Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kdor je bil kdaj hudo lačen - ima sočutje z lačnimi. Bolnik najbolj razume bolnika. Trpini so najbolj velikodušni. Ubogi najbolj radodarni." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov 1. knjige za vse generacije o B.s. Danijelu Halasu?
  Mučenec ob Muri
  Dober in nezlomljiv
  Prekmurski heroj
  Mučenec živi
  Skrivnostni junak
  Polansko zrno
  Poteptani cvet
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Gornja Radgona: Sprejem Luči miru

nedelja, 16.12.2012


V nedeljo, 16. decembra 2012, je v Slovenijo prispela Betlehemska Luč miru. Ob tej priložnosti je v Gornji Radgoni potekalo adventno srečanje mladih mariborske metropolije. V uvodnem delu so se mladi družili na božičnem bazarju. Ves čas je bila možnost za prejem zakramenta sprave. Sledila je sveta maša, ki jo je ob somaševanju duhovnikov vodil škof msgr. dr. Peter Štumpf, ki je v pridigi nagovoril zbrane:

Na adventni poti našega pričakovanja Gospoda Jezusa nas še vedno spremlja Janez Krstnik. Niti malo ni popustljiv v svojih zahtevah. Iz puščave doni glas, ki drami ljudi. Kaj neki mora biti v tem preroškem kričaču, da se ne pusti utišati? Da se ne utrudi? Zakaj ga nihče ne podkupi in ga pridobi na svojo stran, da bi nehal pridigati in motiti Heroda, Herodiade, senilnega cesarja Tiberija?
Ogenj, ki žari v njegovih besedah, je neugasljiv. Odkod ta ogenj? Kdo ga prižiga? Janez Krstnik je moral doživeti resničnost tega, o čemer je govoril prerok Sofonija: ?Gospod, tvoj Bog je v tvoji sredi, tvoj močni rešitelj? (Sof 3, 17). Kdor izkusi Boga živo, osebno, ljubeče in dokončno, mora kričati v svet to, kar razum spozna kot resnico, kar srce nosi kot zaklad.
Zahteve Janeza Krstnika so takšne, ki bi se jih kralji in cesarji morali za svoje podložnike samo veseliti: ?Kdor ima dve suknji, naj ju deli s tistim, ki nima nobene, in kdor ima živež, naj stori prav tako? Ne terjajte več, kakor vam je ukazano? Nikomur ne grozite in nikogar ne izsiljujte, ampak bodite zadovoljni s svojo plačo?. To so v bistvu norme, nujne za funkcioniranje v družbi.
Janez Krstnik je dobro vedel, da samo krst z vodo ne zadostuje za spremembo človeka in posledično tudi družbe. Potrebno je še mnogo več: Sveti Duh in ogenj. Ta, ki prihaja, je močnejši kot Janez Krstnik. Prihaja, da nas pomiri, razveseli, opogumi. Ta, ki prihaja,  krščuje s Svetim Duhom in ognjem.
V Gornji Radgoni sprejemamo Luč miru iz Betlehema. Sprejemamo jo za soboško in celjsko škofijo ter mariborsko nadškofijo. Dragi prijatelji, kaj boste počeli s to lučko, ko jo boste odnesli domov? Jo boste postavili na okno vaše sobe in čakali da dogori in proti novemu letu ugasne? Jo boste postavili na mizo ob adventnem venčku, da bo lepše v stanovanju, bolj prijetno? Zakaj ste prišli po to betlehemsko Luč miru? Morate si odgovoriti!
Ta mesec se po vsej naši domovini, trgih, mestih, sedaj celo že vaseh prižiga tudi druga luč, ki grozi, sežiga podobe povsem konkretnih ljudi. Ob teh obrazih so nizkotni napisi, ki grozijo z likvidacijo teh oseb. Ne glede na to, kdo so ti ljudje, kakršnakoli je že njihova odgovornost za naše propadlo gospodarsko, finančno in celo moralno stanje, so to vendarle ljudje. Še vedno imajo svoje človeško dostojanstvo. Nemoralno, nekrščansko je sežigati njihove podobe, jim groziti z likvidacijo, tudi če samo moralno ali politično. Ni res, kot poročajo mediji, da večina protestov proti krivicam, revščini, korupciji poteka mirno. Potekajo v sovraštvu! To sovraštvo pa prižiga nek nov plamen. Plamen strasti, ki neti in širi nova psihična in fizična nasilja.
Tako se tudi demokracija spreminja v svoje lastno nasprotje. Dve grški besedi: Demos pomeni ljudstvo, kraiten pa vladati. Oboje skupaj demokratia. Vendar s takšnimi ravnanji, kot smo jim priča v zadnjem času demokracija postaja demon-kratia. Demon pomen hudiča, torej vladavina hudega duha, ki pa je kraljestvo sovraštva, nasilja, kapitala, slave in egoizma. Izkoriščanje revežev za dosego političnih ciljev neke skrite elite je najbolj nizkotno in podlo dejanje. To bi Slovenci morali spregledati. Sveto pismo omenja demona tudi kot diabolos. To je prevod hebrejske besede satan. Diabolos pomeni tistega, ki toži in razdira edinost med Bogom in ljudmi. Diabolos razdira skupnosti, razdira celo družbene sisteme in civilizacije. Diabolos je spravil do oblasti Hitlerja, Stalina in mnoge druge diktatorje. Pred diabolosom bežimo v varstvo Boga.  Kdor se Bogu zaupa, se mu ni treba bati diabolosa.
Kakšna pa mislite je razlika med Ognjem Svetega Duha, ki nam ga daje pri krstu Jezus in peklenskim ognjem? Samo v tem, da tiste, ki v srcu sovražijo, ogenj Božje ljubezni neizmerno žge. Bog jih vabi k ljubezni in odpuščanju, oni pa so zakrknjeni in tega nočejo. In to je peklenski ogenj, ki jim povzroča neizmerne duševne in duhovne bolečine. Tistim pa, ki ljubijo, Ogenj Svetega Duha blažilno in prijetno boža dušo in duha, jih razsvetljuje, da lahko sami postanejo luč ljubezni, upanja in miru drugim.
Vera v Jezusa Kristusa je hkrati vera v človeka. Jezus nikoli ne obupa nad nikomer. Vedno daje novo priložnost. Betlehemska luč miru se ne sme razširiti v nove požare nemirov po trgih, ulicah ali celo domovih.
Tisti, ki hoče danes nesti betlehemsko luč miru domov, ima dolžnost.
1. Opozarjati tiste, ki še zmorejo razumnosti, da je metati granitne kocke v policiste, sežigati podobe drugih, kričati nizkotna gesla, nekrščansko in neevangeljsko. Uničevati privatno ali družbeno lastnino za dosego sicer upravičenih ciljev je sebično in strahopetno dejanje.
2. Če je le mogoče se zberite na trgu pred cerkvijo in ob primerni priložnosti, recimo že 21. decembra, ko napovedujejo vseslovensko vstajo ali prihodnjo nedeljo ali pred samo polnočnico ali 26. decembra na praznik svetega Štefana, ko pri nas v Sloveniji praznujemo Dan samostojnosti in enotnosti, priredite takrat molitveni shod. V rokah imejte betlehemsko Luč miru in molite ter pojte svete pesmi za mir, duhovno in gmotno blaginjo v naši domovini. Zanimivi bi bili transparenti: Mi hočemo ljubiti ? Mi hočemo odpuščati ? Molimo za vse, ki trpijo krivice, revščino ? Bodimo živi in ne mrtvi ?
3. V naši soboški škofiji smo že prejšnjo nedeljo po župnijah pričeli molitvene shode za mir, duhovni in gmotni blagor naše domovine pri sestrah klarisah v Turnišču. Vse do 16. januarja 2013, vsak večer ob 18. uri, priroma ena župnija k enourni molitvi pred Najsvetejšim za našo domovino. Molitev pripravijo sestre. Tako se bo v tej molitvi v dobrem mesecu zvrstilo vseh 36 župnij. Vabljeni tudi vi, dragi mladi, da se z vašimi župniki udeležite te molitve.
4. Ob betlehemski lučki miru se zbirajte po domovih, soseščinah molite za duhovno in moralno prenove tudi Cerkve na Slovenskem
5. Zberite pogum in odnesite betlehemsko lučko miru tudi na vaše domače občinske urade,  krajevne skupnosti, policijske postaje, vojašnice, zdravstvene domove, domove počitka, v vrtce, šole, v bolnišnice, tudi v druge družbene ustanove. Skratka tja, kjer so ljudje v službi skupnih dobrin.
Dragi prijatelji, prepričan sem, da lahko v teh dneh storite zelo veliko dobrega. Voljo, pogum in tudi drznost morate imeti. Bodite kot Janez Krstnik, ki je bil prerok v puščavi in klical ljudi k spreobrnjenju in pokori.
Kdor je krščen s Svetim Duhom in ognjem, umre zaspanemu, grešnemu, staremu človeku. Ta sveti Ogenj požge plevel strasti in lakomnosti, da bi zraslo novo življenje, ki pa prihaja od Svetega Duha. Novo življenje je nova kvaliteta. To je življenje z Gospodom Jezusom, ki prihaja. Jezus vas izziva. Ne pustite, da dogodki med nami gredo naprej z nasiljem. Prinašajte mir v te situacije nasilja, ognja, požiganja podob in rušenja V to situacijo prihaja betlehemska Luč miru. Ona je simbol ognja Svetega Duha, ki prihaja brez hrupa, vpitja in groženj. Prihaja tiho in nežno. Prihaja tja, kjer je največ teme, greha ali pa skritega trpljenja.
Današnja, tretja adventna nedelja se imenuje nedelja veselja ali bolje, nedelja zadovoljstva. Apostol Pavel nas danes v pismu Filipljanom dobesedno roti: ?Bratje in sestre, veselite se v Gospodu zmeraj; ponavljam vam, veselite se. Gospod je blizu? (Fil 4, 4-5).
Kaj to pomeni, da je Gospod blizu? Veselimo se, da se je Bog pred dva tisoč leti oblekel človeško naravo. Veselimo pa se tudi, ker se še vedno rojeva v sveti evharistiji, ki je hrana za naše novo življenje. Tudi to drugo rojevanje je resnično, živo in za nas učinkovito, saj nas spreminja v nove, Kristusove ljudi. Kratko rečeno: Kristusovo rojstvo se je že zgodilo in Kristusovo rojstvo se še dogaja. To pomeni, da življenje nenehno kipi iz Kristusa. Zato je on živa voda, ki edina daje neminljivo življenje. Kristusovo rojevanje je nenehno porajanje življenja. Sam pravi, da je prišel zato, da bi mi imeli življenje v izobilju. Samo življenje je lahko vzrok za veselje.
Veselje pomeni čustvo, ki je posledica duhovnega bogastva. Tudi ubogi, bolni, ljudje na robu družbe so lahko veseli, ker jim Gospod Jezus napolnjuje dušo z milostjo, ki presega spoznanja in zadovoljstva.
Mati Marija je v polnosti posedovala takšno veselje. Čeprav je njeno dušo prebodel meč bolečin, to ni odgnalo veselja nad tem, da je Božja mati, da jo Jezus ljubi in da ona ljubi vse nas. Takšno duhovno veselje prihaja iz dveh virov.
Prvi vir je gotovost, da je Bog vedno zvest in se nikdar ne izneveri svojim obljubam. Naš Bog je Bog besede. Besede, ki drži in je nikdar ne prelomi. Bog se ne kesa svojih obljub.
Drugi vir duhovnega veselja pa je v naši zvestobi Bogu. Potrebna je velika potrpežljivost, nezlomljivo zaupanje. Sposobni moramo biti premagovati preizkušnje. Trmasto se soočati z nadlogami. Skratka, ne popustiti!
Dragi prijatelji! Ne bodite čreda ali masa, ki jo vodijo neznanci, skriti za internetnimi mrežami in sporočili. Nihče nima pravice delati nasilja nad vašimi odločitvami. Nihče vas ne sme manipulirati! Bodite svobodni! Vi sami zase se lahko odločate za dobro, za mir. Človek, ki se ni naučil ljubiti, je zgrešil svoje življenje. Dosti lažje je hoditi v množici, vpiti in groziti, kot pa sam prebijati maso ljudi in delati svoje korake, ki jih obvladuje močna volja, jih vodi zdrav razum in osmišlja plemenito srce.
Vsak od nas pušča v tem svetu svojo sled. Ni vseeno, kaj zapuščam tukaj. Odgovoren sem, da moja sled za seboj pusti življenje in ne smrt. Nekaj lepega in ne grdega. Svet je prepleten za našimi sledmi. Velimo lahko storim, da se svet okrog mene spremeni na bolje, kajti samo jaz lahko dobroto naredim vidno in otipljivo. Tega ne morem prepustiti drugim. Začeti moram pri sebi.

Dragi prijatelji! Korajžno naprej za Kristusom, s Kristusom in v Kristusu. On naj bo v vas in vi bodite v Njem. Blagoslovljen božič Vam želim.

dr. Peter Štumpf
soboški škof

LUČ MIRU IZ BETLEHEMA

FOTOGRAFIJE

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 četrtek, 07.09.2023 - ponedeljek, 01.07.2024

Katehetska olimpijada 2023/24

o Božjem služabniku Alojziju Kozarju ob 25-letnici smrti več ...


 nedelja, 04.02.2024 - nedelja, 22.09.2024

Priprava na zakon 2024

V letu 2024 več ...


 nedelja, 18.02.2024 - nedelja, 24.03.2024

Križev pot na Hotizi

vsako nedeljo v postu ob 16. uri več ...


 sreda, 21.02.2024 - sobota, 21.12.2024

Halasovi shodi 2024

Halasovi romarski shodi v letu 2024 več ...


 četrtek, 22.02.2024 - petek, 03.05.2024

Trimesečni program za žalujoče

V Radencih od 22. februarja do 3. maja 2024 več ...


 sobota, 24.02.2024 - sobota, 31.08.2024

Grad - Molitveni shod

Molitveni shod po Medžugorski duhovnosti več ...


 sobota, 02.03.2024

Postno srečanje ŽPS

v Lendavi več ...


 sobota, 09.03.2024 - sobota, 11.05.2024

Lendava - Maša in molitev

Maša in molitev za ozdravljenje notranjih ran več ...


 sobota, 09.03.2024 - sobota, 16.03.2024

Priprava na zakon - v Lendavi

za Dekanijo Lendava v Lendavi več ...


 sobota, 09.03.2024

Plenum Škofijske karitas

V soboto, 9. marca 2023 v Veržeju več ...

Celotni seznam napovedi