kančevcih več ...

Celotni seznam napovedi