Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Poleg tega je vedno mogoče - če pravičnost ni združena z ljubeznijo - da največja pravičnost postane največja krivica, to so vedeli že stari Rimljani." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

250 let Župnije Kapela

Na nedeljo malega šmarna je bilo v cerkvi sv. Magdalene na Kapeli praznično kot že dolgo ne. Napis nad vhodnimi vrati v cerkev: ?1763-2013, 250 let župnije? ter levo in desno ob njem plapolanje vatikanske in slovenske zastave je dal vedeti o praznovanju.

Predstavnik ŽPS g. Jože Tkalec je uvodoma omenil, da so že v petek zvečer doživeli slavnostni začetek tega praznovanja s koncertom klasične glasbe, ki je obiskovalce duhovno poglobil, višek praznovanja pa je danes na Gospodov dan - nedeljo, ki je tudi rojstni dan Božje in naše Matere Marije ter povedal, da je že leta 1763 na tem teritoriju bilo okrog 1500 ljudi. Župnijo je ustanovil graški škof Jakob Eberlin. Nekaj desetletij po ustanovitvi so naši predniki na mestu lesene kap?le zgradili cerkev, ki je še danes ponos kraja, župljanov in krajanov. V teh letih se je zvrstilo 24 župnikov in čez 60 kaplanov. Župnijo s središčem na Kapelskem vrhu krasi lepo svetišče, kot je zapisal pesnik, domačin iz Hrastja Mote, Kajetan Kovič.

Slavnostno sveto mašo je ob somaševanju salezijanskega inšpektorja mag. Janeza Potočnika, duhovnega rojaka Marjana Pučka in domačega župnika Antona Hribernika daroval škof mons. dr. Peter Štumpf, ki je povedal, da je danes resnično dan, ki ga je naredil Gospod, zato se zahvaljujemo za dolgo življenje. Omenil je sv. Magdaleno, ki jo je kot žensko, luč Božje milosti popolnoma spreobrnila, da je stopila na novo pot. ?Bog živi še mnoga leta in stoletja Kapelsko župnijo.?

Župnik Hribernik je v nagovoru poudaril pomen praznika. Že nekdaj so ljudje radi hodili na sprehode in izlete na grič h kap?li, tako, da je dobil kraj ime K?PELA, ki se omenja že leta  1280 v urbarju. Nova cerkev je bila zgrajena leta 1825, posvetil jo je graški škof Roman Sebastjan Zangerle ter daroval novo sliko cerkvene zavetnice sv. Magdalene. Rojak Pučko je omenil može v duhovnih poklicih, ki jih je v dveh in pol stoletjih dala molitev in priprošnja kapelskih faranov. Bilo jih je 15 on je 16-ti. V kolikor je Božja volja, naj se nadaljuje tudi postopek Apolonije Cigan, mučenice čistosti, ki je bila umorjena leta 1858 stara komaj 24 let.

Po odpeti zahvalni pesmi ?Hvala večnemu Bogu? je župnik Hribernik vse povabil na prijetno druženje pred župniščem ob domačih dobrotah gospodinj in dobri kapljici gospodarjev vina, ki ga po kapelskih gričih ne manjka.

FOTOGRAFIJE

Besedilo in foto: Dani Mauko

 

 

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 nedelja, 21.07.2019

Halasov shod

V Veliki Polani več ...


 ponedeljek, 29.07.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 ponedeljek, 29.07.2019

Romanje župnijskih gospodinj

na Roglo več ...


 sobota, 17.08.2019

Slovesno čez zlati most

Sv. maša ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom - Beltinci, 17. avgust 2019 več ...


 nedelja, 22.09.2019

Gornja Bistrica: Praznovanje Slomškve nedelje

Za vso mariborsko metropolijo. več ...


 sobota, 19.10.2019

Krašić - Slovensko hrvaško srečanje

v rojstni župniji bl. Alojzija Stepinca več ...

Celotni seznam napovedi