Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Blagoslovljena družina je vrelec neizmerne zemeljske sreče." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov 1. knjige za vse generacije o B.s. Danijelu Halasu?
  Mučenec ob Muri
  Dober in nezlomljiv
  Prekmurski heroj
  Mučenec živi
  Skrivnostni junak
  Polansko zrno
  Poteptani cvet
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Škofov nagovor na 3. adventno nedeljo

nedelja, 17.12.2023


Nagovor soboškega škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa na 3. adventno nedeljo, 17. decembra 2023 – nedelja veselja

 

 

Kakšen je božični otročiček?

Tretjo adventno nedeljo imenujemo tudi nedeljo veselja, ki nam sporoča veliko upanje, da Odrešenik končno pride. Ne bo odlašal in ne bo se zamudil. Niti najmanj si ne pomišlja, da ne bi prišel. On je pričakovanje vseh narodov. Zato to nedeljo obhajamo zelo veselo, in v liturgičnih barvah, ki niso vijolične, ampak so rožnate barve. Se pravi, da od veselja smemo danes biti nekoliko prešerni, še bolj praznični.

Janez Krstnik nas spodbuja, naj Odrešeniku pripravimo pot, da bo lažje prišel. Pri tem je potrebna domačnost. Saj veste, kako veselo in lepo je tam, kjer družina pričakuje novorojenčka. V svojem domu so mu že namestili majhno posteljo, mizo za previjanje, pleničke, oblekico, igračke in še kaj bi se našlo. Otroci veselo pričakujejo novega bratca ali sestrico, mamica že težko čaka dan rojstva, saj je nosečnost zanjo postala že zelo težavna; oče pa vse to opazuje in razmišlja, kaj bi še moral postoriti, da bo vse lepo in prav.

Odrešenik prihaja kot naši novorojenčki. In tega se zelo veselimo. Prihaja v tišini in neopazno. Tišina je blagodejna za vsakega otroka. Otroci ne prenesejo hrupa. Tega se bojijo. To ni za njihova ušesa. Radi imajo spokojnost, mir, nežnost, pozornost in negovanje. Oni čutijo, da jih imamo radi, če smo do njih obzirni, zato so hvaležni in veseli.

Že zaradi tega ne moremo majhnega Jezusa sprejeti s hrupom, z veselicami in drugimi podobnimi rečmi. Tudi on si želi miru, tako kot vsi otroci. Želi slišati, da ga kličemo po imenu. V hrupu in trušču tega ne zmore.

Jezus je tudi odraščal v tišini Nazareta, v prijetnem domu matere Marije in njenega moža sv. Jožefa. Vendar je tudi zanj prišel čas, ko se je domača tišina morala umakniti njegovemu oznanjevanju Božjega kraljestva in javnemu delovanju. Takšen prelom se je zgodil, ko je o njem zelo glasno pričeval Janez Krstnik, ki je bil poln moči Svetega Duha. Ljudem je govoril, da je Jezus večji od njega. Mnogi niso razumeli, kdo je Jezus. Mislili so, da je Elija ali pa kakšen drug prerok iz Stare zaveze. Šele pozneje, ko so slišali njegove besede in videli velika dela, ki jih je storil, so nekateri počasi razumeli, da je Jezus Božji Sin. Janez Krstnik je bil tako zelo pošten, da je priznal, da je on samo njegov glasnik, pa čeprav v puščavi gluhote, otopelosti in trdovratnosti mnogih človeških src.

Sprejemanje Jezusa kot Boga je zelo zahteven proces. Ko je evangelist Janez proti koncu svojega življenja pisal evangelij, so se že pojavljali tudi taki kristjani, ki niso verjeli, da je Jezus resnično pravi Bog in pravi človek. Imeli so ga samo za človeka, ki ima nekakšne božje lastnosti, in ni enak Bogu v nebesih.

Evangelista Janeza, ki je bil Jezusov apostol, in je z njim živel tri leta, je to zelo vznemirjalo, saj je Jezusa videl umirati na križu, videl ga je, ko je vstal od mrtvih, pred tem pa je videl  njegove čudeže, videl je, kako je ozdravljal bolnike in obujal od mrtvih, slišal je njegove besede - in vse to je zapisal v svojem evangeliju.

Evangelist Janez zelo jasno pove, da je Jezus pravi Bog in pravi človek in zato ovrže vse dvome o njem. Janezov evangelij je kot nekakšna reportaža o Jezusu. Se pravi, da je v tem evangeliju napisano vse tako, kot je lahko pisal samo tisti, ki je bil z Jezusom in je videl, kaj je počel in slišal, kar je govoril.

In mi zaradi vere, ki jo je hotel v nas prebuditi evangelist Janez, torej Jezusov apostol, na božič pričakujemo prihod Jezusa, ki je Bog in človek. In ta Bog in človek je med nas prišel kot dojenček. To je tako čudovito, da smo čisto šokirani, hkrati pa nas to sili v smeh, če pomislimo, kakšni so novorojenčki, kaj vse počnejo, kako so nebogljeni, kako se hranijo, kako brbrajo, kako se smejejo, kako jokajo, kakšne grimase počnejo, kako se popackajo. Vse to je tudi naš božični novorojenček, ki je Bog in človek.

Pri vsem tem nam seveda pamet čisto odpove, ne pa vera, ki nas sili k premišljevanju, ponižnosti, sklanjanju nad tega čudovitega božjega in človeškega otročička in seveda hvaležnost, da mu pomenimo tako veliko, da nas vse hoče imeti za svoje brate in sestre.

Nedelja veselja nas postavi v situacijo: ali smo na splošno dobri, tudi do otročičkov ali pa nismo dobri. Dobri ljudje so zmeraj veseli, še posebej ob otročičkih, slabi pa so zmeraj čemerni, čeprav se delajo, da so veseli tudi do otrok. Oboje sorte ljudi živi skupaj. Temu se ni mogoče ogniti. Možno je, da se ob dobrih ljudeh hudobni spreobrnejo in tudi sami postanejo dobri. Možno pa je tudi, da hudobni hočejo uničiti vse: dobre in otroke. In tudi v to tragiko je vstopil Božji otročiček, ki so ga hudobni preganjali od rojstva in na koncu celo na križu umorili. In na koncu kaj je storil? Vstal je od mrtvih in nam prinesel veliko veselje, ker je z nami vedno in povsod.

Na nedeljo veselja, prosimo nebeškega Očeta za milost, da bi bili dobri. Le tako bomo lahko njegovega čudovitega Sina Jezusa tudi na božič sprejeli  z veseljem.

Naj nam bo blagoslovljena in blagodejna nedelja veselja.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 četrtek, 07.09.2023 - ponedeljek, 01.07.2024

Katehetska olimpijada 2023/24

o Božjem služabniku Alojziju Kozarju ob 25-letnici smrti več ...


 nedelja, 04.02.2024 - nedelja, 22.09.2024

Priprava na zakon 2024

V letu 2024 več ...


 nedelja, 18.02.2024 - nedelja, 24.03.2024

Križev pot na Hotizi

vsako nedeljo v postu ob 16. uri več ...


 sreda, 21.02.2024 - sobota, 21.12.2024

Halasovi shodi 2024

Halasovi romarski shodi v letu 2024 več ...


 četrtek, 22.02.2024 - petek, 03.05.2024

Trimesečni program za žalujoče

V Radencih od 22. februarja do 3. maja 2024 več ...


 sobota, 24.02.2024 - sobota, 31.08.2024

Grad - Molitveni shod

Molitveni shod po Medžugorski duhovnosti več ...


 sobota, 02.03.2024

Postno srečanje ŽPS

v Lendavi več ...


 sobota, 09.03.2024 - sobota, 11.05.2024

Lendava - Maša in molitev

Maša in molitev za ozdravljenje notranjih ran več ...


 sobota, 09.03.2024 - sobota, 16.03.2024

Priprava na zakon - v Lendavi

za Dekanijo Lendava v Lendavi več ...


 sobota, 09.03.2024

Plenum Škofijske karitas

V soboto, 9. marca 2023 v Veržeju več ...

Celotni seznam napovedi