Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Duhovnikom je Bog zaupal v oskrbovanje največji zaklda, ki ga imamo ljudje na tem svetu, to je vero." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  

Poznanovec - Slovesnost ob godu sv. papeža Janeza Pavla II.

sobota, 23.10.2021


G. škof msgr. dr. Peter Štumpf je vodil evharistično slovesnost ob godu svetega papeža Janeza Pavla II. v Poznanovcu na Hrvaškem.V soboto 23. oktobra, so se verniki skupaj z duhovniki zbrali v Poznanovcu na Hrvaškem (župnija Brezmadežnega spočetja Blažene Device Marije, Mače) na slovesnem evharističnem slavju ob praznovanju spomina sv. papeža Janeza Pavla II., v čast katerega je bila v Poznanovcu zgrajena podružnična cerkev. Slovesnost je na povabilo domačega župnika Marka Toplaka, skupaj z duhovniki vodil soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Na začetku svete maše je župnik Marko Toplak, pozdravil vse zbrane župljane, pa tudi vse romarje s svojimi duhovniki, v prvi cerkvi v zagrebški nadškofiji, posvečeni svetemu papežu Janezu Pavlu II. Pozdravil je tudi g. škofa msgr. dr. Petra Štumpfa ter mu in vsem zbranim prenesel pozdrave, molitveno in duhovno bližino zagrebškega nadškofa kardinala Josipa Bozanića.

V pridigi se je škof Peter Štumpf zahvalil za povabilo g. župniku in za dovoljenje g. kardinalu, da je lahko vodil sveto mašo ter izpostavil, da je papež Janez Pavel II. pomembno označil našo pot vere s svojo pastoralno in učiteljsko besedo, saj se je že v njegovem življenju čutilo, da je svetnik. Ob spominu na srečanje z neko Italijanko, ki je v molitvi prosila za pomoč sv. Janeza Pavla II. za svojega sina, je izpostavil, da lahko vsak človek čuti neizmerno in neutrudno bližino svetega papeža, pri čemer je sklenil, da je sveti Janez Pavel II. bil papež človeških src.

Škof Peter Štumpf je izpostavil, da je bil sveti Janez Pavel II. velik prijatelj in zlati most med Hrvati in Slovenci, ker je dobro poznal starodavne etnične korenine naših narodov. Rad je obiskoval pomembne kraje katoliške vere naših ljudstev tako, da nas je nenehno vabil in spodbujal, da na široko odpremo vrata Kristusu in k hoji po poti svetosti. Sveti Janez Pavel II. nam je pokazal, da je svetost cilj vsakega kristjana. Svetost ni privilegij za nekatere, ampak priložnost za vse.

Škof Peter Štumpf je ob koncu pridige poudaril, da smo Hrvati in Slovenci močno povezani v čaščenju nebeške Mater Marije. Vse je povabil prihodnje leto, 8. oktobra, na romarsko srečanje Slovencev in Hrvatov, ki bo v Škofiji Murska Sobota, v škofovi rojstni župniji Beltinci. Tam se bomo ponovno povezali kot bratje in sestre v Kristusu. Pridružili se nam bodo tudi Madžari, ki tam živijo z nami in tudi nekateri iz njihove matične domovine.

Ob koncu svete maše se je župnik Marko Toplak zahvalil dragemu Bogu, ki nam je omogočil, da smo v veselem občestvu obhajali spomin na svetega Janeza Pavla II., ter se zahvalil številnim župljanom, ki so sodelovali pri organizaciji slovesnosti. Prav tako se je zahvalil vsem župljanom in romarjem ter duhovnikom za prihod in molitev. Ob sklepu srečanja se je župnik zahvalil voditelju slovesnosti msgr. dr. Petru Štumpfu za njegov prihod v Poznanovec, pa tudi za vse molitve in spodbudne besede v današnjih izzivalnih časih ter za pričevanje o povezanosti med hrvaškim in slovenskim ljudstvom. Predstavniki župnije so škofu Petru Štumpfu izročili kip sv. Janeza Pavla II., da ga bo trajno spominjal na občestvo Cerkve ter našo povezanost.

FOTOGRAFIJE

Besedilo in foto: Jasmin Pristušek

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 ponedeljek, 22.11.2021 - nedelja, 28.11.2021

Teden Karitas

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 22. novembra, do nedelje, 28. decembra 2021. več ...


 sobota, 27.11.2021

Srečanje za mlade

Srečanje za mlade v Martjancih več ...


 nedelja, 28.11.2021 - petek, 24.12.2021

Advent

ADVENT začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje, ki bo letos  28. novembra več ...


 sobota, 04.12.2021

Predbožična Budimpešta

Romanje mladih v Budimpešto. več ...

Celotni seznam napovedi