Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Bog je pravičen. Gotovo je, da tisti narodi, ki se borijo proti Bogu, ki preganjajo sveto Cerkev in njene duhovnike, ne bodo dosegli končne zmage." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Novinarska konferenca - pastoralne spodbude

torek, 05.12.2017


Novinarska konferenca ? pastoralna dejavnost škofije

Pastoralno prizadevanje v drugem letu po škofijskem misijonu je naravnano na svetost. Že v minulem letu smo ob zgledu svetniških kandidatov prebujali zavedanje, da je svetost poklicanost vsakega kristjana. Na škofijskih in tudi župnijskih srečanjih smo redno vključevali molitev za beatifikacijo božjega služabnika Danijela Halasa in Alojzija Kozarja ter tako krepili vero v njune svetniške kreposti in zaupanje v njuno priprošnjo pri Bogu. Poleg teh dveh svetniških likov smo po župnijah skušali najti še druge osebe, ki so v svojem življenju kazale izrazitejše verske kreposti, ki jih je bilo moč opaziti v njihovi skrbi za družino, delo, cerkev. Poleg duhovnikov, ki so navadno nekoliko bolj opazni v svoji dejavnosti, želimo spodbuditi k iskanju svetniških kreposti med očeti in materami, med osamljenimi in preizkušenimi ? ter  tako pokazati, da je svetost res poklicanost in možna pot vsakega človeka.
Posebno področje prizadevanja za svetništvo in prenos vere na mlajše generacije, je skrb za dobro pripravo in obhajanje zakramenta svetega krsta. Čeprav se zavedamo, da ima družina z majhnim otrokom veliko dela in opravil, ki se vrtijo okrog skrbi za dojenčka, želimo vendarle omogočiti, da bi priprava na krst njihovega otroka bila priložnost za poglobitev vere v celotni družini. Priprava na krst prvega otroka bo poleg priprave v župniji omogočila srečanje staršev, ki se pripravljajo na krst otroka, tudi na dekanijski ravni. Priprava naslednjih otrok na prejem krsta pa bo lahko potekala tudi v družini na njihovem domu ter bodo v pripravo in pogovor o veri vključeni vsi člani družine. Spodbuda obhajanje svetega krsta v nedeljo pri sveti maši pa predstavlja pomembnost vključenosti v občestvo, kjer bo novokrščenec živel in dobival zglede verskega življenja.
Vendar krst nikakor ni konec intenzivne skrbi za vero, kajti za versko življenje so zelo pomembna prav prva leta otrokovega življenja. Zato je v letošnjem pastoralnem letu poudarjeno ustvarjanje priložnosti, da bi starši z otroki od krsta do začetka osnovnošolske kateheze imeli čim več možnosti, da se vključijo v občestvo vernih v svoji župniji in tako ustvarijo potrebne pogoje za rast vere njihovih otrok in vere v njihovi celotni družini. Na študijskem srečanju članov ŽPS je bilo izrečenih veliko predlogov, o katerih se bodo v okviru župnije pogovorili in odločili, katere bodo v tem letu uresničili.
Prizadevanje za svetost se kaže tudi v pastoralni skrbi za mlade, saj njihova vera, ki so jo ohranili v osnovnošolski dobi, brez osebne vključenosti v občestvo vernih vrstnikov, zelo težko preživi. Župnija je zato poklicana, da omogoča vključevanje mladim preko animatorskih skupin, skavtov, sodelovanja pri Karitas, mladinskem pevskem zboru ? ter jih spodbuja za vključevanje v dogodke na župnijski in dekanijski ravni.
Področje duhovnih poklicev je prav tako odraz vere in svetosti. Ob spraševanju KDO bo vodil mnogovrstne pastoralne dejavnosti na župniji, iščemo odgovor v mnogih zavzetih in pripravljenih laikih v okviru Župnijskega pastoralnega sveta, Župnijske karitas, zakonskih skupin in drugih malih skupin, ki ustvarjano občestva, kjer je omogočena osebna rast in prebujanje v odgovornost za druge. Vendar to za življenje v Cerkvi ni dovolj, saj je potrebno tudi zakramentalno življenje. KDO bo delil zakramente, ko je duhovnikov in diakonov vedno manj? In KDO se bo odločil za duhovniški ali redovniški poklic, ko je ta poklic tako malo cenjen med ljudmi? V murskosoboški škofiji verjamemo, da Bog še vedno kliče fante in dekleta v svojo službo, zato bomo v tem pastoralnem letu poživili molitev pred Najsvetejšim vsak četrtek pred sveto mašo in duhovniki bomo ob prvih četrtkih darovali sveto mašo za nove duhovne poklice. Z vključevanjem vernikov v to molitev bomo obenem spodbujali pozitivno naravnanost do duhovniškega in redovniškega poklica ter med starši večali pripravljenost, da svoje otroke pustijo in spodbudijo v to službo.

Na področju dobrodelnosti bomo ohranjali projekte, s katerimi skrbimo za topel obrok hrane socialno šibkim ter streho nad glavo materam in otrokom v materinskem domu. S projektom predelave rabljenih oblek bomo nudili potrebnim obleko ter omogočili zaposlitev nekaj šiviljam, ki so ostale brez službe. Pomemben vidik karitativne pomoči, ki ga bomo uresničevali, so tudi obiski bolnih in ostarelih ter prinašanje svetega obhajila tistim, ki več ne morejo v cerkev. Ustanavljanje in ohranjanje skupin za starejše je prav tako pomemben projekt karitativne dejavnosti po župnijah.

Sprotne pobude kakor tudi poročila pastoralnih dejavnosti lahko spremljate na spletni strani škofije http://www.skofija-sobota.si .

Hvala.


Dr. Franc Zorec, voditelj Pastoralne službe

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 01.01.2023 - ponedeljek, 01.01.2024

Dom duhovnosti v Kančevcih

Program v letu 2023 več ...


 sobota, 27.05.2023 - sobota, 26.08.2023

Dogodki za mlade 2022-23

ŠOM MS pripravlja dogajanje za mlade več ...


 sreda, 31.05.2023

Molitev za sinodo

tudi po župnijah v soboški škofiji več ...


 četrtek, 08.06.2023 - nedelja, 11.06.2023

Duhovni seminar

v Murski Soboti več ...


 sobota, 10.06.2023

Katehetska olimpijada 2022/23 - finale

Na temo Božji služabnik Danijel Halas. več ...


 sobota, 17.06.2023 - nedelja, 18.06.2023

Forum za dialog in mir na Balkanu

17. in 18. junija 2023 več ...


 sobota, 24.06.2023

Srečanje misijonarjev v domovini

v Črensovcih več ...


 nedelja, 25.06.2023 - četrtek, 21.12.2023

Halasovi shodi 2023

Romarski shodi več ...


 nedelja, 25.06.2023

Halasov shod v Črensovcih

ob obletnici rojstva in krsta Božjega služabnika Danijela Halasa več ...


 ponedeljek, 26.06.2023 - četrtek, 29.06.2023

Molitev za nove duhovne poklice

po dekanijah več ...

Celotni seznam napovedi