Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Dokler bo vladalo načelo, da so eni priviligirani, ker izpovedujejo ta in ta nazor, ni mogoče govoriti o enakosti ljudi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota: Pravoslavna liturgija

nedelja, 25.01.2015


Nagovor murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa pri pravoslavni liturgiji v murskosoboški stolnici, 25. januarja 2015

Spoštovani brat arhimandrit Danilo, namestnik Njegove Prezvišenosti zagrebško ? ljubljanskega metropolita Porfirija, spoštovani bratje ? katoliški, pravoslavni in evangeličanski duhovniki! Spoštovane ekselence veleposlaniki, parlamentarni poslanci, konzuli in župani! Spoštovani bratje in sestre katoliške, pravoslavne in evangeličanske Cerkve!

Molitveno osmino za edinost kristjanov smo pričeli pred tednom dni v tej stolnici sv. Nikolaja z ekumenskim bogoslužjem katoličanov, evangeličanov in vernikov binkoštne skupnosti. Danes to osmino zaključujemo ponovno v tej stolnici z veličastno liturgijo pravoslavnih bratov. Biti skupaj in moliti, to je velik dar. Z molitvijo se zbrani pri bogoslužju ali liturgiji povsem prepustimo Svetemu Duhu, da nas v Kristusu ponese v Očetovo naročje. Ekumenska molitev nas pred Bogom predstavi kot otroke, ki se kesajo razdeljenosti.

Zdelo se mi je, kot da smo v liturgiji slišali besede in stopaje svetih bratov Cirila in Metoda. Kot da se sveta brata vračata iz preteklosti s svojo slovansko besedo in liturgijo med nas. Kot da so se njuni učenci sv. Gorazd, Kliment, Naum, Angelar in Sava pridružili skupnosti duhovnikov, ki vabi to množico, da hodi skupaj v upanju Vstalega Kristusa. Kadar Cerkev moli in poje, je navzoč Kristus, ki je obljubil: ?Kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi? (Mt 18, 20).  Če je Kristus sred med nami, ne moremo biti razdeljeni. Ne moremo biti zunaj Cerkve.  Tam, zunaj, ni skupnosti, ki moli. Tam, zunaj Cerkve, ni prijetnega ognja Svetega Duha. Tam, zunaj, je temno, mrzlo in nevarno. Zunaj Cerkve ni Kristusa. Zunaj Cerkev ni Kristusovih besed. Zunaj Cerkve ni varne poti do Očetovega naročja. Kako varno je biti skupaj v Cerkvi, kjer je vzdušje topline, miru in molitve!

Mnogi kristjani po svetu, predvsem v Siriji in Iraku trpijo preganjanje zaradi vere. Sveti Pavel opominja: ?Če en ud trpi, trpijo z njim vsi udje, če je en ud v časti, se z njim veselijo vsi udje" (1 Kor 12, 26). Ob skupnem srečanju, lanskega novembra v Istanbulu, sta papež Frančišek in ekumenski patriarh Bartolomej I. izjavila, da je to zakonitost krščanskega življenja in zato obstaja tudi ekumenizem trpljenja. Skupno prenašanje trpljenja je lahko učinkovito orodje edinosti. Trpljenje pa zahteva solidarnost. Trpljenje ni samo v krvi.
Trpljenje je tudi v duhu, ko nimaš občestva, ko nimaš vsaj majhne cerkvice, k

jer bi lahko obhajal sveto liturgijo. To trpljenje naših pravoslavnih bratov in sester smo zaslutili v soboški škofiji. Prav zato sem naročil soboškemu stolnemu župniku Goranu in kaplanu Goranu, da skupaj z verniki omogočita pravoslavnim vernikom v Pomurju, da s svojim duhovnikom Milanom v Rakičanu lahko obhajajo sveto liturgijo v cerkvici Matere Božje. V Pomurju je že itak navada, da katoličani lahko obhajamo evharistijo v evangeličanski cerkvi in da evangeličani lahko obhajajo Božjo službo v katoliški cerkvi. Tako tudi v Pomurju doživljamo spoznanje Papeža Frančiška, ki ga je izpovedal med pravoslavnim evharističnim bogoslužjem v cerkvi ekumenskega patriarhata v Istanbulu. Papež je povedal: ?Že smo na poti proti polnemu občestvu in že lahko živimo zgovorna znamenja resnične edinosti, četudi je še samo delna. To nas tolaži in spodbuja k nadaljevanju te poti.?

Pomurje ne prenese verskega nerazumevanja in diskriminacije. Pomurje  stoji na štirih močnih stebrih: Na skrbi za dostojno življenje vseh ljudi, na solidarnosti, na ekumenskem dialogu in na svobodi bogočastja. Ti štirje stebri so odločilni za obstoj in vsesplošni razvoj Pomurja.
Papež Frančišek je nedavno na sredini avdienci dejal: ?Ne vemo za čas dovršitve zemlje in človeštva, neznan nam je tudi način, kako bo preoblikovano vesoljstvo. Podoba tega sveta, ki jo je skazil greh,  bo zagotovo prešla. Iz razodetja pa vemo, da Bog pripravlja novo bivališče in novo zemljo, kjer bo prebivala pravičnost in katere blaženost bo obilno izpolnila vsa hrepenenja po miru, ki se porajajo v srcih ljudi.? 

Bratje in sestre! ?Sam Gospod miru pa naj vam da mir, in to zmeraj in v vseh okoliščinah. Gospod naj bo z vami vsemi? (2 Tes 3, 16).

dr. Peter Štumpf, soboški škof

FOTOGRAFIJE

Foto: s. Lucija Nastran, HMP

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 sreda, 11.09.2019 - torek, 11.08.2020

Dogodki za družine

v pastoralnem letu 2019-20 več ...


 nedelja, 06.10.2019 - nedelja, 20.10.2019

Misijonski mesec oktober

Osrednja slovesnost misijonske nedelje bo v Murski Soboti. več ...


 sobota, 19.10.2019

Krašić - Slovensko hrvaško srečanje

v rojstni župniji bl. Alojzija Stepinca več ...


 ponedeljek, 21.10.2019

Halasov shod

V Veliki Polani več ...


 sobota, 26.10.2019

Škofijsko romanje ministrantov

v škofijo Novo mesto več ...


 sobota, 26.10.2019 - sreda, 30.10.2019

Romanje mladih po poti papeža sv. Janeza Pavla II.

Metropolijsko romanje mladih več ...


 sobota, 09.11.2019

Zahvalno romanje

Škofijsko romanje za župnijske gospodinje, pomočnice, pomočnike in druge sodelavce več ...

Celotni seznam napovedi