Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Gospod uči: Pri molitvi najprej iščite Božje kraljestvo. Pa tudi prosite za vsakdanje potrebe. Pri molitvi je bistveno: Zgodi se tvoja volja." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Pismo novega škofa

ponedeljek, 21.12.2009


Škofovo pismo duhovnikom in vernikom murskosoboške škofije
na 4. adventno nedeljo, 20. decembra 2009

Spoštovani duhovniki, redovniki in redovnice, spoštovani bratje in sestre!
Danes bi vam v prvem pastirskem pismu rad spregovoril kot vaš novi škof. Sobrate duhovnike sem prosil, da vam ga preberejo. Naj vas najprej pozdravim z našim krščanskim pozdravom: Hvaljen bodi Jezus Kristus!
Bog me je poklical v družbo salezijancev sv. Janeza Boska. Kot očetu in učitelju mladine mu je Bog govoril po sanjskih videnjih. Mnoga so se na čudežen način uresničila. Tako je 30. maja 1862 svojim gojencem sporočil sanje o dveh stebrih.    
Na razburkanem morju je množica sovražnih ladij napadala veliko ladjo, ki jo je krmaril rimski škof – papež. V boju je bil papež najprej ranjen, nato smrtno zadet. Klici zmage in veselja sovražnikov so odmevali le kratek čas, saj je takoj drugi prevzel njegovo mesto in usmeril ladjo med dva mogočna stebra: na enem je bila hostija z napisom Rešitev vernih, na drugem pa Marija z napisom Pomoč kristjanov. Ko je ladjo privezal za ta dva stebra, se je morje umirilo, sovražniki pa so zgubili boj in so se njih ladje potopila. Ladjice, ki so branile papeža, so prav tako zasidrali med oba stebra.
Velika ladja je Cerkev, dva stebra sta Evharistija in Marija, ladjice, ki so branile Cerkev, pa so duhovniki, redovniki in redovnice, dobre krščanske družine ter drugi posamezni verniki in plemeniti ljudje ter skupine.
Papež Janez Pavel II. je na praznik Fatimske Matere Božje, 13. maja 1981, res padel pod streli atentatorja. Okreval je; čeprav od tistega trenutka bolan, je še 24 let krmaril ladjo Katoliške cerkve na razburkanem morju družbenih sprememb v Evropi in po svetu. Privezal jo je na Marijinem steber. Njegovo geslo je bilo: "Ves tvoj (Marija)!" Svojo rešitev pred smrtjo je pripisal varstvu Fatimske Matere Božje. Vstal je drugi papež, Benedikt XVI. Njegovo vodenje izpričuje, da ladjo Katoliške cerkve privezuje na steber Evharistije. Mnogi ga že imenujejo evharistični papež. Don Boskovo videnje tako dobiva zgodovinsko potrditev.
Murskosoboško škofijo bi lahko primerjali brodu, ki na Muri povezuje Prekmurje in Prlekijo. Dobra tri leta ga je krmaril prvi murskosoboški škof Marjan Turnšek. S predano vero v Jezusa Kristusa, z duhovno modrostjo in pastoralno zavzetostjo je s sodelavci in z vami, bratje in sestre, zasidral brod naše škofje med Evharistijo in Marijo. Sedaj odhaja na levi breg za nadškofa koadjutorja v mariborsko nadškofijo, jaz pa od tam, z desnega brega na levi breg, v Mursko Soboto za novega krmarja. Blagoslov vsemogočnega Boga naj krepi in opogumlja gospoda nadškofa Marjana. Z globokim spoštovanjem se mu zahvaljujem za ljubezen, trud in pričevanje Gospodovega brodarja. Mati Marija naj bo z njim v nadškofiji blaženega Slomška!
Tako kot brod na Muri nosita tudi našo škofijo dva čolna.
Prvi. V sredo, 9. decembra 2009, sem najprej pogledal v čoln, v katerem se vozijo duhovniki, redovnice in redovniki. V lepem številu smo se zbrali v murskosoboški stolnici, kjer smo z gospodom nadškofom Marjanom obhajali sveto mašo. Dejal sem jim: "Zelo si želim, da bi naša škofija bila Božje kraljestvo pravičnosti, miru in veselja. Ljudje v tej škofiji imajo vso pravico do tega in mi jim to moramo zagotoviti! Med nami se kot rubini lesketajo kaplje krvi, ki jih je zaradi zaveze med Bogom in ljudmi prelil Božji služabnik Danijel Halás. Kako ti rubini čudovito žarijo! Radi jih imajo naši ljudje, saj so odsev Jezusove Rešnje Krvi. Mučenec Halás je simbol vseh, ki si prizadevamo svoje življenje nasloniti na Jezusa."
Sobratje duhovniki, redovniki in redovnice, zasidrajte še močneje čoln duhovniške in redovniške skupnosti na stebra pobožnosti do Evharistije in Marije. Jezus pod podobama kruha in vina vam daje smisel, vas blagoslavlja, predvsem pa napravlja učinkovito vaše lepo, a odgovorno poslanstvo v duhovno korist in zveličanje vseh ljudi, ki so vam zaupani. Marija vam je vzgled z držo, ki jo je izrazila ob angelovem oznanjenju: "Glej, Gospodova služabnica sem, zgodi se mi po tvoji besedi" (Lk 1, 38). Naša medsebojna povezanost in ljubezen sta za vernike razpoznavno znamenje, ali se res ljubimo tako, kot nas je učil Jezus, preden je šel v smrt na križu (prim. Jn 13,34).
Drugi. V drugem čolnu ste vsi drugi verniki in prebivalci naše škofije. Strahoten val je sedaj pljusknil v ta čoln. Mnogi ste nenadoma ostali brez virov za preživetje. Pa tudi vse, ki ste še v službah ali doma na kmetiji, v gospodinjstvu, vas bremenijo vedno težje skrbi, ki vam jemljejo moči; v dušo se hitro prikradejo skrite temačne misli: Kako pobegniti od vsega tega? Kako hudo je za matere samohranilke. Kje vzeti sredstva za preživetje? Ponižane v osnovnem človeškem dostojanstvu se borite same s seboj: Kam iti prosit, kdo me sploh lahko še razume in kdo mi bo pomagal?
Mati Marija naj vam bo pomoč pri premagovanju stisk. Njeno življenje je bila ena sama preizkušnja. Mož Jožef je nad njo podvomil, ker ni vedel o njeni nosečnosti (prim. Mt 1,18–25). Jezusa je rodila v revščini betlehemskega hleva (prim. Lk 2,1–14). Pred Herodovo ubijalsko roko je morala z Jožefom in Jezusom zbežati v Egipt (prim. Mt 2,13–23). Živela je v preprostosti nazareškega doma (prim. Mt 2,19–23). Doživela je skrajno ponižanje pod križem svojega Sina (prim. 19,25–27). Vendar pa nikdar ni podvomila v Božjo previdnost in dobroto. Vse svoje upe, pričakovanja in hrepenenja, je stavila v Boga.
Žene, močneje se strnite okrog Matere Marije! Samo ob njej boste lahko pogumne za premagovanje življenjskih stisk. Prihajajte skupaj s svojimi možmi in tudi z otroki v njena svetišča v Turnišču, pri Gradu, na Tišini, v Veržeju in v Apačah – ne samo za praznike, ampak tudi v delavnih dneh. Ne pustite, da bi vas preizkušnje strle. Združujte se v solidarnosti. V svojih soseskah in službah bodite pozorne na to, kaj se dogaja. Pristopite, tudi če samo s hlebom kruha, do sosedovih. Čuteče srce in darujoče roke rešujejo življenja.
Pripravljamo se na evharistični kongres prihodnje leto 13. junija v Celju. Geslo kongresa je Evharistija, Božji dar za življenje. Možje, bodite varuhi življenja! Varujte ga od spočetja do naravne smrti. Naj vam bo nedeljska in praznična sveta maša duhovna hrana, ki vas pri tem podpira. Pustite, da se Jezus dotakne vašega srca, ko poslušate Božjo besedo, fizično pa pri svetem obhajilu. Ko greste od svete maše, pa se ga prav tako dotaknete, ko ljubite svoje žene in otroke ter skrbite za preživetje in varnost dóma. Če so vaše žene najžlahtnejša podoba Matere Marije, ste vi, možje, Jezusovi zastopniki v tej družbi.
Fantje in dekleta, vi ste posebno znamenje upanja za našo škofijo. Vaša vrednost ni v doseganju uspehov, ampak v tem, da sploh ste, da živite, da ste mladi; to, da se učite, razmišljate o poklicu, družini, otrocih – mogoče celo o vstopu v samostan ali v bogoslovje. Vse to so načini, kako postajate odrasli. V mladosti morate dati smisel svojim naporom, spoznati napake in odkriti vzroke svojih kriz in težav. Zaradi šolskih neuspehov, pa tudi razočaranj v čustvih, v slabi samopodobi, mnoge mlade zajameta malodušje in celo obup. Edini, ki lahko da ustrezen odgovor na vsa vprašanja skupaj s tolažbo, je Jezus Kristus. On bi vas rad nagovoril, zato vas čaka v besedi Svetega pisma. Njegovo srce trepeta za vas, zato vas vabi k nedeljski sveti maši. Hrepeni po vaši ljubezni, ko vas prosi za dobro delo v korist bližnjim. Odprite svoje srce Jezusu! Verjemite, da ne boste razočarani.
Ostareli in bolni, vi ste kot duhovni mehaniki, ki ohranjate varnost obeh čolnov in vsega broda. Z molitvijo, trpljenjem, boleznijo in onemoglostjo krpate razpoke, ki zaradi butanja uničevalnih valov nastajajo na obeh čolnih in brodu. Če ne morete ob nedeljah k sveti maši, naj pride duhovnik vsaj ob prvih petkih k vam na dom, da boste lahko obhajali sveto spoved in prejeli Jezusa v svoje srce. Jezusovo telo se namreč pri vsaki sveti maši lomi in podarja v neskončnost. Podobno se dogaja tudi z vami. Bolečine ne nehajo, ampak se množijo in krepijo, bolezen napreduje. Toda Jezus v vašem telesu množi svojo ljubezen do vas. Kolikor bolj je kdo ranjen in ponižan, bolan na duši ali telesu, toliko bolj ga Jezus ljubi. Tudi če se tega ne zaveda, je tako! Samo tako lahko Jezus v župnijah, redovnih skupnostih in družinah krepi ljubezen in obrne v milost očiščenja telesne bolezni in duševne razpoke ter čustvene rane, ki nastajajo tudi zaradi grehov in povzročajo žalost, razočaranje, nesmisel in obup. Roteče vas prosim, da svojo molitev, predvsem rožni venec, darujte za škofa in duhovnike za Božji blagoslov pri njihovem delu za duše vseh ljudi v škofiji.
Spoštovani duhovniki, redovniki in redovnice, spoštovani bratje in sestre! Z nedeljo Jezusovega krsta, 10. januarja 2010, ko bom ob 15. uri v murskosoboški stolnici umeščen za vašega škofa, bomo skupaj nadaljevali našo plovbo med Prekmurjem in Prlekijo. Gospod Jezus naj nam bo naklonjen z mirnimi in blagoslovljenimi časi. Če pa bi brzice postale bolj divje in valovi nevarni, se ne prestrašite: brod naše škofije je močno zasidran med Evharistijo in Marijo.
Gospod Jezus Kristus naj vas iz betlehemskih jaslic blagoslovi in v srcih prižge več upanja v letu 2010!

Mariji pod Logom v Turnišču izročam našo škofijo z molitvijo:
Mati Marija, tebi čast in slava, hvala in zahvala
za vse, kar smo od tebe prejeli!
Za naprej pa sprejmi našo gorečo prošnjo:
Ne nehaj biti naša Vodnica, Pomočnica in Tolažnica!
Tudi v prihodnje nas vodi s svojo roko,
kakor si vodila naše ljudstvo, duhovnike, narodne buditelje
in prvega murskosoboškega škofa Marjana!
Vso svojo vero, ljubezen in zaupanje
stavimo v prošnjo: S teboj, Mati Marija!
   
vaš novi škof
+ Peter Štumpf

Prevod v madžarščino

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 torek, 25.06.2019

Halasov shod

V Črensovcih več ...


 sreda, 26.06.2019

Maribor: Moj poletni dan

Namenjen je učencem, ki v tem šolskem letu zaključujejo 7. ali 8. razred osnovne šole. več ...


 petek, 28.06.2019 - sobota, 29.06.2019

Celonočno bdenje za nove duhovne poklice

Vabljeni, da se povežemo v molitvi za letošnje slovenske novomašnike in nove duhovne poklice. več ...


 sobota, 17.08.2019

Slovesno čez zlati most

Sv. maša ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom - Beltinci, 17. avgust 2019 več ...


 sobota, 19.10.2019

Krašić - Slovensko hrvaško srečanje

v rojstni župniji bl. Alojzija Stepinca več ...

Celotni seznam napovedi