SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Trpljenje je zdravilno, nas napravi boljše: sočutnejše, prizanesljivejše, razumevajoče, odpornejše (kakor hrast v viharju)." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - polnočnica

četrtek, 24.12.2009


Na Božič, 25. decembra, je nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek daroval polnočno sveto mašo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti.

Škofu je stregel diakon Goran Merica. Somaševali so: generalni vikar msgr. Franc Režonja, dr. Karel Bedernjak, stolni župnik Ivan Krajnc in stolni kaplan Gregor Šemrl.
Pol dvanajstih so mladi iz domače župnije izvedli Božičnico.


Besedilo, zvok in foto: Roman Markrab

Galerija fotografij ( Božičnica ) >>>

Galerija fotografij ( Polnočnica ) >>>

Pozdrav: stolni župnik Ivan Krajnc >>>

Pridiga: nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek >>>

Uvod v Oče naš: dr. Karel Bedernjak >>>

Pozdrav miru: generalni vikar msgr. Franc Režonja >>>

Zahvala: stolni župnik Ivan Krajnc >>>


Homilija  apostolskega administratorja murskosobške škofije msgr. dr. Marjana Turnška pri polnočnici v stolnici v Murski Soboti.

Murska Sobota - stolnica, božič - polnočnica 2009

Dragi duhovniki in diakon, drage sestre redovnice, dragi bratje in sestre: Glejte, oznanjam vam veliko veselje! Začenjamo s praznovanjem letošnjega rojstnega dne našega Odrešenika!

Tudi letos nam božično praznovanje prav sredi noči, ko se noč prevesi v dan, in v času zimskega preobrata, ko se tema najdaljših noči pričenja postopoma umikati svetlobi dneva, sporoča: Bog ne zapušča sveta! Ostaja z nami kot naš Odrešenik! Dokler bo obstajal svet, ne bo nikoli prenehala aktualnost angelove vesele vesti – evangelija iz tiste betlehemske noči: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus, Gospod« (Lk 2,10). Kajti On je in ostane Pot (Jn 14,6) izhoda iz »dežele smrtne sence« (Iz 9,1); samo po njem se pride k Očetu. Kako nocoj verniki živo čutimo Pavla, ki je po svoji zablodi, da bi dosegel odrešenje s svojo dejavnostjo in gorečnostjo vse do ubijanja, dojel ljudomilost Boga, ki se je v ljubezni izničil za človeka. Pavel, nato goreče predan oznanjanju, kot nekoč Titu danes nam polaga na srce, naj se odpovemo brezbožnosti in posvetnemu poželenju; in se odločimo za razumnost, pravičnost in pobožnost! To slednje naj vodi življenje sedanjega veka (prim. Tit 2,12).

Ob letošnjem praznovanju rojstva Jezusa Kristusa me posebej močno nagovarja zgodovinsko dejstvo, s katerim je evangelist Luka postavil Jezusovo rojstvo v prostor in čas: »Tudi Jožef je šel iz Galilije, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem« (Lk 2,4). Bog se je kot človek rodil v kraju z imenom Betlehem, kar pomeni »Hiša kruha«. Zakaj me letos to tako živo nagovarja? Predvsem zato, ker je že s tem nakazal, da želi postati za nas »kruh življenja«. In v sveti evharistiji je tudi postal resnični »kruh za življenje sveta«. Predvsem pa je k pozornosti na to dejstvo pripomoglo tako pereče pomanjkanje kruha v najrazličnejših oblikah, ki ga mnogi med nami v tem času krize občutijo. Ob letošnjem božičnem praznovanju zato ne moremo spregledati podaljšanih vrst prosilcev osnovne pomoči pred vrati Karitasa in drugih dobrodelnih ustanov; letos ne moremo mimo naraščajočega števila brezposelnih, ne mimo mnogih stečajev podjetij in stisk podjetnikov… ne moremo mimo bolečega povečevanja družinskih stisk in osebnih tragedij prav zaradi grozeče revščine. Boleče je, da na svetu mnogim primanjkuje vsakdanjega kruha v vseh oblikah, tako telesnega kot tudi duševnega in duhovnega kruha, kajti človek ne živi samo od materialnega kruha, ampak tudi od kruha ljubečih odnosov, dobre besede in toplih družinskih zavetij. Kljub temu, da je svet dovolj bogat za vse, ostajajo nekateri v revščini, drugi v pomanjkanju in na obrobju.
V tej situaciji novih stisk še bolj razumem, zakaj se je Bog želel roditi v majhnosti, sredi revščine; v kraju z imenom Hiša kruha. S tem sporoča, da želi biti s človekom tam, kjer je stiska največja, lakota najbolj kruta; in tam želi postati človekov »Kruh za življenje«.

Prav sredi krize, ki je lahko za človeštvo priložnost za prevrednotenje življenjskih vrednot, je k resničnemu, ne navideznemu, reševanju nastalih razmer pred kratkim povabil papež Benedikt XVI., ko je v luči krščanskega socialnega nauka velike in male tega sveta pozval, da naj iščejo etične in moralne rešitve v gospodarskih sistemih po načelu »ljubezni v resnici«, ki je še posebej velik izziv »v razvijajočem se in vseobsegajočem svetu globalizacije«. »Samo z ljubeznijo, razsvetljeno z lučjo razuma in vere, je mogoče slediti ciljem razvoja, obdarjenim z bolj človeško in počlovečujočo vrednostjo. Delitev dobrin in virov, iz katere prihaja pristen razvoj, zagotavlja poleg tehničnega napredka in pristnega sožitja tudi sposobnost ljubezni, ki zlo premaguje z dobrim (prim. Rim 12,21) ter vzpostavlja medsebojno povezanost vesti in svobode« (Ljubezen v resnici, t. 9). Za takšen celovit razvoj, ki človeku pomaga vedno bolj kvalitetno živeti na telesni, duševni in duhovni ravni, se je učlovečil Bog sam.

V času, ko se v Cerkvi na Slovenskem pripravljamo na evharistični kongres, je božič en sam izziv, da ga posnemamo v solidarnosti do soljudi ter usmerimo vse skupne moči, da si dobrine sveta razdelimo tako, da bo vsak imel pravični del, primeren svojemu delu in trudu ter bo mogel živeti v človeka dostojnih razmerah. Bog, ki postane kruh za nas in ostaja med nami kot evharistični kruh do konca sveta, nas kliče, da postajamo drug drugemu »kruh«, naše življenjsko okolje pa s tem sodobna »Hiša kruha« - sodobni Betlehem.

Ob zrenju v jaslice pa opazimo, da odmeva v naš slovenski prostor še eno pomembno božje sporočilo. Tam namreč ozremo sveto družino: mater Marijo, očeta Jožefa in otroka Jezusa. Bog ob učlovečenju sprejme za svoje normalno človeško zorenje družinske odnose, katerih temelj je zakonska ljubezen med Marijo in Jožefom. S tem nikogar ne obsoja, sporoča pa, kaj je za človeka naravni družinski »kruh«. Zato tudi Katoliška cerkev v Sloveniji v demokratični razpravi ob novem družinskem zakoniku ne nastopa proti nikomur; še najmanj proti otrokom, ki že živijo v netradicionalnih sredinah – za njihovo enakopravnost država mora poskrbeti; kot svoje poslanstvo pa čuti, da posreduje v svet Božje razodetje o človeku in družini ter o celovitem razvoju človeka, ki si, če je zgolj tehnološko usmerjen, ni sposoben postaviti realističnih ciljev. Kristjani verujemo, da si resnice o človeku ne moremo poljudno prilagajati, kajti zapisana je v njegovo naravo po Stvarnikovi roki.

Ob božičnem praznovanju voščim vsem obilje Božjega kruha, ki naj vaše življenjsko okolje tudi v letu 2010 spreminja v današnjo Hišo kruha za ljudi, ki so lačni pristne ljubezni!
Voščilo pa je vabilo, da z veseljem postanemo kruh drug drugemu!
Naj mir in milost božične Božje bližine prepoji vse naše misli, besede in vsa dejanja, da bo naše življenje razglašalo: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji!« (Lk 2,14). Amen!

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 petek, 08.05.2020 - torek, 08.12.2020

Molitveni shodi

ob prvih sobotah več ...


 četrtek, 21.05.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 petek, 29.05.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 nedelja, 07.06.2020 - nedelja, 06.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota po epidemiji več ...


 sobota, 14.11.2020

MLADINSKI FESTIVAL V SLOVENIJI

DOGODEK JE PRESTAVLJEN ZA NEDOLOČEN ČAS več ...

Celotni seznam napovedi